Gå till huvudinnehållet
Grönsaker på ett bord

Minska matsvinnet

Visste du att hushåll i Sverige slänger cirka 15 kilo ätbar mat per person varje år? Och häller ut hela 18 kg i vasken? Det motsvarar nästan 35 måltider och 90 koppar kaffe samt en kostnad på 3000 till 6000 konor per år, för en familj med två vuxna och två barn. Detta enligt Livsmedelsverkets statistik. Matsvinnet står för mellan 8 och 10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen. WWF arbetar därför för att vi ska äta mer hållbart.

Enkla tips för att minska matsvinnet

  • Gör en kylskåpsrensning och laga mat på det! Laga till exempel en gryta, soppa, pytt i panna eller fried rice! Här är det fantasin som sätter gränserna och du kan ha i nästan vilka grönsaker som helst i alla dessa rätter!
  • Har du grönsaker som du inte vill värma upp, som till exempel avokado eller gurka? Gör en pastasallad! Kanske har du bönor i skafferiet? Pesto i kylen? Gräddfil, olivolja eller någon annan dressing? Valmöjligheterna är oändliga när det kommer till pastasallad!
  • Har du frukt som börjar bli tråkig och som du vill bli av med? Gör en fruktsallad eller en smoothie!
  • Gör krutonger eller ströbröd av det gamla torra brödet. Skär upp bröd i bitar, lägg på en plåt, ringla över olivolja och in i ugnen. Sedan har du knapriga krutonger till salladen eller soppan. Svårare än så är det inte!
  • Frys in! Det mesta går att frysa in. Smör, ost, bröd, kött, fisk, grönsaker, frukt, sås, mjölk och så vidare. Testa dig fram!
  • Fermentera grönsaker. Har du mer än vad du kan göra av med av någon grönsak? Fermentera eller lägg in så har du grönsaker redo att ätas i flera månader framöver.
  • Koka buljong på grönsaker, kött, kyckling eller svamp som har blivit över. Spara allt rens från dessa råvaror när du lagar middagar och koka sedan ihop till en buljong!
  • Till sist, en påminnelse som tål att upprepas. Lukta och smaka på maten innan du slänger den. Mycket mat håller längre än bäst före-datumet.
  • Tänk på att ”bäst före” inte betyder ”dåligt efter”. Lita på dina sinnen: Lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta.
  • Ägg i kylskåp håller ofta flera månader efter utsatt datum och mjölk kan i regel drickas flera dagar längre.
  • Planera inköpen så att färskvarorna hinner ätas upp innan de blir dåliga.
  • Använd kylskåpet rätt. Sätt mejerivaror och kött där det är som kallast, grönsaker där det är varmare och förvara gärna även nötter och frön svalt

Fler plånboks- och klimatsmarta mattips

MATGUIDER-toppbild

Varsågod – här är WWFs konsumentguider och recepttips!

Som konsument kan du enkelt göra fler medvetna och smarta val av mat när du är på butiken eller i restaurangen genom att använda dig av appen Matguiden, där har vi samlat alla WWFs tre konsumentguider: FiskguidenKöttguiden och Vegoguiden.

Dela gärna:

Senast ändrad 14/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se