Gå till huvudinnehållet

Belugalinser med picklade betor

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Belugalinser med picklade betor . Foto: Anastasia Lundqvist / WWF

Picklade betor blir en färgklick på påskbordet!

 

Recept: Anastasia Lundqvist
Foto: Anastasia Lundqvist
Klimatberäkningen är gjord baserad på data från RISE klimatdatabas för livsmedel, genom Klimatos beräkningsverktyg i april 2025.

Rätten klarar One Planet Plates klimatbudget, för att också uppnå kraven för biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

Sallad

  • 2 dl okokta belugalinser
  • 1 broccolihuvud (ca 250 g)
  • 2 hackade ekologiska salladslökar
  • 2 msk ekologisk rapsolja
  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk rostade solrosfrön
  • Salt och svartpeppar

Picklade betor

  • 2 rödbetor
  • 3 gulbetor

Ättikslag

  • 1 dl ättika (12 %)
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 2 lagerblad
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 ekologiska vitlöksklyftor

Rödbetssås

  • 3 dl yoghurt
  • 1 ekologisk vitlöksklyfta
  • 2 kvistar färsk mynta
  • Några skivor picklade rödbetor

Gör såhär:

  1. Linssallad: Koka belugalinser enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Dela broccolin i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten i ca 2–3 minuter. 
  3. Blanda belugalinser med ljummen broccoli, salladslök, rostade solrosfrön, olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  4. Picklade betor: Koka rödbetor och gulbetor tills de är mjuka, ca 30–40 minuter. Låt svalna.
  5. Skala rödbetorna och skiva dem tunt.
  6. Skala även gulbetorna, men lämna dem hela.
  7. Koka upp alla ingredienser till ättikslagen.
  8. Lägg gulbetorna hela i en glasburk, lägg rödbetsskivor ovanpå. Häll över den varma lagen. Låt stå i 12–24 timmar.  Obs: Betorna skiftar färg när de ligger tillsammans – ju längre de står i lagen, desto mer rödtonade blir de. 
  9. Rödbetssås: Mixa yoghurt, vitlök, mynta och några skivor av de picklade rödbetorna till en slät sås.
  10. Smaka av och låt stå kallt till servering.
  11. Montering: Lägg upp lins- och broccoliblandningen på tallrikar. Toppa med picklade betor och dekorera med färsk mynta.  Servera rödbetssåsen vid sidan om.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad salladslök, rapsolja och vitlök.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 16/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se