Vår enda framtid: 100 procent förnybart
För att bromsa klimatförändringarna måste världen sluta använda fossila bränslen som kol, olja och naturgas och ställa om till 100 procent förnybar energi. Det behöver göras snabbt, rättvist och på ett sätt som vänder förlusten av biologisk mångfald.
Vi behöver ställa om från fossilt till förnybart och bli mycket bättre på att hushålla med energi och resurser. Du och jag som individer kan påverka i vår vardag genom hur vi transporterar oss, hur vi bor, vad vi äter och hur vi konsumerar. Ett ännu större ansvar att driva denna förändring har aktörer inom exempelvis industri, jordbruk och finanssektor. Företag, städer, politiker, organisationer och medborgare – vi behöver alla hjälpas åt för att skapa en framtid där människor lever i harmoni med naturen.
Från fossilt till förnybart – världens länder är överens
Vår energianvändning orsakar 75 procent av de globala växthusgasutsläppen och därför är energiomställningen högt prioriterad och brådskande för oss alla.
På FN:S klimattoppmöte i Dubai 2023 (COP28) enades världens länder om en global omställning bort från fossila bränslen. Förnybart ska tredubblas och energieffektivisering dubbleras till 2030. Detta är ett historiskt avtal, även om WWF hade hoppats på ett ännu starkare beslut. Den fossila eran går äntligen mot sitt slut, nu behöver alla världens länder öka ambitionerna och fasa ut användningen av fossila bränslen så snabbt som möjligt.
Det internationella samarbetsorganet International Energy Agency (IEA) släpper varje år rapporten ”World Energy Outlook”, och 2023 års analys visar att vi befinner oss vid en brytpunkt där omställningen från fossil till förnybar energi är ostoppbar, men måste gå snabbare om vi ska kunna uppfylla Parisavtalet.
The transition to clean energy is happening worldwide and it's unstoppable. It's not a question of 'if', it's just a matter of 'how soon' – and the sooner the better for all of us.
IEA Executive Director Fatih Birol
Att hushålla med energi har många fördelar
Samtidigt som vi arbetar med omställningen från fossil till förnybar energi måste vi även arbeta med att hushålla med energi, både på individ- och samhällsnivå. Det är bra för både plånboken och miljön. Energihushållning omfattar både energisparande (att minska energianvändningen genom att ändra våra beteenden, till exempel avstå från en energitjänst), effektiv energianvändning (att använda energi effektivt och smart) och (energieffektivisering)genom teknikutveckling.
Men spelar de små förändringar vi gör i vardagen verkligen någon roll för hela landets energiförbrukning? Ja! Många av oss märkte hur dyr elen blev framför allt under vintern 2022/2023. Det ökade viljan att spara energi och Sveriges hushåll minskade sin elförbrukning med upp till 18 procent genom många små förändringar. Att minska vår efterfrågan på energi är det snabbaste sättet att sänka elpriserna, minska klimatutsläppen och beroendet av fossil energi. Via länken nedan får du WWFs konkreta tips på hur du kan leva mer energieffektivt och klimatsmart.
Vi har fakta – nu ska beslutsfattarna agera
Omställningen till förnybar energi och nödvändiga åtgärder för att hushålla med energi och resurser kräver att våra beslutsfattare agerar kraftfullt och tydligt i linje med vetenskapen. Globalt sett måste viktiga och modiga beslut fattas för ändrade subventioner, förbud mot fossil utvinning och investeringar som flyttas från fossilt till förnybart. Beslutsfattare behöver också se till att energiomställningen följer det globala ramverket för biologisk mångfald som ska stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030.
Det är viktigt att påverka och stödja våra beslutsfattare i den här processen. WWF arbetar målmedvetet med just det, bland annat genom att påverka stora kapitalägare, finansiärer och lagstiftare för att motverka risker för ekosystem och samhällen.
Läs mer om WWFs klimatarbete och hur vi jobbar med ekonomi och hållbarhet.
En rapport om naturpositiv energiomställning – den första i sitt slag
Den globala energiomställningen är avgörande för att vår planet ska vara en säker och beboelig plats i framtiden. I den nyligen släppta rapporten ”Building a Nature-Positive Energy Transformation”, framtagen av WWF i samarbete med Boston Consulting Group, framgår det tydligt att övergången till förnybar energi inte bara är nödvändig för att minska klimatförändringarna utan också för att skydda naturen.
Rapporten visar att det finns ett tydligt samband mellan en snabb energiomställning och fördelarna för både mänskliga samhällen och naturliga ekosystem. Förnybara energikällor, såsom sol och vind, har betydligt mindre negativ påverkan på viktiga faktorer som luft- och vattenkvalitet, biodiversitet och ekosystemtjänster än fossila bränslen.
Energiomställningens påverkan på natur och samhälle
Energiomställningen mot förnybar energi har omfattande positiva effekter på miljön. Genom att byta ut fossila bränslen minskar vi utsläppen av föroreningar, vilket leder till renare luft och vatten. Denna förändring har direkt inverkan på människors hälsa och livskvalitet, då förbättrad luftkvalitet bidrar till att minska sjukdomar som luftvägsproblem och andra klimatrelaterade hälsobesvär.
Dessutom spelar energiomställningen en avgörande roll för att skydda den biologiska mångfalden och våra ekosystem. Fossila bränslen utgör ett stort hot mot livsmiljöer, men genom att ersätta dem med hållbara energikällor som sol- och vindkraft minskar vi den påverkan. På så sätt skyddas viktiga naturmiljöer och känsliga ekosystem bevaras för framtida generationer.
Sammanfattat innebär en prioritering av energiomställningen att vi inte bara kan dämpa effekterna av klimatförändringarna, utan också skapa en mer naturpositiv framtid. Detta gynnar inte bara miljön utan även samhällen och människor över hela världen.
Förnybar teknik mer kostnadseffektiv än fossila bränslen
Prognoser har ständigt underskattat utvecklingen av förnybar energiteknik – både vad gäller teknikutveckling, utbyggnad och kostnad. Exempelvis har utbyggnaden av solenergi skett ca 36 gånger snabbare än vad prognoser visade 2010, och prisnedgången för sol, vind och batterier varit upp till tre gånger kraftigare än beräknat.
För att jämföra lönsamhet för olika energislag används ofta LCOE – Levelized Cost of Energy. I korthet får du då svar på frågan: Hur mycket pengar får du för den energi som anläggningen producerar under sin livstid, jämfört med vad det kostar att bygga, underhålla och avveckla anläggningen? Idag är svaret på denna fråga att du får mer pengar för energi producerad av förnybara energislag än fossila.
BLI PLANETFADDER
Bli månadsgivare och stöd oss i kampen för djur och natur!
Du kan leva mer klimatsmart
Här kan alla dra sitt strå till stacken. Därför har WWF samlat konkreta tips på hur du kan bli mer energieffektiv och klimatsmart i ditt vardagliga liv.
WWFs klimatmål
Vårt mål är att vi ska försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och åtminstone väl under två grader.
Dela gärna:
Senast ändrad 10/10/24