Blommande fältkanter - En inspirationsbok om ökad biologisk mångfald i Sverige
Handfasta tips i ny WWF- bok om blommande fältkanter: Så får vi åkerlandskapet att blomma
Mer blommande växter under hela odlingssäsongen, begränsad användning av växtskyddsmedel och gödsling. Och en strategi för att gynna de viktiga pollinerarna. Det är några av de saker som behövs för att vända den negativa trenden för biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet.
Nära hälften av Sveriges alla växter, däggdjur, kräl- och groddjur, en fjärdedel av alla häckande fåglar och hälften av alla insekter finns i odlingslandskapet.
Samtidigt är det i landskap med stor andel åkermark – åkerlandskapet – som ett flertal arter minskat under en längre tid. Till exempel har den pollinerande insektsfaunan drabbats hårt, och sånglärkan har minskat med tre fjärdedelar de senaste 40 åren.
En orsak till detta är att man ensidigt har fokuserat på ökade skördar. För att få större odlingsytor har diken lagts igen och stenrösen tagits bort. Detta gör det svårare för många arter att överleva. Samtidigt växer grödorna allt tätare i takt med att sorter som ger större skördar har utvecklats. I kombination med en mer intensiv växtodling med ökad användning av handelsgödsel och växtskyddsmedel, äventyrar detta den långsiktiga hållbarheten inom jordbruksproduktionen.
Men det finns åtgärder som kan öka jordbrukets hållbarhet, till exempel lärkrutan. Det är en osådd 16-20 kvadrat meter stor ruta i höstsådda fält. WWF har i samarbete med Lantmännen, Birdlife Sverige och SLU visat att antalet* sånglärkor ökar med upp till 60 procent på fält med lärkrutor.
För att ytterligare vända den negativa trenden vill Världsnaturfonden WWF se:
Det här behövs för mer biologisk mångfald i odlingslandskapet:
EUs gemensamma jordbrukspolitik är ett viktigt verktyg för att främja den biologiska mångfalden, men den skulle behöva förändras.
* Revirhävdande sånglärkor, dvs fåglar som vaktar sina revir.
Handfasta tips i ny WWF- bok om blommande fältkanter: Så får vi åkerlandskapet att blomma
Rapport från WWF om vilka åtgärder som skulle kunna hjälpa den biologiska mångfalden i odlingslandskapet.
Om projektet Blommande kantzoner som finansierades av WWF. Projektet utfördes på ett antal Odling i balans pilotgårdar 2015-2017.
Kunskap och fakta från Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC), Lunds Universitet. Författare: Annelie M. Jönsson & Henrik G. Smith
Film
Visste du att kanterna på bondens åker är en viktig del för att rädda den biologiska mångfalden i vårt jordbrukslandskap? WWF vill att fler bönder ska låta sina åkerkanter blomma och vara obesprutade. Här trivs de arter som trängs undan i dagens storskaliga jordbruk.
EUs gemensamma jordbrukspolitik Common Agricultural Policy (CAP) bidrar inte till ett långsiktigt hållbart jordbruk. WWF kräver att CAP reformeras.
Naturbetesmarker tillhör våra allra mest artrika marker. För att de ska bevaras och utvecklas krävs bland annat en tydlig marknad och efterfrågan på naturbeteskött.
Målet är att öka medvetenheten om alla goda initiativ som praktiseras på gårdar i länderna runt Östersjön, och visa att det är möjligt att minska övergödningen.
Du kan bidra till en mer hållbar köttkonsumtion, genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd.
Visste du att var tredje tugga vi äter är pollinerad av ett bi? Utan bin skulle nästan 80 procent av den mat vi köper i affären försvinna.
Igelkotten, skogsharen och björktrasten… Antalet rödlistade arter ökar. Idag är 4 746 arter i Sverige rödlistade och för nästan hälften av dem är läget så allvarligt att de klassas som hotade. Vårt arbete är viktigare än någonsin.
Senast ändrad 29/10/24