Film
Naturfotoutställningen ”Nationalstadsparken 25 år” visas på Nybroplan 3/8-13/9 2020.
Prins Carl Philip invigde utställningen digitalt den 11 augusti kl 13.30. Utställningen arrangeras av Kungliga Djurgårdsförvaltningen och WWF för att visa på de stora naturvärden som finns bara några stenkast från Nybroplan.
Se intervjuerna från filmen separat:
Magnus Andersson, slottsfogde Kungliga Djurgårdsförvaltningen
Henrik Waldenström, naturvårdsexpert Världsnaturfonden WWF
Fotovandring med Henrik Ekman, fotograf och författare; och Magnus Elander, curator
Prins Carl Philip
År 1991 startade Världsnaturfonden WWF projekt Ekoparken WWF, med Henrik Waldenström som projektledare och initiativtagare till parken. Detta för att skapa ett sammanhängande skyddat parkområde av huvudsakligen kungliga parker med ledorden värna-vårda-visa. Efter en hård kamp mot olika exploateringsprojekt tillsammans med främst Förbundet för Ekoparken kunde Ekoparken invigas 1995, idag kallad Kungliga nationalstadsparken. Värdena i parken med rekreation/hälsa, kulturmiljöer, biologisk mångfald och ekosystemtjänster är mycket stora. WWF var tidigt ledande i att skydda Nationalstadsparken, och arbetar nu med att skydda den ytterligare liksom andra stora parker i städer globalt. Stora parker kan i framtiden bli en överlevnadsfråga för framtidens städer. Kungliga nationalstadsparken ska därför värnas, vårda och visas för framtiden. För grönare städer är framtidens städer.
På denna sida finns mer detaljer kring Ekoparken/Kungliga nationalstadsparken; geografi, historia, kamp, värdena och om WWFs arbete med parken.
Kungliga nationalstadsparken (f d Ekoparken) är världens första nationalstadspark och invigdes 1995. Nationalstadsparken ligger huvudsakligen inom de kungliga parkerna Djurgården-Haga-Ulriksdal med omgivningar och är ca 27 km² stor. Parken är en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Av Upplands djur- och växtarter lever ca 3/4 i Nationalstadsparken. Förutom däggdjur som räv, grävling, mård, mink och rådjur samt åtta av Upplands elva fladdermusarter finns här. Här häckar också ett hundratal fågelarter i området, bl a en stor hägerkoloni. Här finns ett flertal rödlistade arter, framförallt en del mycket sällsynta insekter som här har sin enda förekomst i riket.
Nationalstadsparken är en grön oas och är Stockholms och Sveriges mest besökta grönområde. Parkens grönska renar luften, dämpar buller, bidrar till ett bra klimat i staden samtidigt som den ger storstadsborna en möjlighet till en avstressande miljö. Nationalstadsparken har även ett stort kulturvärde med sitt varierande utbud av vackra hus och byggnader. Många av dessa är av högt arkitektoniskt värde och många skyddas som byggnadsminnen, däribland fyra kungliga slott: Ulriksdal, Haga, Rosendal samt Gustav III:s paviljong. Parkens främsta förtjänst i framtiden är att den levererar de ekosystemtjänster som naturen ger oss gratis, men som är ovärderliga. Som exempel kan nämnas pollinering, vatten- och luftrening, men särskilt angelägen i framtiden är resiliens (motståndskraft) mot klimatförändringar.
Nationalstadsparken är ständigt utsatt för hot från den växande staden och WWF har sedan 1991 kämpat för att värna, vårda och visa det värdefulla området.
Att värna vårda och visa
Målsättningen är att Nationalstadsparkens natur- och kulturvärden ska värnas, vårdas och visas men även berikas och utvecklas. Det viktigaste är att skydda området för en överskådlig framtid. Arbetet med Nationalstadsparken sker inom Stockholm, Solna och Lidingö kommuner i Stockholms län samt i landskapet Uppland.
Ett exempel på ett konkret projekt är ”Vårda och Visa Isbladskärret”. Kring denna fågelsjö på sydöstra Djurgården i Nationalstadsparken har WWF i flera år informerat om Nationalstadsparkens värde i allmänhet och Isbladskärrets biologiska värden i synnerhet. En särskild attraktion är ”Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels kärleksstig” som invigdes 23 augusti 2012.
Att bevara och utveckla Nationalstadsparken handlar om att:
- Öka Nationalstadsparkens ”gröna” yta.
- Öka och utveckla den biologiska mångfalden bl a genom att restaurera våtmarker för fågellivet.
- Se till att ett ekologiskt synsätt genomsyrar de företag som verkar och finns i parken.
- Restaurera skräpiga områden och öka värdet för Nationalstadsparken och det historiska landskapet.
- Motarbeta störande nybebyggelse i eller intill Nationalstadsparken.
- Restaurera och utveckla kulturminnen såsom hus, anlagda parker och trädgårdar.
- Med visningar skapa ett ”mentalt skydd” för Nationalstadsparken.
- Se till att nationalstadsparkens skyddande lagstiftning stärks, följs upp och efterlevs.
Från Ekoparken till Nationalstadsparken
För att stärka arbetet med Ekoparken bildades 1997 Ekoparksfonden WWF – ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF, Ståthållarämbetet (Kungens slottsförvaltning) och Strömma Turism & Sjöfart AB. Projektet finansieras av Ekoparksfonden WWF.
Regeringen döpte i februari 2009 om området till ”Kungliga nationalstadsparken”. Därför har begreppet ”Ekoparken” fasats ut som istället får stå för Sveaskogs 34 områden med höga naturvärden. WWFs Ekoparksfond har därmed också döpts om till ”Nationalstadsparksfonden WWF”. Arbetet fortsätter idag med att värna-vårda-visa Kungliga Nationalstadsparken inom Nationalstadsparksfonden WWF.
Under mars 2008 hölls en stor konferens med närvaro av kungen, miljöministern, landshövdingen, stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm och motsvarande i Solna, chefen för Fastighetsverket och chefen för Sveaskog, samt WWFs generalsekreterare. Konferensen blev lyckad i och med att miljöministern utlovade krafttag för att stärka skyddet av Nationalstadsparken. Sedan dess har tre ytterligare konferenser hållits på samma tema, d v s att stärka lagen om nationalstadsparken.
WWF har tillsammans med Förbundet för Ekoparken startat och drivit arbete inom parkorganisationen World Urban Parks som handlar om stora parker i stora städer. Detta som ett resultat av den internationella konferensen ”Large Parks in Large Cities” som WWF och FFE ordnade i Stockholm 2015.
WWF har tillsammans med Kungl. Djurgårdens Förvaltning (KDF) skapat en naturfotoutställning på Raoul Wallenbergs torg (Nybroplan) i Stockholm. Utställningen invigs digitalt av Prins Carl Philip den 11 augusti 2020. Syftet är att med vackra naturfoton lyfta värdet av naturen i Kungliga nationalstadsparken som 2020 fyller 25 år.
Film
Detta är Kungliga Nationalstadsparken
Dela gärna:
Senast ändrad 12/12/24