One Planet Plate guidar till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden – måltider för en levande planet. Att servera mat inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad en måltid i taget!
One Planet Plate är ett verktyg för alla medvetna måltidsleverantörer. Det går att använda One Planet Plate på flera sätt. Antingen inspireras du av kunskapen, och använder konceptet som en guide i din matlagning. Eller så tar du ett steg till och använder One Planet Plate som en märkning och visar dina gäster att du tar ansvar för planetens framtid. De rätter som klarar kraven har möjlighet att använda One Planet Plates-symbol. Märkningen är kvittot på att måltiderna tar hänsyn till den biologiska mångfalden och ryms inom konceptets klimatbudget. För att få märka dina rätter behöver du ett avtal med WWF – läs mer på den här sidan.
Kom igång med One Planet Plate
Testa One Planet Plate-nivån
1. Läs kriterierna.
2. Kolla dina maträtters klimatavtryck. Vill du snabbt få en uppfattning om hur dina maträtter ligger till jämfört med One Planet Plates-klimatbudget (0,5 kg CO2e per lunch eller middag) kan du testa Matkalkylatorn. Du kan också använda någon av de mer avancerade verktygen (se nedan) om du har tillgång till dem.
3. Innehåller maträtten fisk, kött, ost eller ägg? Kolla WWF Fiskguiden och WWF Köttguiden. För att klara kraven för den biologiska mångfalden krävs grönt ljus i guiderna för dessa råvaror.
4. Innehåller maträtten spannmål, raps potatis, morötter, lök eller ris? Här krävs ekologiskt certifiering för att klara kraven för biologisk mångfald. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.
Vill du inte räkna på dina egna recept kan du spana in – och varför inte provlaga – våra färdiga One Planet Plate-recept!
Vill du använda One Planet Plate-symbolen?
För att få märka en maträtt med One Planet Plate behöver du använda något av de godkända beräkningsverktygen för att räkna ut klimatavtrycket.
Du väljer själv hur många av dina maträtter på din meny du vill märka med One Planet Plate-symbolen. Huvudsaken är att alla de rätter som är märkta med symbolen uppfyller kraven och att det syns tydligt på din meny. Läs mer i Kommunikations-riktlinjerna.
Du behöver också ett avtal med WWF. Anmäl intresse för att börja använda symbolen till mat@wwf.se så kontaktar vi dig. Sedan sker en inbesiktning av HS Certifiering och avtal skrivs. För användning av märkningen krävs bl.a. en årlig självdeklaration. Utförlig information finner du nedan.
Dokument
2
Kriterier
Kriterier One Planet Plate 2021
Bilaga 1: Aktuella kompletteringar
Märkesanvändning
Riktlinjer för One Planet Plate-symbolen
Kontrollrutiner
3
Egenkontroll
Förberedelser/checklista
Restaurangkedja – kommunal/företag
Restaurang/matkasse/Livsmedelsförädling
Skicka in senast 31 januari:
Kriterier för one planet plate
För att en måltid ska kunna kallas One Planet Plate behöver den uppfylla krav för klimatet och den biologiska mångfalden.
Krav för klimatet: Måltiden ska klara en klimatbudget på max 0,5 kg CO2e/måltid.
Krav för den biologiska mångfalden: Om kött eller fisk ingår i måltiden behöver de ha grönt ljus i WWF Köttguiden och WWF Fiskguiden. Även ost och ägg ska ha grönt ljus i Köttguiden. För växtbaserade ingredienser är kravet att spannmål, raps, potatis, morötter, lök och ris ska vara ekologiskt certifierade (t.ex. KRAV eller EU-ekologiskt). Övriga växtbaserade ingredienser får gärna vara ekologiska, men det är inte ett krav. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.
Utförliga kriterier för One Planet Plate 2021 kan du ladda ner som pdf, samt bilaga/kompletteringar. Klimatbudgeten är verifierad utifrån IPCCs beräkningar om 1,5 gradersscenarierna.
Maxgräns för klimatpåverkan
Värdet anges i mängd koldioxidekvivalenter.
- Frukost: 0,4 kg CO2e
- Lunch eller middag: 0,5 kg CO2e
- Veckomeny *: 11 kg CO2e
* I en veckomeny ingår frukost, lunch, middag och snacks/mellanmål för 7 dagar. Dryck ingår ej. Klimatbudgeten kan användas på olika sätt. T.ex. kan det vara en dagsbudget på 1,6 kg CO2e. Eller en veckobudget för luncher där fem luncher tillsammans klarar (5 x 0,5=) 2,5 kg CO2e.
Vi har utgått från att vi ska hålla oss inom ramen för Parisavtalet med målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Tillsammans med forskare har vi räknat fram en gräns för hur mycket växthusgaser en måltid får släppa ut för att vi ska klara målet. Värdet anges i koldioxidekvivalenter (CO2e) som är det vanligaste måttet på utsläpp av växthusgaser. Att räkna ut klimatgränserna för One Planet Plate är komplicerat och det finns osäkerheter, men ledande forskare har godkänt hur vi räknat.
