Kategorier
Hanna Olvenmark, driver plattformen ”Portionen under tian – bra mat för dig, plånboken och planeten.” Här bjuder hon på denna paj! ”Detta är en riktigt smarrig paj som passar utmärkt som bjudmiddag,” enligt Hanna. Pajen räcker till ungefär 5 portioner och tar ca 60 min att laga.
Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.
Recept: Hanna Olvenmark
Foto: Portionen under tian
Klimatberäkning: Gjord av Portionen under tian i verktyget PlateImpact
Pajskal
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 dl rapsolja
- 2 msk växtbaserad mjölkdryck
Fyllning
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 200 g champinjoner
- 100 g grönkål
- 10 st oliver
- 1 dl hackade soltorkade tomater
- 1 dl riven ost
- 75 g fetaost
- olja att steka i
Äggstanning
- 3 st ägg
- 3 dl växtbaserad mjölkdryck
- 1 krm salt
- 1 tsk timjan, torkad
Alternativ växtbaserad tofustanning
- 200 g tofu, fast eller silkes
- 2 dl växtbaserad mjölkdryck
- 1 krm salt
- 1 tsk timjan, torkad
Alternativ växtbaserad mjölstanning
- 2,5 dl växtbaserad grädde
- 4 msk vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 tsk timjan, torkad
- Sätt ugnen på 200 grader
- Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet. Slå på oljan och mjölken och blanda väl. Krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Skär champinjoner i mindre bitar och hacka grönkålen.
- Stek lök, svamp och kål i lite olja på medelvärde tills det mjuknar.
- Lägg i fyllningen i pajskalet och toppa med hackade oliver och soltorkade tomater.
- Blanda ihop äggstanningen genom att vispa ihop ägg, mjölkdryck, salt och timjan. Häll stanningen över pajfyllningen.
- Toppa pajen med riven ost och smulad fetaost.
- Grädda i ugnen i ca 30 min eller tills att stanningen blivit fast.
Vegansk variant
Ersätt ostarna med växtbaserade alternativ och byt ut äggstanningen mot tofu- eller mjölstanning.
Mjölstanningen gör du genom att vispa ihop alla ingredienser ordentligt.
Tofustanningen mixar du ihop med en blender eller stavmixer.
För att klara kraven i One Planet Plate
Dessa ingredienser behöver vara ekologiska: grahamsmjöl, vetemjöl, rapsolja, lök och oliver.
Osten behöver vara KRAV-märkt eller EU-ekologisk från Sverige.
Recensioner