Gå till huvudinnehållet
GustafLindTanzaniaprio2023jpg

– Det finns en väg framåt

Text: Gustaf Lind, generalsekreterare

Vad har bättre spisar, ökad läskunnighet och delaktighet i beslutsfattande med naturskydd att göra? Allt! Därför arbetar WWF med en bred palett. Jag är nyss hemkommen från Madagaskar, där det är så uppenbart hur naturens överlevnad hänger samman med människors livsvillkor.

Utgångsläget är svårt, med utbredd fattigdom, politisk instabilitet, korruption och omfattande skogsskövling. Samtidigt har Madagaskar ett fantastiskt djurliv vars like inte finns någon annanstans. Madagaskars lemurer är välkända, men här finns en mängd andra endemiska arter. Att bevara dem för framtiden är förstås högsta prioritet. WWF Sverige jobbar med en mängd projekt i landet. Vi bidrar med energisnåla spisar, vi utbildar solcellsingenjörer, vi arbetar med utveckling av ekoturism, vi stödjer hållbarhet i skolan, vi restaurerar mangroveskogar, som några exempel. Vi stödjer förstås också skydd av lemurernas viktiga skogar och en mer hållbar markanvändning. Det är bara genom en sådan mosaik av insatser vi kan hoppas rädda vad som finns kvar av Madagaskars unika natur.

Det är extremt viktigt att vi lyckas. WWFs Living Planet Report 2024 visar på en katastrofal minskning av världens vilda djur*. Det kommer att krävas enorma kollektiva ansträngningar de kommande åren för att stoppa fortsatt naturförstörelse. Det viktiga är att komma ihåg att det fortfarande är möjligt. På Madagaskar har man framgångsrikt lyckats få tillbaka mangroveskogar som lagrar koldioxid och rymmer ett rikt djurliv.

Vårt program Leading the Change har gjort enorm skillnad i lokalsamhället och för naturvården. Madagaskar visar att vi kan vända utvecklingen, även där det är riktigt svårt. Det tar jag med mig i arbetet 2025.

*Living Planet Report Index visar att bestånden av vilda ryggradsdjur minskat i storlek med 73 procent sedan 1970, baserat på cirka 35 000 undersökta populationer.

Drone/UAV in flight

WWF OCH AI 

Ny teknik ger helt nya möjligheter att underlätta samlevnad med stora rovdjur. WWF stödjer utveckling av drönare, AI och kameror med akustiska signaler som varnar när vargar närmar sig.  

A Swedish forest covered in snow.

HOPPAS 

…vi får en vit vinter. Men snöperioden har blivit två veckor kortare i Sverige sedan 80-talet. En av många konsekvenser av klimatförändringarna, tråkigt för oss och påverkar många vilda djur. 

Resting Female Arctic Fox

VIKTIGA ÅR 

WWF arbetar intensivt både i Sverige och i det globala nätverket för att ta fram en handlingsplan för de avgörande åren fram till 2030. Hur kan vi bäst bidra till att rädda naturen och klimatet? 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Jaguar (Panthera onca)

Bli månadsgivare

Som Planetfadder får du tidningen WWF Magasin fyra gånger per år, både i brevlådan och digitalt, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.

Bli planetfadder
Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se