Gå till huvudinnehållet
polarbear_djur-isbjörn-UPPSLAG-fgs-mohnb-12-Eko19-3_1800

WWF Magasin

– När en isbjörn ser dig i ögonen stannar tiden

 

De förenades av sin kärlek till isbjörnar. Med sin bok Bortom isbjörnens rike hoppas de kunna öppna världens ögon för klimatförändringarnas skenande fart. – Om fem år kommer Arktis se helt annorlunda ut, säger Melissa Schäfer och Fredrik Granath.

Text: charlotte permell Foto: MELISSA SCHÄFER (DÄR EJ ANNAT ANGES)

Pandabok-19R-Eko19-3_1600
Författarna

Fredrik Granath är författare och fotograf, producent av fotoprojekt, naturfilmer och expeditioner i Arktis.

Melissa Schäfer är fotograf och författare.

Nanuk dansar lyckligt runt deras fötter. En vit samojedhund med yvig päls som för tankarna till arktiska vidder. Namnet var förstås helt givet – nanuk, eller nanook, är inutiernas ord för isbjörn.

Och just isbjörnar är ständigt närvarande i tankarna hos Melissa Schäfer och Fredrik Granath, fotografer och författare med den gungande packisen runt Svalbard som återkommande arbetsplats.

– Jag for till Svalbard första gången för femton år sedan, av ren nyfikenhet. Jag föll för denna fantastiska plats direkt och gjorde en bok om Arktis oerhörda skönhet, berättar Fredrik.

Värld av is blev en stor succé och såldes i 40 länder. Fredrik lämnade en framgångsrik karriär i reklambranschen för att fortsätta arbeta i Arktis, med fotografi och som producent för expeditioner och filminspelningar.

Melissa Schäfer är född och uppvuxen i tyska storstaden Hamburg. Hon började fotografera redan som barn och hade dessutom, också sedan hon var liten, ett passionerat intresse för isbjörnar och Arktis.

– Jag har alltid tyckt att isbjörnar var enastående, fantastiska, men trodde aldrig att jag skulle få se någon på riktigt, säger Melissa.

Hennes stora bildintresse ledde henne in på ett Instagramkonto med foton från Arktis. Kontot var Fredriks.

– Hans bilder var annorlunda. Jag var djupt fascinerad, säger Melissa, som skrev och berömde. Han svarade, och de fann varann nästan direkt. Efter några månaders intensivt instagrammande hälsade Melissa på hos Fredrik i Stockholm. Fyra dagar tillsammans räckte för livsavgörande beslut. Melissa åkte hem till Hamburg, sa upp jobb och lägenhet och tillsammans for de till Svalbard.

– Hemma sa folk att ”det här kommer aldrig att gå”. Men här är vi, fyra år senare, säger Melissa och ler.

– Den stora kärleken förändrar allt, konstaterar Fredrik med kompromisslöst allvar.
De har sin bas i Huddinge, strax söder om Stockholm, med den mycket älskade Nanuk. Men under vinterhalvåret tillbringar de månader långt ut i Svalbards frusna arkipelag, bortom all mänsklig kontakt. Där söker de, möter och porträtterar isviddernas ensamma vandrare.

– Isbjörnarna är generösa som delar sina liv med oss. Vi bevittnar och vi lär oss, säger Fredrik.

Nu, fyra år efter första mötet och många expeditioner senare ligger deras stora gemensamma praktverk klart. Bortom isbjörnens rike är en hyllning till Arktis frusna vildmark, och förstås till rovdjuren högst upp i den arktiska näringskedjan. Melissa och Fredrik har tillbringat så mycket tid på Svalbard att de lärt känna isbjörnar på individnivå och öppnar för helt nya insikter om isbjörnars skiftande personlighet. Men mer än något annat är detta ett dokument över skenande förändring, ett vittnesmål om en frusen värld som löses upp i vatten.

– Det är brutalt. Varje vinter man kommer upp så möts man av ett förändrat landskap. Jättelika områden, där jag for runt med snöskoter för tio år sedan, finns inte i dag. Isen försvinner och det går superfort, säger Fredrik och fortsätter med ett konkret exempel:

– Förr kunde lastfartyg bara angöra Longyearbyen juni till november, sedan lade sig packisen runt hela Svalbard. Nu är det öppet vatten in till Longyearbyen året om.

Klimatförändringarna slår redan hårt mot det arktiska djurlivet. Isbjörnar är helt beroende av havsisen, det är där de livnär sig, det är på isen de jagar säl.

– På somrarna ser vi allt oftare strandsatta isbjörnar som går runt på öarna och söker efter små munsbitar. Med längre isfria somrar krymper deras fettreserver. Många dukar under.
Arktis_svalbard

Svalbard

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis. Longyearbyen är centralort och ligger på Spetsbergen, den största ön. Här bor drygt 2 500 människor och cirka 3 000 isbjörnar rör sig på och runt ögruppen. Svalbards yta, 61 022 km2, motsvarar ungefär Dalarna och Jämtland tillsammans, 60 procent av landytan täcks av glaciärer.

