Välkommen till WWFs digitala kommunfrukostar där vi tar upp angelägna teman inom kommuners klimatomställning med syfte att inspirera till vidare handling. Här finner du aktuella datum och längre ned inspelade tidigare frukostar!
Kommande Seminarium
21 November 2024 08:15-09:00
Kommunen som förändringsagent för hållbar mat
Den globala livsmedelsproduktionen står för det enskilt största mänskliga avtrycket på vår planet. Vår produktion och konsumtion av mat påverkar klimatet, hotar lokala ekosystem och driver en sjätte massutrotning av arter. Men i matsystemet ligger också möjligheterna, det är där vi hittar många av nutidens och framtidens lösningar på planetens utmaningar.
Men vilken roll har städer och kommuner i omställningen till ett mer hållbart matsystem?
På WWF är vi övertygade om att kommunerna har en stor och viktig roll som förändringsagent, och därmed också ett stort ansvar. Det gäller för den offentliga maten, men också möjligheten att påverka övrig mat som äts i kommunen. Fokus för WWF i Sverige är matens påverkan på klimat och biologisk mångfald då de utgör den mest akuta påverkan på vår planet i dagsläget. Även matsvinn ses som en knäckfråga då det har inverkan på all miljöpåverkan kopplad till mat.
Vi vill stödja, uppmuntra och utmana Sveriges kommuner att komma ännu lite längre i sitt arbete med hållbar mat – för både människors och naturens skull. Därför har WWF Sverige nu tagit fram ”WWFs rekommendationer om mål för hållbar mat i kommunen” – ett material vi hoppas ska vara inspirerande och vägledande för beslutsfattare och yrkeskategorier som arbetar med mat och/eller hållbarhet i kommunen.
Anmäl dig här: event.wwf.se/dukat-for-framtiden/signup
Kommande Seminarium
10 december 2024 kl 8.30 -10.00
Navigera nya utmaningar – hållbar mobilitet i kommuner
Ändrad reduktionsplikt, minskad drivmedelsskatt, ökande priser på kollektivtrafik, risk för minskad elektrifieringstakt och nytt utsläppshandelssystem. Vad betyder dessa nya förutsättningar för kommuner, hur kan kommuner öka omställningen till hållbar mobilitet och vilka åtgärder är effektfulla?
Den 10 december är det dags att diskutera hur kommuner kan navigera i de senaste förändringarna inom transportpolitiken. IVL Svenska miljöinstitutet kommer att berätta om effektfulla åtgärder som minskar klimatutsläppen från trafik och vi får höra om Göteborgs senaste satsningar. Webinariet riktar sig till kommunpolitiker och tjänstepersoner som är intresserade av trafikens klimatomställning och hållbar mobilitet.
Välkommen!
Anmäl dig här: ”Navigera nya utmaningar – hållbar mobilitet i kommuner”
Tidigare Seminarier
24 maj 2023
”Ghentify your city: Hur lyckades Gent att skapa en stad för mer plats för människor?”
Gent i Belgien har testat ett nytt arbetssätt med cirkulationsplaner. Det har visat sig att cirkulationsplanerna haft stor effekt för att minska utsläpp från transporter. Mellan 2015 och 2018 minskade andelen resor som gjordes med personbil från 40 till 33 procent, samtidigt som cykelns andel ökade från 30 till 35 procent. Dessutom är invånare jätteglada med den nya stadsplaneringen. Gents Deputy mayor for mobility and public space Filip Watteeuw berättar hur de har lyckats!
Se inspelningen från webbinariet här
Seminarium 8 februari 2023
Varför vann Lund One Planet City Challenge 2022?
Och vad kan Lund lära ut till resten av världen? Under detta internationella webbinarium delar Lund med sig till städer runt om i världen om sin framgångsmodell. Bl.a. berättar Lund om:
- Klimatmål och strategi
- Mobilitet
- Energieffektivisering
Webbinariet hålls på engelska via Zoom den 8 februari kl. 9:00 till 10:00 på morgonen.
Se inspelning av webbinariet här
26 januari 2023
WWFs One Planet City Challenge startar igen
Är det något för din kommun?
Genom One Planet City Challenge blir din kommun inbjuden till en internationell arena och får möjlighet att stärka sitt klimatarbete. Ni får kostnadsfri feedback och bedömning av kommunens klimatmål och åtgärder. Välkommen till ett webbinarium där du får höra från tre kommuner som deltog i förra omgången om varför de deltog, vad de har fått ut av det och varför de rekommenderar andra att delta.
