Senaste magasinet
Nr 4 – 2024
Under drygt fyra år har WWF lett projektet Återskapa Östersjöns livskraft med finansiering från Postkodlotteriet. I tre kustnära havsområden längs Östersjökusten har WWF jobbat med en rad åtgärder tillsammans med lokala samarbetspartners och vi har redan sett fina resultat. Detta är en artikel i en serie om hur WWF arbetar för att skapa goda resultat för människa och natur runt om i världen.
I samarbete med Postkodlotteriet
För att kunna åstadkomma skillnad och lära för framtiden valde vi att jobba i tre specifika geografier – biosfärområde Kristianstad vattenrike, Stockholms skärgård och Världsarvet Höga kusten. På så sätt kan dessa geografier sen fungera som modeller och inspiration för fler områden längs Östersjöns kust.
Totalt har vi tillsammans i projektet skapat hela elva våtmarker – tre skogsvåtmarker och åtta kustnära våtmarker som totalt motsvarar ungefär 12 fotbollsplaner i yta, 16,2 hektar. Våtmarker är bra både för den biologiska mångfalden och klimatet. Dessutom kan de fånga upp näringsämnen som annars skulle rinna ut och spä på övergödningen i Östersjön, något som även bidrar till algblomning och bottendöd.
De giftiga algblomningarna som vi vant oss att se i de grunda kustnära vikarna på somrarna inträffar när det blir för mycket växtplankton i det uppvärmda havet. Detta sker dels på grund av övergödningen, dels för att det råder brist på djurplankton som äter växtplankton. Varför är det då för lite djurplankton där? Jo, det beror på att de bland annat äts upp av spiggen som ökat i antal. För när vi har få rovfiskar, som annars håller spiggen i schack, skapas det en obalans i hela ekosystemet. En viktig del i att rädda Östersjön är alltså att hjälpa rovfiskar som gädda, abborre och torsk på traven.
I projektet har vi därför skapat eller restaurerat hela tio fiskvandringsvägar för att underlätta fiskarnas lek. Här har även allmänheten kunna följa uppvandrande fisk genom så kallad slow tv och rapportera in vad man sett. Denna rapportering bidrar till att öka vår kunskap om vad som sker under ytan. 18 lekplatser för abborre och gädda åtgärdades i projektet, och här fungerar 15 av dem även som nyttiga våtmarker.
Stockholms skärgård har tack vare detta projekt även fått ett tillskott av fisk i ett område som tidigare var tomt på fisk. 23 vuxna gäddor, 425 smågäddor och uppskattningsvis 10-20 miljoner befruktade abborrom (ägg) har satts ut i en ny testmetod. Nu ser vi fram emot att de får göra naturnytta!
En del av Östersjöns problem är de döda bottnarna. Man brukar uppskatta att 1 och en halv gånger Danmarks yta är död. Med levande bottnar har fiskar fina platser att gömma sig på och lägga sin rom. I WWFs fyraåriga projekt har vi i kustnära vikar återskapat fyra undervattensängar med växter som ålgräs och nate, men även anlagt två stenrev där vi planterat blåstång som fått blåstångsbebisar som därefter växer på stenrevet. Totalt har nära 8000 kvadratmeter täckts med vegetation. Detta blir fina ”barnkammare” för nya generationer fisk, småkräftor och snäckor.
På land har vi också restaurerat sex strandängar på nära 30 hektar, vilket motsvarar ca 23 fotbollsplaner till ytan. Här kan nu kor och får beta, många fåglar rasta och häcka och bidra till en rikare natur till glädje för många fågelskådare och andra som tycker om att vistas i naturen. Många specialiserade växter är också beroende av strandängarna och de ges nu värdefulla livsmiljöer.
En rad av projektets aktiviteter har också involverat allmänheten i de tre geografierna, vilket är viktigt för att sprida kunskap och skapa ett lokalt engagemang. Över 1600 personer har deltagit i aktiviteter som näringslivsfrukostar, föredrag, gäddvandring och biosfärläger. Nästan 2000 skolelever har fått delta i aktiviteter vid havet i projektet, alltifrån rollspel till att studera undervattenslivet och vara med och bygga fiskvandringsvägar.
– Det har varit väldigt roligt och lärorikt att jobba med projektet Återskapa Östersjöns livskraft, som har givit så goda resultat och haft ett så stort engagemang från norr till söder vid Östersjöns kust, säger Yvonne Blombäck, WWFs expert för kust och skärgårdsmiljöer och fortsätter; Nu behöver arbetet fortsätta på samma sätt på fler platser så att vårt kära innanhav kan bli friskt.
Detta stora projekt, det största naturvårdsprojektet någonsin med Postkodfinansiering närmar sig nu sitt slut, men arbetet med Östersjön är långt ifrån över. Tillsammans kan vi göra skillnad. Det har detta projekt utvisat. WWFs partners i Återskapa Östersjöns Livskraft har varit Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna, Länsstyrelsen Stockholm och Länsstyrelsen Västernorrland. Utan deras insatser skulle detta inte varit möjligt.
Låt oss nu fortsätta arbetet med att rädda Östersjön. Så här kan du bidra: Rädda östersjön – Bli Östersjöfadder idag – WWF
Hjälp oss i vårt arbete
Som Östersjöfadder får du tidningen WWF Magasin fyra gånger per år, både i brevlådan och digitalt, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.
Bli Östersjöfadder