Lösningar
Läs mer om lösningarna på klimatkrisen
Är du en av de som känner mycket ångest och oro kring klimatförändringarna och vart världen är på väg?
Vi sammanställer här några tips på vad du själv kan göra för att lindra din klimatångest och även några länkar där du kan hitta mer information om vart du kan vända dig om du behöver stöd i att hantera dessa känslor.
Den som mår väldigt dåligt behöver stöd av någon att prata med. Att engagera sig kollektivt på olika sätt för klimatfrågan är ett bra sätt att både få handling och samtidigt socialt stöd.
Kanske har du möjlighet att gå med i en lokal miljögrupp, ett politiskt parti eller en grupp via universitet eller arbetsgivare, för att hitta likasinnade och tillsammans arbeta för den framtid som ni vill se.
Just klimatet kan kännas som ett så stort och överväldigande hot och det är lätt att känna sig maktlös. Förutom tipsen ovan har vi ett par mer konkreta tips som vi hoppas ska göra vardagen lite lättare att ta sig igenom.
Börja med små steg för att bryta ner ångesten:
Nyhetsflödet kan vara dystert och betungande med alla sorgligheter som pågår i världen.
Dela dina känslor med någon som vill lyssna. Det kan kännas lättare att få lufta sina tankar, känslor och oro, och finna stöd i att någon lyssnar, kommer med andra infallsvinklar och kanske känner samma. Du är inte ensam med din klimatångest och den insikten kan göra det lite lättare att hantera.
I ett större perspektiv gör den enskilda människans oro och ångest ingen nytta och har ingen påverkan. Det är lättare sagt än gjort, men det är till större nytta att lägga energi och fokus på det som vi faktiskt kan påverka, förändra och åstadkomma genom aktiva val.
Vi mår bättre av att vistas ute i naturen. Tiden vi spenderar i naturen påminner oss också om vad det är som är vart att engagera oss för, både i vår allra närmaste omgivning och i det större världsomspännande perspektivet.
Mer läsning om ångest och oro, suicid, stöd och hjälp:
Vid akuta situationer, kontakta 112
Stödlista till dig som mår dåligt – Suicide Zero
Senast ändrad 21/01/25