Östersjökompassen ger svar
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Östersjökompassen 2018.
Enkäten Östersjökompassen är ett initiativ från Världsnaturfonden WWF. Syftet är att få upp Östersjöfrågorna på den politiska agendan och göra information om partiernas politik tillgänglig för väljare inför riksdagsvalet 2018.
I enkäten ställde vi fyra frågor till alla riksdagspartier om några av de politiska områdena som rör Östersjön – övergödningen, fiskeripolitiken och marint skyddade områden.
Enkäten skickades ut till partierna och vi fick in svaren mellan 9 och 25 maj 2018. Vi följde upp inskickade enkätsvar och redde ut eventuella otydligheter vid de tillfällen det krävdes. I pdf:en Östersjökompassen 2018 kan du se våra frågor och alla partiers svar och kommentarer.
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Östersjökompassen 2018.
WWF kommenterar partiernas svar i Östersjökompassen 2018.
De senaste 40 åren har mycket positivt hänt med Östersjön. Det regionala samarbetet har utvecklats och EU:s miljöpolitik täcker åtta av de nio kustländerna. Olagliga oljeutsläpp har nästan försvunnit, vissa miljögifter som hotade arter som havsörn och säl har minskat. Utbyggnaden av reningsverk har också minskat utsläppen av övergödande ämnen.
För att Östersjön ska må bra igen måste vi komma till rätta med algblomningar, syrebrist och bottendöd. Bottendöden breder ut sig och hotar bland annat torskens existens. Ålen är starkt hotad och skyddet av ekologiskt värdefulla områden är fragmenterat.
År 2007 kom Östersjöländerna överens om Baltic Sea Action Plan (BSAP) och drygt 150 åtgärder för att vända de negativa trenderna till 2021. Med tre år kvar till målåret har WWF producerat Baltic Sea Action Plan Scorecard 2018.
I Baltic Sea Action Plan 2018 utvärderar ländernas genomförande av planen Det är en dyster läsning som visar att endast hälften av åtgärderna genomförts. Inget land har genomfört det man lovat och kommit överens om.
För att klara målen i BSAP, rädda Östersjötorsken och den hotade ålen, samt etablera ett långsiktigt och effektivt skydd för Östersjöns biologiska mångfald behövs ett starkt politiskt engagemang. Av denna anledning har WWF tagit fram Östersjökompassen för att hjälpa dig som väljare att se hur just ditt parti ställer sig i ett urval av de viktigaste frågorna för att rädda Östersjön.
Östersjön är idag ett av världens mest förorenade hav med en död havsbotten av en yta större än Danmark. Övergödning, överfiske, sjöfart och utsläpp av miljöföroreningar har gjort Östersjön till ett hav i kris.
Senast ändrad 11/10/24