Kriterier för biologisk mångfald
Ingredienserna i en One Planet Plate-måltid måste klara följande kriterier:
- Kött, OST, ÄGG: Ska ha grönt ljus i WWFs Köttguide.
- Fisk: Ska ha grönt ljus i WWFs Fiskguide.
- Vegetabilier: Ekologiskt certifierade spannmålsprodukter, raps, potatis, lök, morötter och ris krävs. Inga vegetabilier med orange ljus i WWF Vegoguiden.
Sätter ni inköpsmål för klimat i kommunen?
Inköpsmål i kg CO2e per kg inköpt livsmedel går att relatera till One Planet Plates klimatbudget. RISE har beräknat att ett ungefärligt riktvärde på 1,25 kg CO2e per kilo inköpt livsmedel av offentliga måltider motsvarar One Planet Plates klimatbudget. Nivån är beroende på vilka måltider som köps in (frukost, lunch, mellanmål, middag), andelarna av de olika måltiderna, dryck och portionsstorlekar. Mer om beräkningarna finns i RISE rapporten Hållbarhetsmål i offentliga måltider, samt den kompletterande rapporten Beräkningsmetodik.
Beräkna klimatpåverkan
För att få använda One Planet Plate-symbolen behöver du ett avtal med WWF. Du behöver också använda ett godkänt beräkningsverktyg för att räkna ut måltidernas klimatpåverkan. Verktyget ska vara kopplat till en aktuell och pålitlig databas om matens klimatpåverkan. WWF har inga egna sådana verktyg, utan hänvisar till de som finns på marknaden.
Godkända beräkningsverktyg
Samtliga beräkningsverktyg speglar livsmedelskonsumtionen i Sverige, och görs genom så kallade Livscykelanalyser, LCA. De listade verktygen nedan är godkända för One Planet Plate. Källorna till klimatdata till de olika verktygen visas inom parentes efter respektive verktyg. RISE- och CarbonCloud uppdaterar regelbundet sin data.
- Plate Impact (CarbonCloud)
- Klimato (RISE)
- Mashie från Matilda Foodtech (RISE)
- Matilda från Matilda Foodtech (RISE)
- Klimatmodulen Dietist Net från Kost och Näringsdata
- Mat- & Klimatlistan från SLU
Du som använder Mat & Klimatlistan som verktyg behöver visa hur du gör dina beräkningar för måltidens klimatpåverkan. Kontakta oss.
RISE Klimatdatabas för smartare matkonsumtion
Recept
Prova gärna våra recept, beräknade och godkända enligt One Planet Plates kriterier.
Veckomeny skolluncher
Denna meny bjuder på fem recept som tillsammans klarar One Planet Plates klimatbudget för en veckas skolluncher och uppfyller kraven på biologisk mångfald. Menyn följer också näringsrekommendationer för skolluncher. Recepten är framtagna av Jens Vikingson.
Skolluncher fristående
Varsågoda – fem fristående recept på skolluncher som alla klarar One Planet Plates kriterier för klimat och biologisk mångfald! Recepten är framtagna av Jens Vikingson.
Receptbank
Välkommen till WWFs receptbank. Här hittar du inspirerande recept för One Planet Plate, svenska råvaror och Vego i världsklass.
Material
WWF har tagit fram diverse material för sig som vill använda och puffa för konceptet One Planet Plate. En del av materialet finns för fri användning medan annat endast tillhandahålls för märkesanvändare när ni tecknat avtal.
Vi som använder One Planet Plate
Ecoviva
Fågelängens catering
Gunnebo slott & trädgård
Helsingborg arena
Helsjön Folkhögskola
Klockaregården hemma-hos restaurang
Mathem
Matsällskapet
Nola Bistro
Roskilde festival
Proviant Albano
Steninge Kuststation
Stormköket
Syster O Bror
Tylebäck hotell & konferens
Ulls restaurang
Winterviken
Closer to Nature
Ästad vingård
Läs mer
Om One Planet Plate
Läs mer om One Planet Plate och matens påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden.
Hållbar mat för hälsans skull
Planetsmart och hälsosamt går hand i hand. Att äta mer från växtriket och mindre kött gynnar inte bara vår planet – det är dessutom bra för vår hälsa.
One Planet Plate bygger på vetenskap och forskning
Under utvecklingen av One Planet Plate har WWF hämtat värdefull input från forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE. Flera forskare har bidragit genom medverkande i workshops, och vid faktainsamling. Kommunikationsbyrån Futerra och hållbarheltskonsulterna U&We har bidragit med strategisk kompetens. Alla beslut om konceptet har fattats av WWF.
Märkning med stickprovskontroll
One Planet Plate-märkningen bygger på egenkontroll och stickprovskontroller hos alla som använder symbolen.
Kontakt
För kontakt, frågor och synpunkter om One Planet Plate.
Dela gärna:
Senast ändrad 12/11/24