Gå till huvudinnehållet
one-planet-plate-kål-pixabay-2400x1200px

One planet plate för dig som är måltidsleverantör

One Planet Plate guidar till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden – måltider för en levande planet. Att servera mat inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad en måltid i taget! 

 
One Planet Plate är ett verktyg för alla medvetna måltidsleverantörer.
Det går att använda One Planet Plate på flera sätt. Antingen inspireras du av kunskapen, och använder konceptet som en guide i din matlagning. Eller så tar du ett steg till och använder One Planet Plate som en märkning och visar dina gäster att du tar ansvar för planetens framtid. De rätter som klarar kraven har möjlighet att använda One Planet Plates-symbol. Märkningen är kvittot på att måltiderna tar hänsyn till den biologiska mångfalden och ryms inom konceptets klimatbudget. För att få märka dina rätter behöver du ett avtal med WWF – läs mer på den här sidan.

 

Kom igång med One Planet Plate

Testa One Planet Plate-nivån
1. Läs kriterierna. 
2. Kolla dina maträtters klimatavtryck. Vill du snabbt få en uppfattning om hur dina maträtter ligger till jämfört med One Planet Plates-klimatbudget (0,5 kg CO2e per lunch eller middag) kan du testa Matkalkylatorn. Du kan också använda någon av de mer avancerade verktygen (se nedan) om du har tillgång till dem.
3. Innehåller maträtten fisk, kött, ost eller ägg? Kolla WWF Fiskguiden och WWF Köttguiden. För att klara kraven för den biologiska mångfalden krävs grönt ljus i guiderna för dessa råvaror.
4. Innehåller maträtten spannmål, raps potatis, morötter, lök eller ris? Här krävs ekologiskt certifiering för att klara kraven för biologisk mångfald. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.

Vill du inte räkna på dina egna recept kan du spana in – och varför inte provlaga – våra färdiga One Planet Plate-recept!

Vill du använda One Planet Plate-symbolen?
För att få märka en maträtt med One Planet Plate behöver du använda något av de godkända beräkningsverktygen för att räkna ut klimatavtrycket.
Du väljer själv hur många av dina maträtter på din meny du vill märka med One Planet Plate-symbolen. Huvudsaken är att alla de rätter som är märkta med symbolen uppfyller kraven och att det syns tydligt på din meny. Läs mer i Kommunikations-riktlinjerna.
Du behöver också ett avtal med WWF. Anmäl intresse för att börja använda symbolen till mat@wwf.se så kontaktar vi dig. Sedan sker en inbesiktning av HS Certifiering och avtal skrivs. För användning av märkningen krävs bl.a. en årlig självdeklaration. Utförlig information finner du nedan.

Dokument

Kriterier för one planet plate

För att en måltid ska kunna kallas One Planet Plate behöver den uppfylla krav för klimatet och den biologiska mångfalden.

Krav för klimatet: Måltiden ska klara en klimatbudget på max 0,5 kg CO2e/måltid.

Krav för den biologiska mångfalden: Om kött eller fisk ingår i måltiden behöver de ha grönt ljus i WWF Köttguiden och WWF Fiskguiden. Även ost och ägg ska ha grönt ljus i Köttguiden. För växtbaserade ingredienser är kravet att spannmål, raps, potatis, morötter, lök och ris ska vara ekologiskt certifierade (t.ex. KRAV eller EU-ekologiskt). Övriga växtbaserade ingredienser får gärna vara ekologiska, men det är inte ett krav. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.

Utförliga kriterier för One Planet Plate 2021 kan du ladda ner som pdf, samt bilaga/kompletteringar. Klimatbudgeten är verifierad utifrån IPCCs beräkningar om 1,5 gradersscenarierna.

 

Maxgräns för klimatpåverkan

Värdet anges i  mängd koldioxidekvivalenter.

  • Frukost: 0,4 kg CO2e
  • Lunch eller middag: 0,5 kg CO2e
  • Veckomeny *: 11 kg CO2e

* I en veckomeny ingår frukost, lunch, middag och snacks/mellanmål för 7 dagar. Dryck ingår ej. Klimatbudgeten kan användas på olika sätt. T.ex. kan det vara en dagsbudget på 1,6 kg CO2e. Eller en veckobudget för luncher där fem luncher tillsammans klarar (5 x 0,5=) 2,5 kg CO2e.


Vi har utgått från att vi ska hålla oss inom ramen för Parisavtalet med målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Tillsammans med forskare har vi räknat fram en gräns för hur mycket växthusgaser en måltid får släppa ut för att vi ska klara målet. Värdet anges i koldioxidekvivalenter (CO2e) som är det vanligaste måttet på utsläpp av växthusgaser. Att räkna ut klimatgränserna för One Planet Plate är komplicerat och det finns osäkerheter, men ledande forskare har godkänt hur vi räknat.

Kriterier för biologisk mångfald

Ingredienserna i en One Planet Plate-måltid måste klara följande kriterier:

  • Kött, OST, ÄGG: Ska ha grönt ljus i WWFs Köttguide.
  • Fisk: Ska ha grönt ljus i WWFs Fiskguide.
  • Vegetabilier: Ekologiskt certifierade spannmålsprodukter, raps, potatis, lök, morötter och ris krävs. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.

