Gå till huvudinnehållet

Falafel med taboullesallad och pasta

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Falafel Karlstad

Skolrecept
Favorit bland elever i Karlstad – Falafel med taboullesallad på skånska gryn med pasta och tomatsås

Recept och foto: Älvkulle gymnasiet i Karlstad
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Älvkullegymnasiet i Karlstad

Tabbouleh sallad på skånska gryn
  • Gurkmeja malen 10 g
  • Skånska gryn 4 kg
  • Tomat 4,5 kg
  • Mynta färsk 30 g
  • Persilja 50 g
  • Svartpeppar, grovmalen 10 g
  • Kranvatten 8 l
  • Vitlök färsk 40 g
  • Koriander ask 300 g
  • Spiskummin 1 dl
  • Joderat salt 30 g
  • Rapsolja kallpressad 0,5 l
  • Citron 10 st

    Falafel

  • Kikärtor torkade 6,7 kg
  • Kranvatten 6,7 l
  • Vitlök färsk 200 g
  • Persilja 1,3 l
  • Citron 7 st
  • Spiskummin 2 dl
  • Koriander mald 1 dl
  • Joderat salt 67 g
  • Svartpeppar hel 33 g
  • Chili röd 7 st
  • Bakpulver 100 g

Tomatsås

  • Vitlök färsk 60 g
  • Rapsolja 1 l
  • Lök gul, röd 2 kg
  • Tomater krossade konserv med lag 13 kg
  • Basilika torkad 20 g
  • Tomatpuré 0,8 kg
  • Salt och peppar
  • Strösocker

Pasta

  • Pasta av valfri sort 10 kg

Gör så här:

  1. Tabboulesallad: Koka korngryn och kyl ned.
    Tärna tomat och hacka vitlök fint. Hacka persilja, koriander och mynta.
    Blanda allt och smaksätt med kryddorna, rapsolja, citron , salt och peppar.
  2. Falafel: Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten dagen före och ställ i kyl.
    Mal kikärtorna, persilja, vitlöken & chilin och blanda med bakpulver och citron till en bra konsistens. Krydda upp och provstek med fördel i rikligt med olja eller fritera.
  3. Tomatsås: Hetta upp oljan tillsammans med vitlöksklyftorna.
    Tillsätt finhackad lök och låt fräsa några minuter.
    Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika och smaka av med salt och peppar.
    Låt koka ca 30 minuter.
    Om såsen smakar syrligt, balansera med en nypa socker.
  4. Pasta: Koka pastan.
  5. Tillbehör:
    En skiva mörkt bröd och en portion råkost från salladsbar.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologiska gryn, rapsolja, pasta och lök.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se