Gå till huvudinnehållet
Man knyter rotting i Laos

Hållbar rotting ger ökade inkomster

– Förra året tjänade vår by flera tusen dollar på att odla och sälja rotting. Det är ett viktigt bidrag till hushållen, eftersom de flesta är beroende av småskaligt jordbruk för sin försörjning.
Det säger Xiengkeua Sibounheuang som arbetar med plantering och uppdrivning av rottingplantor i byn Sopphouane i Laos.

Sopphouane är en liten by med 400 invånare, nära gränsen till Vietnam. Här har människor arbetat med utvecklingen av en hållbar rottingproduktion sedan 2006. Genom detta har många i byn lyckats öka sina inkomster, samtidigt som gemenskapen stärkts.

– Under de år som gått har jag deltagit i flera olika utbildningar. Förutom de pengar som går till byn har rottingen också gjort att vi fått det bättre. Mina barn är vuxna nu, men tack vare inkomsten kan vi betala en stor del av våra kostnader för mat, medicin och annat och samtidigt få lite pengar över, berättar Xiengkeua Sibounheuang och visar upp den egna plantskolan där skotten växer.

Linthong Vilaisack är ansvarig för byns skogskommitté. Han är också nöjd:

– Vi är väldigt stolta över att våra rottingprodukter nu säljs på EU-marknaden. Samtidigt som skogen ger bättre skydd för djurlivet skapar vi arbetstillfällen för människor från byn, konstaterar han.

Rottingplantor i Laos

Ett viktigt steg i arbetet har varit att få rotting-produktionen FSC-certifierad. FSC (Forest Stewardship Council) är en oberoende, internationell organisation som uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. I Laos FSC-certifierades år 2011 världens första rottingprodukter. Målet nu är att certifieringen ska omfatta fler länder i regionen.

– Tidigare exploaterades stora skogsområden för risodlingar och annat, men tack vare certifieringen har skogen vuxit upp igen. Det faktum att vi har en nationalpark nära oss har också bidragit till att fler förstått hur viktigt det är att skydda skogen, tror Linthong Vilaisack.

Rotting är en klängväxt (egentligen en palm) som ofta sammanblandas med bambu, men det som utmärker rotting är att den kan böjas och formas till exempelvis stolar och bord. Totalt finns det närmare 600 olika sorters rottingväxter, varav ett 50-tal används för möbelproduktion och annat (en del är också ätliga). Rottingen använder andra växer för att ”klättra upp” mot solljuset och en rottingväxt kan bli över hundra meter lång.

Omkring 90 procent av all rotting som vidareförädlas kommer från naturliga skogar. Samtidigt minskar rottingen snabbt både på grund av att vissa rottingarter överutnyttjas och att skogen rottingen växer i avverkas. En förutsättning för att det ska finnas rotting också i framtiden är därför att produktionen blir miljömässigt hållbar.

Kvinnor väver rottingkorgar, Laos

– De FSC-certifierade rottingskogarna bidrar både till den lokala ekonomiska utvecklingen och till att naturen skyddas. Ett system för vinstdelning, som innebär att 17 procent av inkomsterna går till lokala projekt och skogsvård, har gemensamt organiserats av WWF och byarna. Det berättar Bouavanh Phachomphonh, som ansvarar för rottingprojektet på WWF i Laos.

Totalt har mer än hundra byar i Laos varit med och utbildats genom åren i arbetet för en hållbar framställning av rotting. Många byar har också startat egna plantskolor och odlingar. Khensy Milatid leder en grupp i byn Thaveng som tillverkar hantverksprodukter av rotting. Numera arbetar han den mesta delen av sin tid med att väva produkter av rotting och tillverka korgar av bambu.

– Nyligen var jag på en utställning för hantverk i huvudstaden och i framtiden så vill jag lära mig att göra fler och nya saker, berättar Khensy Milatid.

En annan viktig del i WWFs arbete med rotting är att påverka myndigheterna och bidra till en bättre lagstiftning som gynnar hållbar rottingproduktion. Här har regeringen i Laos tagit ett viktigt steg genom att sänka skatten på FSC-certifierad rotting.

En man hugger rotting i Laos

Ett problem har dock varit att produktionen av FSC-certifierad rotting än så länge är liten.

– Tidigare hade jag problem att få tag på miljömässigt hållbar rotting, men FSC-certifieringen har gjort det möjligt att få en mer regelbunden leverans, vilket också är en förutsättning för våra kunder, säger Saykham Phetmanyvong som äger Danlao, ett mindre företag i Laos som tillverkar produkter av certifierad rotting.

Sextio procent av Danlos produktion går på export. I framtiden planerar Danlo att tillsammans med människorna i byarna ytterligare utöka produktionen av certifierad rotting och samtidigt öka kvaliteten på det som produceras.

Just behovet av att alla aktörer samverkar är också något som Tam Le Viet, ansvarig för WWFs rottingprojekt i Mekongregionen lyfter fram:

– Produktionen av hållbar rotting är bara kommersiellt möjligt om det finns en stabil marknad och en ständig återväxt i skogarna. Med hjälp av väl fungerande skogsvård, ansvarsfulla producenter och konsumenter så kan vi tillsammans se till så att detta fascinerande naturmaterial också har en framtid på lång sikt!

– Vi är väldigt stolta över att våra rottingprodukter nu säljs på EU-marknaden. Samtidigt som skogen ger bättre skydd för djurlivet skapar vi arbetstillfällen för människor från byn.

Linthong Vilaisack
Skog av rottingträd i Laos
in english

Sustainable rattan boosts local income

Read more

Fakta om Mekongområdet

Mekongområdet rymmer en av världens absolut mest spektakulära artrikedomar. Här arbetar WWF i flera projekt med att skydda den biologiska mångfalden och samtidigt säkra lokalbefolkningens möjligheter till försörjning.

Sedan 2006 samarbetar IKEA och WWF kring hållbar rottingproduktion. Ett viktigt syfte med att utveckla en hållbar industri för rottingproduktion är att skydda den kvarvarande, naturliga skogen och samtidigt skapa fler arbetstillfällen för människor i Mekong-regionen.

Kontakt

planeten-foto-bjorn-.jpg

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Nyheter

Dela gärna:

Senast ändrad 04/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se