 

Sätter ni inköpsmål för klimat i kommunen?

Inköpsmål i kg CO2e per kg inköpt livsmedel går att relatera till One Planet Plates klimatbudget. RISE har beräknat att ett ungefärligt riktvärde på 1,25 kg CO2e per kilo inköpt livsmedel av offentliga måltider motsvarar One Planet Plates klimatbudget. Nivån är beroende på vilka måltider som köps in (frukost, lunch, mellanmål, middag), andelarna av de olika måltiderna, dryck och portionsstorlekar. Mer om beräkningarna finns i RISE rapporten Hållbarhetsmål i offentliga måltider, samt den kompletterande rapporten Beräkningsmetodik.

Beräkna klimatpåverkan

För att få använda One Planet Plate-symbolen behöver du ett avtal med WWF. Du behöver också använda ett godkänt beräkningsverktyg för att räkna ut måltidernas klimatpåverkan. Verktyget ska vara kopplat till en aktuell och pålitlig databas om matens klimatpåverkan. WWF har inga egna sådana verktyg, utan hänvisar till de som finns på marknaden.

Godkända beräkningsverktyg

Samtliga beräkningsverktyg speglar livsmedelskonsumtionen i Sverige, och görs genom så kallade Livscykelanalyser, LCA. De listade verktygen nedan är godkända för One Planet Plate. Källorna till klimatdata till de olika verktygen visas inom parentes efter respektive verktyg. RISE- och CarbonCloud uppdaterar regelbundet sin data.

RISE Klimatdatabas för smartare matkonsumtion

Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas

Recept

Prova gärna våra recept, beräknade och godkända enligt One Planet Plates kriterier.

one-planet-plate-recept-skola-vecka-puff

Veckomeny skolluncher

Denna meny bjuder på fem recept som tillsammans klarar One Planet Plates klimatbudget för en veckas skolluncher och uppfyller kraven på biologisk mångfald. Menyn följer också näringsrekommendationer för skolluncher. Recepten är framtagna av Jens Vikingson.

LADDA NER

one-planet-plate-recept-skola-fristående-puff

Skolluncher fristående

Varsågoda – fem fristående recept på skolluncher som alla klarar One Planet Plates kriterier för klimat och biologisk mångfald! Recepten är framtagna av Jens Vikingson.

LADDA NER

puff-receptbank

Receptbank

Välkommen till WWFs receptbank. Här hittar du inspirerande recept för One Planet Plate, svenska råvaror och Vego i världsklass.

RECEPTBANKEN

puff-stor-material

Material

WWF har tagit fram diverse material för sig som vill använda och puffa för konceptet One Planet Plate. En del av materialet finns för fri användning medan annat endast tillhandahålls för märkesanvändare när ni tecknat avtal.

MATERIAL FÖR FRI ANVÄNDNING

Vi som använder One Planet Plate

Ecoviva
Ecoviva

Ecoviva.se

Fågelängens catering
Fågelängens catering

Fagelangenscatering.se


Gunnebo slott & trädgård

gunnebo.se

Helsjön Folkhögskola

HELSJON.SE

Mathem
Mathem

Mathem.se

Matsällskapet

MATSÄLLSKAPET.SE

Noloa Bistro
Nola Bistro

Nola Bistro

Roskilde
Roskilde festival

Roskilde festival.dk

Proviant Albano

Proviantalbano.se


Steninge Kuststation

kuststationen.se


Stormköket

stormköket.se

Syster O Bror

SYSTEROBROR.SE

Ästad vingård
Tylebäck hotell & konferens

Tylebäck.se


Ulls restaurang

ullsrestaurang.se

Winterviken

WINTERVIKEN.SE

Åkulla Outdoor Resort

Closer to Nature

ÅkullaResort.se

Ästad vingård
Ästad vingård

Ästadvingård.se

Läs mer

One-Planet-Plate

Om One Planet Plate

Läs mer om One Planet Plate och matens påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden.

läs här

gronsaker-shutterstock2054835

Hållbar mat för hälsans skull

Planetsmart och hälsosamt går hand i hand. Att äta mer från växtriket och mindre kött gynnar inte bara vår planet – det är dessutom bra för vår hälsa.

LIVSMEDELSVERKET OM KÖTT

Film_köttguiden_paul

One Planet Plate bygger på vetenskap och forskning

Under utvecklingen av One Planet Plate har WWF hämtat värdefull input från forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE. Flera forskare har bidragit genom medverkande i workshops, och vid faktainsamling. Kommunikationsbyrån Futerra och hållbarheltskonsulterna U&We har bidragit med strategisk kompetens. Alla beslut om konceptet har fattats av WWF.

Märkning med stickprovskontroll

One Planet Plate-märkningen bygger på egenkontroll och stickprovskontroller hos alla som använder symbolen.

Kontakt

För kontakt, frågor och synpunkter om One Planet Plate.

mat@wwf.se

Nyheter

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 12/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se