Medverkar gör:
- Hanna Axelsson, Malmö stad
- Annika Ström, Uppvidinge kommun
- Eva Larsson, Mora kommun
Se en inpelning av mötet här
9 november 2022
Hur kan kommunen spara el i vinter?
Ökade kostnader, klimatpåverkan, risk för elavstängning. Genom konkreta åtgärder för att minska elförbrukningen redan i vinter har kommuner mycket att vinna för egen del samtidigt som man kan bidra till lösningen.
Hur kan kommunen bäst spara in på elkonsumtionen utan att påverka, säkerhet, trygghet, hälsa och komfort?
Under vårt webinarium får kommuner tips från energieffektiviseringsexperter inom belysning, värme och ventilation om bra, snabba sätt att minska sin elkonsumtion nu i vinter.
Webinariet riktar sig till dig som arbetar med energi kommunen men är öppet för alla!
Program:
- Välkomna – Sabina Andrén Världsnaturfonden WWF och Lotta Bångens Energieffektiviseringsföretagen (EEF)
- Första hjälpen för kommuner: Ta kontroll • Styr och stäng av • Effektivisera – Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost
- Belysning – Johan Röklander, Belysningsbranschen/EEF
- Värme – Lennart Lindkvist, Property partner/EEF
- Ventilation – Svensk ventilation/EEF
Modererar gör Karin Bagge WWF
Webinariet är ett samarrangemang mellan WWF Sverige One Planet City Challenge, Energieffektiviseringsföretagen (EEF) och Energikontoren Sverige.
Här kan du se en inspelning av seminariet:
1 april 2022
Digital lanseringsfrukost: Tillsammans ställer vi om! Skapa engagemang och meningsfull dialog
Tillsammans ställer vi om är en nytt erbjudande från WWF till svenska kommuner för att underlätta dialog, lärande och agerande i omställningen till en hållbar framtid. I paketet ingår fyra filmer som spänner över temana klimatomställning, biologisk mångfald, hållbar konsumtion och hållbar mat och där WWFs experter ger en bild av både kunskapsläget och lösningar. Till filmerna finns ett lärande- och aktiveringsmaterial som kan användas i kommunens egen kommunikation, på möten, event och utbildningar. Vidare finns det ett smörgåsbord av olika verktyg och initiativ som WWF erbjuder svenska kommuner för att stärka ert arbete.
Medverkande:
- Sabina Andrén, Programsamordnare Hållbara städer, Världsnaturfonden WWF
- Helena Lindquist, VD på LightSwitch med flerårig erfarenhet av kunskaps- och lärandeprocesser
Moderator, Johanna Brunge Grant, projektsamordnare WWF One Planet City Challenge Sverige
Här kan du se en inspelning av seminariet:
8 sept. 2021
Så kan din kommun engagera ungdomar i klimatomställningen – Låt skola och samhälle samverka!
Vill din kommun hitta verktyg för att engagera unga i klimatomställningen? WWF har en lång tradition av välbeprövade modeller och underlag för att skapa delaktighet och engagemang, inte minst mellan skola och samhället. Under detta seminarium sätter vi strålkastarljuset på den pedagogiska samverkansmodellen och utbildningsmaterialet Influence the future – Vår stad 2030, ett arbetssätt som syftar till att utveckla gymnasieelevers handlingskompetens i omställningen till ett hållbart samhälle. Modellen ingår även i det specifika och kostnadsfria kommunerbjudandet Mat inom planetens gränser för alla kommuner som deltar i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge.
Välkommen till höstens första digitala webinar och låt dig inspireras!
Deltagare
- Susie Broquist Lundegård, WWF, Senior projektsamordnare Utbildning & Lärande för hållbar utveckling
- Erika Åberg, enhetschef Naturskolan, Umeå kommun
- Mikael Stenberg, Naturskolan Asköviken, Västerås kommun
- Moderator: Johanna Grant, Samordnare One Planet City Challenge, WWF
Obs att ”frukosten” denna gång låg på eftermiddagen för att möjliggöra för lärare, skolledning och elever att närvara.
Se det inspelade seminariet här:
16 april 2021
Varför ska din kommun klimatrapportera?
