![höjda-matpriser I stor sett alla livsmedel som innehåller spannmål, majs, fetter, oljor har ökat kraftigt i pris. Att spannmålspriserna skjuter i höjden leder till att livsmedel som pasta och bröd blir dyrare. Även kött och mejeriprodukter blir dyrare, eftersom spannmål även används som djurfoder. Prisökningarna blir också tydliga på frukt och grönt från energikrävande odlingar, som påverkas av de höga energipriserna.](https://media.wwf.se/uploads/2022/06/original_ww1132653-360x186.jpg)
Vad ska jag äta?
Klimatsmarta och plånboksvänliga mattips
Visste du att hushåll i Sverige slänger cirka 15 kilo ätbar mat per person varje år? Och häller ut hela 18 kg i vasken? Det motsvarar nästan 35 måltider och 90 koppar kaffe samt en kostnad på 3000 till 6000 konor per år, för en familj med två vuxna och två barn. Detta enligt Livsmedelsverkets statistik. Matsvinnet står för mellan 8 och 10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen. WWF arbetar därför för att vi ska äta mer hållbart.
Klimatsmarta och plånboksvänliga mattips
Hur kan man få maten billigare och samtidigt göra hållbara matval?
Planetvänliga recept
Inspiration och guidning till måltider för en levande planet
Hur mycket växthusgasutsläpp leder din mat till?
Som konsument kan du enkelt göra fler medvetna och smarta val av mat när du är på butiken eller i restaurangen genom att använda dig av appen Matguiden, där har vi samlat alla WWFs tre konsumentguider: Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden.
Senast ändrad 14/02/25