Gå till huvudinnehållet

Bönquesadillas

  • 4

    Portioner

  • 742

    Energi (kcal/p)

  • 88

    Kolhydrater (gr/p)

  • 29

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Bönquesadillas från Vego i världsklass

Väldigt enkla och goda quesadillas som kommer att slå vilken tacosälskande vegoskeptiker som helst med häpnad!

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer ursprungligen från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson, omarbetat och förenklat av Helén Sahlstrand
Foto: Helén Sahlstrand
Klimatberäkningen är gjord i Klimato i december 2022
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i december 2022

Böngryta

  • 1 ekologisk rödlök
  • 3 ekologiska vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 3 tetror kidneybönor á 380 g
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1–3 msk vatten
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 lime, saften
  • 8 medelstora ekologiska tortillabröd
  • Salt och svartpeppar
  • Ekologisk rapsolja till stekning

Grönärtsguacamole

  • 1 stor ekologisk vitlöksklyfta
  • 250 g frysta och tinade gröna ärtor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 lime, saften
  • 1 liten ekologisk rödlök
  • 1 tomat
  • En näve färsk koriander
  • Salt och svartpeppar

Gör såhär

  1. Böngryta. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Finhacka chilin. Värm upp en stekpanna med lite olja och stek lök, vitlök och chili på medelhög värme tills löken blivit mjuk.
  2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönor, spiskummin, paprikapulver, soja och tomatpuré i stekpannan och stek på medelhög värme, tills alla smaker har blandats och det doftar gott.
  3. Tillsätt några matskedar vatten och rör om försiktigt, så att bönorna blir till en tjock röra. Mosa inte bönorna, de kommer att koka isär tillräckligt ändå. Låt koka ca 5 minuter på medelhög värme.
  4. Hacka koriander och blanda ner i röran. Pressa över lime och smaka av med salt och peppar. Du vill att röran ska vara krämig, men inte såsig. Om den är för torr kommer den inte att fastna i tortillabröden och om den är för blöt kommer den att rinna ut. Häll röran i en skål och torka ur stekpannan.
  5. Grönärtsguacamole. Skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i en skål. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen.
  6. Quesedillas. Fördela röran jämnt på ena halvan av varje tortillabröd och vik över den andra sidan, som man gör på en fylld omelett.
  7. Stek tortillabröden i en torr eller något oljad stekpanna tills de får fin färg på båda sidor. Skär quesadillan i trekanter och servera omgående med guacamole.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, tortillabröd och rapsolja.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se