För att nå framgång i klimatarbetet är det viktigt att kunna mäta och följa upp kommunens klimatpåverkan och klimatåtgärder på ett tydligt sätt, som också möjliggör jämförelse. Detta är en grundsten i WWFs One Planet City Challenge där alla deltagande kommuner gör en rapportering till en standardiserad dataplattform ledd av CDP och ICLEI. Hur går det till? På vilket sätt gör klimatrapporteringen nytta? Och vad kan vi lära av andra? Välkommen till en kommunfrukost där vi reder ut vad internationell klimatrapportering handlar om och presenterar ett erbjudande om teknisk support inom ramen för One Planet City Challenge 2021-22. Under frukosten får du träffa:
- Carina Borgström-Hansson Senior rådgivare/Expert ekologiska fotavtryck och städer, WWF
- Björn Sigurdson, konsult och erfaren klimatstrateg som tidigare drivit Uppsalas framgångsrika arbete med flerfaldiga titlar som Årets klimatstad.
- Ludvig Isacsson, Energistrateg/energirådgivare
- Moderator: Johanna Grant, Samordnare One Planet City Challenge, WWF
16 april kl 8.45-9.30, Online, Zoom.
Här finns presentationerna som pdf:
Carina Borgström Hanssons presentation
Björn Sigurdsons presentation
Se det inspelade seminariet här:
18 mars 2021
Så hjälper vi din kommun att äta inom planetens gränser
Nu startar WWF nästa omgång av världens största stadsutmaning One Planet City Challenge 20212-22. I samband med det ger vi våra deltagande svenska kommuner möjlighet att ta del av ett unikt erbjudande som främjar Mat inom planetens gränser – oavsett var din kommun befinner sig i arbetet. Välkommen att lyssna mer på vårens första frukost där våra experter presenterar ett helt smörgåsbord med verktyg för hållbar mat och utbildning – och möjligheterna när de kombineras! Genom samverkan hjälper vi din kommun att driva kliMATomställningen – en måltid i taget.
Medverkande:
- Sabina Andrén, Programsamordnare WWF Cities globalt program
- Anna Wahlberg, WWF, Programsamordnare Hållbar mat
- Susie Broquist Lundegård, WWF, Senior projektsamordnare Utbildning & Lärande för hållbar utveckling
Moderator: Johanna Grant, Samordnare WWF One Planet City Challenge
När? 18 mars Kl. 8.45-9.30
Var? Online, Zoom
Inspelning kan ses här:
20 Nov. 2020
Så höjer vi takten i kommunernas klimatomställning
253 städer från över 50 länder deltog i årets One Planet City Challenge, varav 13 svenska kommuner kvalade in. Hur ligger svenska kommuner till i den internationella utmaningen? Vilka framgångsfaktorer visar analyserna? Och varför ligger dessa städer och kommuner långt fram enligt WWF?
Välkommen till årets första WWFs One Planet City Challlenge Forum där du får chans att lyssna till två av de mest framstående svenska kommunerna i WWFs One Planet City Challenge samt talare från WWFs globala stadsprogram.
Medverkande:
- Björn Sigurdsson, Klimatstrateg, Uppsala kommun
- Henrik Johansson, Miljösamordnare Växjö kommun
- Victoria Olausson, WWF, Lead One Planet City Challenge
Moderator: Johanna Grant, Samordnare WWF One Planet City Challenge
När? Fredag 20 November, 8.45-9.30
Var? Online, Zoom
10 Dec. 2020
Så går vägen till klimatomställningen genom magen
I Sverige står maten för ca 25 procent av hushållens klimatpåverkan, samtidigt finns stora vinster för både hälsa och miljö att äta inom ramen för planetens gränser. Genom maten har kommuner möjlighet att främja en transformativ omställning, en måltid i taget. Hur går det till? Hur kan vi främja en beteendeförändring i en fråga som väcker känslor? Ta del av ett smörgåsbord av verktyg och goda exempel.
Deltagare:
- Carina Borgström-Hansson, Senior rådgivare/Expert ekologiska fotavtryck och städer, WWF
- Cecilia Larsson, Biträdande projektledare för SmartMat Helsingborg
- Anna Wahlberg, Programsamordnare Hållbar mat, WWF
Moderator: Johanna Grant, Samordnare One Planet City Challenge, WWF
När? Torsdag 10 December Kl. 8.45-9.30
Var? Online, Zoom
Delta i Open Planet City Challenge
Vill din stad inspirera världen?
Information för kommuner som vill delta i WWFs stadsutmaning.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om Världsnaturfondens position för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.
Dela gärna:
Senast ändrad 07/11/24