Ursprungsbefolkningarnas livsvillkor förändras
40 ursprungsbefolkningar lever i Arktis – och är beroende av en natur i balans. Deras livsstilar och kulturer hotas när naturen påverkas. WWF hjälper Arktis urfolk.
Det finns många olika hot mot Arktis säregna arter och känsliga miljö. WWF arbetar på flera fronter med allt från artbevarande till politisk påverkan.
Minskande havsis öppnar upp för exploatering och utvinning av mineraler, olja, gas, fiske och för nya sjöfartsleder. Ju mer trafiken växer, desto större är riskerna. Störningar av havslevande djur, oljeutsläpp och utfiskning är tre stora faror.
Bristen på havsis gör att livsutrymmet för säl och valross minskar. Tusentals valrossar går upp på land där ungarna riskerar att klämmas ihjäl.
Jakt- och livsutrymmet för isbjörnen minskar i takt med den smältande havsisen. Isbjörnar drunknar, svälter ihjäl eller söker sig till landområden närmre människor, där den utgör ett problem.
Det öppna havet gör att späckhuggare tränger längre in i Arktis och tar över isbjörnens roll som toppredator och konkurrerar om födan. Späckhuggare kommer till områden där de tidigare inte varit och fångar säl. De skrämmer därtill bort narvalarna från inuiterna i östra Kanadas traditionella jaktområden.
Den accelererande havsförsurningen kan påverka hela ekosystemet. När havsisen smälter öppnas havet upp och tar upp koldioxid från luften. Det påverkar den kemiska sammansättningen i vattnet, och leder till att djur som bildar skal får svårare att ta upp kalcium ur vattnet. På lång sikt kan det påverka många djur med skal eller skelett.
När havsisarna och snötäcke smälter av ser många företag och investerare möjligheter att expandera in i Arktis.
40 ursprungsbefolkningar lever i Arktis – och är beroende av en natur i balans. Deras livsstilar och kulturer hotas när naturen påverkas. WWF hjälper Arktis urfolk.
Var med och hejda den globala uppvärmningen. LÄs vad som menas med klimatförändringar, vad som måste göras för att lösa klimatutmaningen och hur vi på WWF arbetar med den stora klimatfrågan.
WWF arbetar på plats i flera arktiska länder för att skydda planetens ”kylskåp” och dess invånare.
Senast ändrad 03/07/23