Gå till huvudinnehållet
220831_friisgatan_3069_sommargator-lowres

One Planet City Challenge

I början av 2025 drar One Planet City Challenge igång igen! Vill din kommun vara med?

WWFs One Planet City Challenge är en utmaning till världens städer att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Över 900 städer och kommuner från 70-talet länder har varit med sedan start. Här tar din kommun steget ut på en internationell arena, stärker sitt eget klimatarbete och bidrar till att vi tillsammans stärker klimatagendan. Ni får kostnadsfri feedback och bedömning samt del av WWFs kunskapsutbyten.

I förra omgången av One Planet City Challenge 2023-2024 deltog 21 svenska kommuner: Alvesta, Gällivare, Göteborg, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Laholm, Luleå, Lund, Malmö, Mora, Solna, Stockholm, Trelleborg, Trollhättan, Tyresö, Umeå, Uppsala, Växjö och Åtvidaberg.

Vi bjuder nu in till en ny omgång och hoppas att vi kan mobilisera ännu fler små och stora kommuner runt om i Sverige och världen över.

Här berättar vi mer om utmaningen och hur det går till att delta.

Still from opcc video_2023

Hör tidigare deltagare och vinnare berätta om varför One Planet City Challenge är viktigt för deras klimatarbete.

 

SE VIDEON PÅ YOUTUBE

Framtidsspaning Mot 1,5°C

Framtidsspaning: Mot 1,5°C. Hur klarar vi spurten?

Lund, Uppvidinge och Helsingborg  är tre kommuner som deltagit i One Planet City Challenge. På Hållbar Kommun 2022 delar de med sig av framgångar och utmaningar.

SE VIDEON PÅ VIMEO

Intervju-Malmoe_1729777605144

Städer och kommuner – viktiga för både klimat och biologisk mångfald. Intervju med Malmö, Årets Klimatstad 2024.

 

Läs intervjun på LinkedIn

Puff_WWFs Digitala kommunfrukostar_1600x1000px

Digitala frukostar om klimatledarskap

 

Läs mer

Istanbul och Sunderland globala vinnare i WWFs klimatutmaning för städer 2024

One Planet City Challenge (OPCC) är en internationell utmaning för att inspirera världens städer och kommuner till klimatledarskap. Över 350 städer och kommuner från 50-talet länder deltog i den här omgången. Nu står det klart att Istanbul i Turkiet och Sunderland i Storbritannien är de globala vinnarna år 2024. Läs mer här.

Malmö är Årets klimatstad i Sverige 2024!

Staden visar ett gediget ledarskap i sitt klimatarbete, enligt en internationell expertjury för WWFs prestigefyllda klimatutmaning för städer.

– Flera svenska städer, med Malmö i spetsen, är lysande exempel på hur städer och kommuner arbetar för att stärka sin viktiga roll i klimatomställningen. Det ger hopp i en tid då vi behöver höja våra mål för att nå Parisavtalet, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Läs pressmeddelandet här.

Djärva åtaganden såsom att sträva efter att vara koldioxidneutralt till 2030 och framsynt arbete inom hållbar mobilitet och energisystem, var något av det som expertjuryn lyfte i sin motivering. Juryn anser att Malmö tar sig an betydande utmaningar med åtgärder som inte bara minskar klimatpåverkan utan också har andra samhällsfördelar. Malmö fick utnämningen i tuff konkurrens med de andra finalisterna Stockholm och Uppsala.

Städer och kommuner kan leda omställningen

Över hälften av världens befolkning bor i städer, och urbaniseringen är en stark trend. Även i Sverige bor majoriteten i tätorter. Globalt står städer idag för över 70 procent av utsläppen av växthusgaser och genererar 80 procent av global BNP. I städer tenderar problemen att förstärkas, såsom luftföroreningar, men de har också stor hållbarhetspotential. Många utmaningar kan hanteras samordnat, såsom förutsättningar för klimatsmarta resor och hållbar konsumtion. Som våra politiska och ekonomiska centrum har städer också makten att leda omställningen. Detta är några anledningar till att WWF skapade den internationella utmaningen One Planet City Challenge. Vi vill lyfta det lokala ledarskapet och stödja städer att bidra till Parisavtalet. Vi uppmärksammar arbetsmodeller och lösningar samt stärker dialog och samarbete för att öka takten i omställningen.  Vill din kommun delta i One Planet City Challenge?

Mer om utmaningen

 

Växande internationellt initiativ

One Planet City Challenge startade 2010 som ett pilotprojekt i Sverige. Utmaningen växte snabbt och har hittills engagerat nära 900 städer från 70-talet länder. Städer och kommuner som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sitt klimatarbete på en standardiserad internationell dataplattform. Genom rapporteringen delar kommunen på ett transparent sätt med sig av åtgärder och mål för det lokala arbetet. WWF med experter granskar därefter den inrapporterade datan med hjälp av ett forskningsbaserat utvärderingsramverk. Deltagande städer får feedback med bedömning av sitt arbete och generella råd kring förbättringsåtgärder. Finalister utses från varje deltagande land.

Här är tidigare vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015), Umeå (2016), Uppsala (2018, 2020), Lund (2022), Malmö (2024).  Till våra globala vinnare hör: Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016), Uppsala (2018), Mexico city (2020), Lund och Bogotá (2022), Istanbul och Sunderland (2024).

 

Internationell utblick: Vad kan svenska kommuner lära av Park City och Guadalajara?

WLC-bild_detalj

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna att få uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete. I kampanjen kan medborgare rösta på sin favoritstad och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara. I senaste omgången nåddes 80 miljoner människor med 54 deltagande städer från 26 länder. Totalt 1,7 miljoner röster lämnades in och närmare 80 000 medborgarförslag. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa.

Unga röster om klimatet

Ungdomar delar med sig av tankar och känslor kring framtiden och egna förslag på vad deras stad kan göra för att ställa om.

fotovsters-stad.jpg

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050.
  • Städer har en stor potential till lösningar

INBJUDAN

Välkommen till One Planet City Challenge 2025-2026

 

Läs mer

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens arbete för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.

Annat aktuellt

Dela gärna:

Senast ändrad 19/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se