Klimatförändringar i Arktis

Temperaturen i Arktis har ökat dubbelt så snabbt som i resten av världen de senaste 50 åren. 2016 var det varmaste året någonsin i det arktiska området. Temperaturen från oktober till december var exempelvis 6 °C varmare än genomsnittet. Nya rekord slås nästan varje år. Havsisens utbredning och snötäcket på land minskar fort. När havsisen smälter bort under sommaren, blir följden att livsmiljön för många arter krymper och försvinner. Läget är svårt för exempel-vis isbjörnar, valrossar och sälungar. Tidigare frusna havsområden öppnas upp för exploatering av mineraler, olja och gas, fiske och nya sjöfartsleder. Det medför hot på en helt ny skala för detta relativt orörda område.

polarbear-223A7184-NEW-SPREAD-EDIT-Eko19-3_1600
Det här gör WWF:

Arbetar i samtliga arktiska länder för att hantera de olika hoten direkt på plats. Det hand-lar om allt från att skapa naturreservat och köpa isbjörnssäkra containers som matlager åt inuiter, till att stödja forskningsprojekt som undersöker sjöfartens påverkan på narvalar och påverka det internationella arbetet inom Arktiska Rådet för att skapa en framtida förvaltning. WWF kämpar också för att hejda klimatförändringarna med politisk påverkan på företag och råd till enskilda människor.

Var med du också och gör skillnad – bli WWF Vän!

Det blir allt tydligare att Svalbards ekosystem, med isbjörnen i toppen, håller på att kollapsa.  Forskare förutspår att Norra ishavet, som omger Nordpolen och Svalbard, kan vara helt isfritt på sommaren redan om tjugo år.

– Isbjörnar spelar en central roll i klimatförändringarna. Genom att lära oss mer om isbjörnar förstår vi också mer av vad som händer, konstaterar Fredrik och fortsätter:

– Det är nu vi måste göra allt vi kan för att stoppa uppvärmningen. Det finns inte mycket tid kvar om vi ska lyckas hålla temperaturen på en hanterlig nivå. Vi måste alla arbeta hårdare och snabbare och fortsätta göra våra röster hörda. Melissa fyller i:

– Vi gör detta för att det är så viktigt att dokumentera vad som händer i Arktis, hur en kontinent bokstavligen smälter bort inför våra ögon. Och vi gör detta för att vi älskar att göra det.

Nästan all fotografering sker på vintern, för det är bara då, när isen ligger, som de kan komma nära isbjörnarna. Det är expeditioner som kräver extremt noggrann planering – ett misstag kan kosta dem livet. Mat, ved, allt de behöver för att klara en längre tid på egen hand i 40 graders kyla måste de ha med sig. Boendet är enklast tänkbara – någon av Svalbards gamla fångsthytter.

– Det är mysigt, det får plats en våningssäng och en vedspis, det är allt, men det går på en halvtimme att värma upp så det blir som en bastu! berättar Melissa entusiastiskt.

Isoleringen, att vara helt utlämnade åt sin egen förmåga att överleva i denna hårda värld, skrämde Melissa först. Men inte längre.

– Nu känner jag mig fri. Jag är aldrig så mycket mig själv som när jag är därute. Vi längtar tillbaka hela tiden när vi inte är där.

Ju fler isbjörnar de möter, ju bättre de lär känna enskilda individer, desto djupare blir deras fascination för dessa kraftfulla jättar.

Men isbjörnar kräver respekt. En fullvuxen isbjörn kan mäta över tre meter när den ställer sig på bakbenen och är ett rovdjur som emellanåt också attackerar människor. Så frågan är oundviklig – hur hanterar de is-björnars potentiella farlighet?

– Man lär sig läsa björnarnas signaler. Vi kan ganska snart räkna ut om en björn tänker på oss som mat eller bara är nyfiken. Och vi backar så fort det känns det minsta läskigt. Vi har oftast snöskotrarna med oss så vi kan snabbt ta oss iväg, säger Melissa.

De farliga situationerna uppstår nästan alltid vid lägret. Björnarna känner doften av mat och kommer för att undersöka möjligheterna.

– En morgon när vi öppnade dörren mötte vi en isbjörn nästan nos mot nos. Vi har varit med om en handfull liknande situationer, men man lär sig hantera det, säger Fredrik, som lik-som Melissa hellre vill tala om vilket privilegium det är att få vara i isbjörnarnas värld.

– När du står inför en isbjörn, det är en känsla som inte kan beskrivas. Man är så uppfylld av dess närvaro och hur otroligt kraftfullt detta djur är.

– Det är nästan andligt. När en isbjörn ser dig in i ögonen stannar tiden. Det är som att den kan läsa dina tankar.
Kollage_isbjörn_1
polarbear-G5242b-Eko19-3_1600
ÅRETS PANDABOK MOTIVERING JURYNS VAL:

”Först ser vi de fantastiska bilderna. Det till synes monotona Arktis frusna vidder framträder i hisnande färgrik variation och skönhet. Men här finns också vår tids mest angelägna berättelse om hur det vi trodde var evigt försvinner. Med stilistisk elegans fångar författarna läsaren från första sidan och behåller greppet boken igenom. De berättar om sin stora kärlek till isbjörnar och öppnar samtidigt våra ögon för hur snabbt Nordpolens packisar smälter, hur en frusen kontinent löses upp i vatten. Bortom isbjörnens rike är en utsökt bild- och läsupplevelse och ett berörande, brinnande vittnesmål om en snabbt föränderlig värld.”

SÅ FÅR JAG BOKEN

När du blir WWF Vän eller förnyar ditt stödjande medlemskap kan du välja boken som medlemsförmån. Pris för bokmedlemskap under ett år är 590 kronor. Erbjudande sänds ut till WWF Vänner under hösten 2019.

VILL DU VETA MER:
Kontakta givarservice via givarservice@wwf.se eller 08 – 624 74 14.
Observera att boken tidigast kan levereras i november 2019.

Kollage_isbjörn_2
Den här artikeln är en del av WWF Magasin 3-2019.
Bli WWF Vän du också för att få tidningen digitalt eller i pappersform direkt hem i din brevlåda.

Här kan du bli WWF Vän

Dela gärna:

Senast ändrad 27/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se