Kapitalförvaltare
- Utveckla finansiella produkter och tjänster som levererar absoluta, mätbara hållbarhetsresultat.
- Redovisa om resultatet är förenligt med vetenskapliga gränsvärden och internationella överenskommelser.
Minska utsläppen från ditt sparande, men öka ditt klimatsmarta och hållbara sparande. Ställ frågor och välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig. Ta del av våra tips här på sidan!
Du sparar dina pengar för en bättre framtid. Eller är det för en sämre? Vi är helt beroende av naturen, den biologiska mångfalden och ett gynnsamt klimat. Vet du hur dina sparpengar påverkar den biologiska mångfalden? Och vet du om dina spar-, försäkrings- och pensionspengar investeras i olja och kol? Visste du att hundratals miljarder kronor av vårt svenska sparkapital är investerade i energirelaterade bolag främst inom kol, olja och gas?
Genom hela livet sparar vi pengar via fond-, försäkringsbolag och banker. Insättningar sker genom arbetsgivare och privat sparande till bland annat pension men även andra investeringar som bostadsköp och sparande åt barnen.
Vårt sparkapital förvaltas i aktier och värdepapper på finansmarknaden över hela världen, investerade i olika typer av verksamheter. Genom det är vi alla delägare i en mängd bolag på världens börser. Många av dessa är verksamheter som bidrar till klimatförändringar och minskad biologisk mångfald och därmed hotar förutsättningarna för allt levande på vår jord.
Istället för att spar-, försäkrings- och pensionspengarna investeras i fossiltunga bolag borde investeringar ske i mer hållbara alternativ. Exempelvis är investeringar i förnybar energi och energieffektivisering nödvändiga för omställningen till en hållbar värld.
De nationalekonomiska frågorna behöver vara en naturlig del i omställningsarbetet för klimat och biologisk mångfald och vad WWF gör inom dessa områden. WWF arbetar med detta genom två huvudsakliga strategier: Dels utvecklar vi metoder och verktyg för att hjälpa finansiella institutioner att styra om kapitalflöden så att de bidrar till en hållbar omställning, dels arbetar vi för att påverka politiker och myndigheter att skapa regelverk som driver på denna omställning.
Finanssektorn har en viktig roll att spela för att vi ska nå Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen till max 1,5 grader. Till viss del är detta arbete igång. Men betydligt mer arbete krävs för att Europas stora kapitalägare ska investera i linje med Parisavtalet. Flera av dem är har för mycket investeringar och utlåning till fossila bränslen. Analysmetoder är en nyckel till att öka finansmarknadens bidrag till klimatmålen. Det visar bland annat en rapport från WWF som kartlagt kapitalägares bidrag till den global uppvärmningen.
Sätt press på dem som sköter dina bankkonton, besparingar, fonder, försäkringar och din pension! Bankerna behöver få veta att det finns efterfrågan på miljömässigt hållbara sparalternativ! Fråga hur deras investeringar och utlåning bidrar positivt till naturen och den klimatomställning som är nödvändig för att nå Parisavtalet.
Här är några förslag på vad du kan skriva till banker, försäkringsbolag och fondförvaltare – gärna även på Facebook och Twitter där många av dem finns:
För att få till klimatsmarta investeringar och hållbart pensionssparande, behöver förändringar ske på flera plan. Politiker behöver se till att vårt privata sparande och våra statliga pensionspengar slutar bidra till global uppvärmning och förlust av biologisk mångfald, och istället sparas hållbart. De behöver ställa krav på att offentliga och privata investeringar ska vara i linje med Parisavtalets mål om en temperaturhöjning på väl under 2 grader, med sikte på max 1,5 grader. De behöver också ställa krav på sparformer med långsiktig hänsyn till den biologiska mångfalden.
Sätt press på dem som sköter dina bankkonton, besparingar, fonder, försäkringar och din pension! Fråga efter investeringar med låg påverkan på globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden. Kräv att de redovisar hållbarhetsresultat från sina placeringar. Kräv också att de redovisar om resultaten är tillräckliga för att hålla klimat- och övrig miljöpåverkan inom ramen för en planet.
Kapitalägare och förvaltare kan kostnadsfritt analysera hur portföljer med aktier och företagsobligationer bidrar till klimatmålen i Parisavtalet. Det betyder att du som kund också kan be din bank eller förvaltare att redovisa hur ditt sparkapital bidrar till klimatet och hänvisa till att det finns verktyg för detta t.ex. PACTA, som är tillgängligt kostnadsfritt. Science Based Target Initiative använder bl.a. ett temperaturratingsverktyg utvecklat av WWF och CDP, där vi får svar på hur mycket ett företag eller en portfölj bidrar till den globala uppvärmningen, uttryckt i grader Celsius. Det gör det lätt att se om en bank eller fondförvaltare bidrar till nå Parisavtalets mål på max uppvärmning av 1.5C.
Utöver klimatet så behövs motsvarande verktyg även för andra globala hållbarhetsmål, inte minst när det gäller biologisk mångfald. För att påskynda den utvecklingen är det viktigt att banken, försäkringsbolaget, de som förvaltar våra sparpengar, får veta att det finns efterfrågan på hållbart sparande som tar hänsyn till såväl klimatet som den biologiska mångfalden och övriga hållbarhetsmål. Du kan bidra genom att berätta det för dem! Här går att läsa mer om FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030. Du kan också hänvisa dem till att använda WWFs riskfilter för biologisk mångfald för att underlätta den här processen.
Regering och riksdag, Finansinspektionen och Riksbanken, kommuner, kapitalägare, kapitalförvaltare och alla privata sparare kan åstadkomma stora förändringar om vi bara börjar ställa krav. Här är saker vi kan göra.
Begär att banken eller förvaltaren redovisar vilka konkreta hållbarhetsresultat deras placeringar skapat. Fråga om dessa resultat är tillräckliga för att hålla oss inom ramarna för en planet.
Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat – för då är både du, klimatet och den biologiska mångfalden vinnare!
Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar elräkningen. Det här är en utmaning som passar även barnen.
Fråga efter investeringar som inte bidrar till den globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden. Då visar du att det finns efterfrågan på gröna sparalternativ!
Välj klimatsmartare transportsätt när det är möjligt – som elbil, kollektivtrafik, tåg och cykel. Många av oss har alternativ och möjligheten att tänka till.
Minska din belastning på jordklotet genom att dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elektronikprodukter.
Läs mer om svenska investeringar i energisektorn och kapitalets klimatpåverkan i WWFs rapport från 2014 – Du Äger! Den är baserad på en rapport av PwC, och visar att mångmiljardbelopp av svenska folkets sparkapital investerats i bolag som orsakat stora koldioxidutsläpp både utomlands och på hemmaplan. Omräknat till årliga utsläpp motsvarade det svenska sparandet då analysen gjordes (2014) cirka 53 miljoner ton globala koldioxidutsläpp per år. Då var detta ungefär lika mycket som Sveriges årliga utsläpp.
Film
Producerad år 2015 av Världsnaturfonden WWF och Hyper Island-studenterna Ingrid Bergman, Emma-Gun Karlsson, Søren Rosenkrands Danielsen och Viktor Karlstrand.
Ge en gåva och stötta WWFs arbete
Senast ändrad 05/07/24