Gå till huvudinnehållet

Brysselkål och svartrötter med rostade vetekorn

  • 6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,06 kg

CO2e

brysselkål svartrötter

Brysselkål hör julen till och här får den sällskap med svartrötter, eller fattigmans sparris. Rätten toppas med rostade hela vetekorn för värdefullt fullkorn och tuggmotstånd. Förbered vetekornen dagen innan. Svartrötter och brysselkål kan förberedas samma dag och inför servering fräser du på brysselkål och svartrötter, rostar vetekornen och strör över. 


Recept:
Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt

Klimatberäkning: Gjord i verktyget Klimato med RISE-data, nov 2024
Rätten klarar One Planet Plates klimatbudget. För att klara kraven på biologisk mångfald, se längst ner i receptet.

  • 1 dl hela vetekorn
  • 350 g svartrötter
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 500 g brysselkål
  • 2 msk smör
  • Salt och malen svartpeppar

Gör såhär: 

Koka vetekorn
Dag 1:

  1. Häll vetekornen i en skål och häll på dubbla mängden vatten.
  2. Rör om och plocka bort ev. skaldelar som flyter upp.
  3. Byt vatten och låt kornen stå i det över natten. 

    Dag 2: 

  4. Häll bort blötläggningsvattnet genom en sil.
  5. Lägg kornen i en kastrull, häll på vatten och koka upp.
  6. Sänk värmen till låg och sjud kornen i 20-30 minuter. Smaka av så att du får den konsistens du vill på kornen. 
  7. Salta, stäng av värmen och låt kornen eftersvälla under lock ca 15 minuter.
  8. Häll över i en sil och låt överflödigt vatten rinna av.
  9. Vetekornen kan användas som de är som topping på salladen, eller rostas först.

    Förbered svartrötterna och brysselkålen

  10. Häll vatten och citronsaft i en bunke stor nog att rymma svartrötterna.
  11. Dela svartrötterna i bitar, ca 10 cm långa.
  12. Skala dem och lägg dem i bunken.
  13. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud svartrötterna mjuka i 
    ca 10 minuter.
  14. Ansa brysselkålen. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten.Så här långt kan du förbereda.

     

    Inför serveringen

  15. Rosta vetekornen i torr, het panna. 
  16. Hetta upp smöret i en gjutjärnspanna och fräs kålen och svartrötterna.
  17. Lägg upp på serveringsfat, krydda med salt och peppar och strö över 
    vetekornen.

Alternativ: Vetekorn kan ersättas av solroskärnor och behöver då endast rostas inför serveringen.

För att klara One Planet Plate: Vetekornen behöver vara ekologiska

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se