Fakta om One Planet Plate
One Planet Plate är en guide och en märkning för den som vill äta och servera hållbara måltider inom planetens gränser. Här har vi samlat mer information om hur du kan göra skillnad – en måltid i taget.
Välkommen till vår inspirations-, och kunskapssida! Här kan du lära dig mer om hur maten påverkar vår planet. Passa även på att inspireras av våra goda recept och få tips på bra råvaror.
Maten har en stor påverkan på vår planet. Bland annat kopplas 25 procent av en individs klimatutsläpp till livsmedelssystemet. Utsläppen kommer från maskiner som används i jordbruket och från djur som vi föder upp för att äta. En mindre del kommer också från transporter. Matproduktionen är globalt även det allvarligaste hotet mot den biologiska mångfalden. Bland annat på grund av den stora markyta som används för odling, att många djur föds upp på ett sätt som kan innebära förändrad markanvändning och förlust av skog och våra hav utarmas då fisket bedrivs för intensivt och med ohållbara metoder. En intensiv och ohållbar användning av både kemikalier och konstgödsel förvärrar situationen ytterligare.
Men det behöver inte vara så. Det finns mat som produceras på ett sätt som tvärtom gynnar den biologiska mångfalden och artrikedomen. Varierade grödor kan bidra till fler insekter och fåglar på åkrarna. Betande djur som håller hagar och naturmarker öppna bidrar också till artrikedomen och kan motverka övergödning.
Genom att välja bättre mat kan du alltså göra stor skillnad för planeten! Lägg mer grönt på tallriken – bra för både dig själv och planeten. Och om du äter kött, välj mindre men bättre kött, Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV-märkt. Välj råvaror med grönt ljus i WWFs Köttguiden och Fiskguiden och njut av vegetabilier med grönt och gult ljus från WWFs Vegoguiden. Det är grunden i att äta enligt One Planet Plate.
One Planet Plate utgår från vilken mat vi behöver äta för att begränsa klimatpåverkan till 1,5 grader. Tillsammans med forskare har vi räknat fram en klimatbudget för hur mycket växthusgaser en måltid får släppa ut för att vi ska klara målet (Totalt får maten stå för 590 kg koldioxidekvivalenter per person och år). Denna budget är rättvist fördelad för jordens alla invånare. Alla har alltså lika stor klimatbudget att äta för. Värdet anges i koldioxidekvivalenter (CO2e) som är det vanligaste måttet på utsläpp av växthusgaser.
Detta har vi brutit ned till en siffra för en veckomeny och en siffra för en lunch eller en middag (dryck ingår inte).
För att gynna den biologiska mångfalden har vi satt kriterier för råvaror som får ingår i en One Planet Plate-måltid. Kraven för olika livsmedel bygger på de tre konsumentguider som WWF har tagit fram och är:
Genom att följa dessa kriterier bidrar du till en större mångfald av arter i odlingslandskapet, till att produktionen av kött och fisk sker så hållbart som möjligt och att produktionen inte bidrar till avskogning och markomvandling vilket kan ske vid produktionen av soja som används som foder.
One Planet Plate är en guide och en märkning för den som vill äta och servera hållbara måltider inom planetens gränser. Här har vi samlat mer information om hur du kan göra skillnad – en måltid i taget.
Läs mer om vilka regler som gäller för dig som vill använda One Planet Plate som en märkning
Välj mer och bättre vego! Med WWF Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.
Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. WWF Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.
Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
Genom One Planet Plate får du lära dig att laga mat på ett nytt sätt: mat med bredd i smaken och mångfald på tallriken.
One Planet Plate hjälper dig som matlagare att utveckla samma känsla för hur en maträtt behöver justeras för klimat och biologisk mångfald, precis som att en maträtt behöver justeras för mer sälta eller syra. Här kan du inspireras av våra goda recept och veckomenyer, oavsett om du är privatperson eller arbetar i ett storkök. Alla måltider har stor smak och liten påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden.
WWFs receptbank är fylld med goda och enkla recept som är snälla mot planeten.
Nu finns One Planet Plate-recept som inspirerar till att välja lokala råvaror och gynna Sveriges bönder och odlare. Hitta veckomenyer för tre bygder i Sverige: Skogs- och mellanbygd, Grönsakstät slättbygd och Bygd med ärt- och bönodling.
På Gunnebo Slott och Trädgårdar arbetar man på olika sätt för att maten som serveras ska vara så hållbar som möjligt. Under en längre period har lokalt producerade och ekologiska grönsaker varit grunden, och kött eller fisk har mer fungerat som tillbehör. Detta har varit ett steg på vägen men räcker inte för att säkerställa att maten som serveras ryms inom planetens gränser.
När Gunnebo började arbeta med One Planet Plate blev det ett naturligt nästa steg för att värna om en hållbar förvaltning av jordens resurser. För både kockar och övrig personal har One Planet Plate varit ett tydligt ramverk och pedagogiskt redskap. Det har även visat sig locka till ökad kreativitet i matlagningen.
— Om matlagare rent gastronomiskt ska utvecklas behövs en förflyttning av invanda arbetsmetoder, tankebanor och preferenser och det är genom att anta en utmaning som One Planet Plate som nya kreativa lösningar uppstår. Precis som att en bra matlagare vet om en maträtt behöver mer sälta eller syra kommer vi ha samma känsla för hur stora klimatutsläpp, vilken påverkan på biologisk mångfald en enskild råvara ger och vilka justeringar som behöver göras för att skapa måltider inom planetens gränser. säger Daniel Brobäck, Driftchef Gunnebo Kaffehus och Krog.
När Gunnebo införde beräkningsmoment skapades även bra förutsättningar för att hålla en snävare råvarubudget vilket även håller nere på råvarukostnaderna. Att andelen grönt i måltiderna ökar och andelen animalier minskar ger även det en bra grund för minskade råvarukostnader. Detta blir extra tydligt om maträtterna byggs efter den lokala säsongen vilket ger möjlighet att köpa grönsaker då de är som billigast och godast.
Hasselnötter100 g
Socker 60 g
Äppelcidervinäger 30 g
Wrångebäcksost 100 g
Persiljerot 500 g
Vitkål 1000 g
Kejsarhatt 400 g
Ostronskivling 400 g
Rapsolja, kallpressad 30 g
Ärtskott 20 g
Almnäs Tegel 50 g
Rödlök 300 g
Apelsin 100 g
Linser 20 g
Arbetar du som matleverantör? Restauranger, skolkök, kommuner, event-, och konferensaktörer och offentliga upphandlare kan använda One Planet Plate som märkning.
One Planet Plate-hubbar är knutpunkter där olika aktörer som använder One Planet Plates märkning kan få stöd, idéer, utbildning och inspiration
Vi har samlat olika typer av material som kan användas för att berätta mer om One Planet Plate.
Senast ändrad 22/08/24