Det stämmer. Att ange priset på kläder ger inte en helt rättvis bedömning av klimatpåverkan. Anledningen till att kalkylatorn utgår från priset beror på den modell som Stockholm Environment Institute tagit fram, Input-Output-modellen. Modellen baseras på det totala utsläppet inom olika konsumentkategorier. Hur mycket dessa kategorier omsätter fördelas sedan på utsläppen per krona. Modellen fungerar bra för de allra flesta som gör testet, men personer som köper dyra märkeskläder eller ekologiska produkter får inte ett lika korrekt resultat.
Den här sortens test syftar till att ge en snabb översiktlig bild av privatpersoners klimatpåverkan, och det är en balansgång mellan att göra det korrekt och att hålla det enkelt. Om Klimatkalkylatorn i stället efterfrågade textilernas vikt i kilo, uppdelning av material (bomull, ull, etc.), tillverkningsland och producent, skulle vi få ett mer korrekt resultat. Dock skulle få personer kunna svara på dessa frågor.
Vi har ett motsvarande problem när det gäller mat, eftersom vissa köper dyra livsmedel och andra billigare. För att ta hänsyn till det har vi inkluderat en fråga om hur stor andel av köpen som är ekologiska. Eftersom ekologiska produkter i genomsnitt är dyrare kan resultatet justeras baserat på detta.