Klimatkompassen ger svar
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Svaren och informationen på den här sidan kommer från Klimatkompassen 2018. Socialdemokraterna ställer sig bakom 28 av 33 av Klimatkompassens önskemål. Konkret så redovisar S ett stort antal klimatpolitiska förslag på enskilda områden, som industrin, sjöfarten och städerna, samt för samhället i stort.
Även S tillhör de sju riksdagspartier som är med i klimatöverenskommelsen med Klimatlagen och de svenska klimatmålen (bl a mål om netto-nollutsläpp senast 2045). I enkätens speglas en vilja att vara en pådrivande kraft i klimatpolitiken och S är beredda att skärpa de nationella målen ytterligare, även om man inte kommer med några konkreta förslag om hur.
S hänvisar i sina kommentarer till de klimatpolitiska initiativ och reformer man som regeringsparti genomfört, även sådana reformer som regeringspartnern Miljöpartiet drivit igenom i förhandlingar med S.
På det internationella området vill S driva på för tuffare EU-mål samt att den internationella flygtrafiken och sjöfarten inkluderas i klimatmålen. S vill ha klimatpolicystöd inom biståndet och att exportstrategin inriktas på miljö- och klimatinnovationer.
På transportområdet har S flera förslag. Helt logiskt vill man fortsätta med de nyligen beslutade Reduktionsplikten och bonus-malus som regeringen drivit igenom, men man vill inte höja nivån på dessa innan effekten har utvärderats. Man är även för en vägslitageavgift för godstrafiken. S lyfter fram stadsmiljöavtalen och Klimatklivet som åtgärder som gynnar laddinfrastruktur och kollektivtrafik och därmed minskar transporternas klimatpåverkan. Även om man säger nej till ett slutdatum för försäljning av fossildrivna bilar, säger man sig kunna överväga det om det sätts på EU-nivå med god framförhållning. S vill ha nya stambanor för höghastighetståg, men inte lånefinansierade, vilket innebär att de nya banorna sannolikt blir färdiga först efter 2050 eller att de konkurrerar om pengar som behöver gå till den befintliga järnvägen.
S är otydliga när det gäller ett mål och konkreta förslag för att minska de konsumtionsbaserade klimatutsläppen. Partiet svarar att man är positiv till att minska matens och flygets klimatpåverkan, men ser man till den gångna mandatperioden finns flera exempel på hur klimataspekten har fått vika sig för andra aspekter exempelvis när det gäller infrastruktur- och näringspolitik. Liksom för många andra partier antyder även S kommentarer en syn på klimatfrågan som mer av en teknisk utmaning.
I Kompassen framträder en bild av ett klimatpolitiskt tämligen hungrigt parti, som ger intryck av att klimatpolitiken är ett område som man behärskar. Vi hoppas att detta intryck är det som gäller framöver och att klimatfrågan kommer genomsyra alla andra relevanta politikområden.
Hjälp WWF att lyfta klimatfrågan och ge klimatet en röst i valet. Om du funderar på att rösta på Socialdemokraterna – uppmuntra partiet att utveckla sin klimatpolitik ytterligare.
Förslagsvis genom att:
Åsa Westlund, Klimat- och miljöpolitisk talesperson
asa.westlund@riksdagen.se
WWF kommenterar partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Senast 2050 ska vi alla leva inom gränserna för en planet. Men redan 2020 ska vi ha gjort stora förändringar i rätt riktning. Hur lever du? Och vad kan du ändra?
Senast ändrad 11/04/23