WWFs Living Planet Report 2024 vittnar om att nedgången i populationen av ryggradsdjur fortsätter. Eftersom ekonomisk verksamhet både påverkar och är beroende av naturen medför det affärsrisker för företag och finansiella aktörer. Men det går att vända trenden. Aktörer som agerar minskar inte bara sina finansiella risker utan kan också få nya affärsmöjligheter, säkra råvarutillgången och bli en mer attraktiv arbetsgivare.
Den senaste upplagan av Living Planet Report visar att populationer av vilda ryggradsdjur som däggdjur, kräldjur, fiskar och fåglar i snitt minskat med 73 %. Rapporten pekar även på att ekosystem närmar sig brytpunkter, så kallade tipping points, som kan resultera i omfattande och potentiellt oåterkalleliga förändringar.
Människans ekonomiska aktivitet är den största orsaken till den negativa utvecklingen för naturen. Samtidigt som företag och finansiella aktörer påverkar naturen, är de också beroende av den – drygt hälften av världens BNP är direkt beroende av friska ekosystem.
Så kan företag drabbas
När den biologiska mångfalden minskar kan företag påverkas negativt på flera sätt. Dessa risker brukar delas in i följande fyra områden:
- Fysiska risker – Ökade kostnader till följd av att naturens ekosystemtjänster försämras. Pollinerarbrist eller översvämningar som orsakar produktionsstopp.
- Juridiska risker – Ökade kostnader till följd av exempelvis böter till följd av miljöpåverkan eller indragna verksamhetslicenser i skyddsvärda områden.
- Varumärkesrisker – Kan drabba företag som uppfattas ha påverkat miljö negativt eller upplevs ha låg transparens. Kan leda till lägre försäljning och aktievärde.
- Marknadsrisker – Ökade kostnader eller minskade intäkter när företaget inte hänger med marknadens utveckling. Exempel kan vara bristande cirkulära metoder.
Det ekonomiska systemet behöver ställas om
Det finansiella systemet har en viktig roll i att driva på omställningen. Rapporten lyfter två sätt som detta kan ske.
- Göra hela det finansiella systemet grönare. Idag går den största delen kapital till aktiviteter som skadar miljön, istället för att gynna den. Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) är ett initiativ som ska bidra till att styra om kapitalströmmarna. Deras rekommendationer hjälper företag och finansiella institutioner att redovisa beroende och påverkan på naturen, något som i sin tur hjälper investerare att ta in naturen i ekonomiska beslut.
- Finansiera grönt. Vi behöver mobilisera mer resurser till det som är ”grönt”: Genom att bara styra om 7,7 procent av negativa kapitalflöden kan vi täcka finansieringsgapet för naturbaserade lösningar och leverera nyttor för natur, klimat och människa. Ett exempel är där offentligt och privat kapital samfinansierar naturvårdsprojekt.
Ska vi ha goda liv, framgångsrika företag och ett konkurrenskraftigt Sverige på sikt behöver varje enskild aktör agera och aktörer från civilsamhälle, privat och offentlig sektor samarbeta på nya sätt.
Arbete med klimat & biologisk mångfald – viktigt för affären
- Företag står bättre rustade att hantera kostnads- och varumärkesmässiga risker som kan slå mot verksamheten.
- Enligt World Economic Forum har naturpositiva modeller affärsmöjligheter för upp till 10,1 biljoner USD/år till 2030.
- Biologisk mångfald är källa till innovationer. Till exempel baseras nära 25 procent av våra läkemedel på ingredienser från regnskogen.
- Var tredje konsument globalt är villig att betala mer för miljömässigt hållbara alternativ (Global Sustainability Study 2022)
Fem viktiga åtgärder för klimat & biologisk mångfald
- Kartlägg verksamhetens påverkan och beroende av naturen och klimatet. Använd gärna WWFs riskfilter och TNFDs ramverk.
- Sätt vetenskapligt baserade mål för natur och klimat för värdekedjan/ portföljinnehavet.
- Minska värdekedjans negativa påverkan på naturen/ Ställ krav på företagen i portföljen. Använd cirkulära metoder där det går för att minska trycket på naturens resurser.
- Satsa på lösningar som bidrar positivt, som naturvårdsprojekt/ Styr om kapital till aktiviteter som går till miljöfrämjande aktiviteter, inte miljöskadliga.
- Påverka politiken. Engagera er i upprop via aktörer som Business for Nature.
Så arbetar WWF med näringslivet
WWF har under lång tid samarbetat med företag och finansiella aktörer för att göra värdekedjor och hela sektorer mer hållbara. Inom områdena klimat och biologisk mångfald kan WWF, med hjälp av vår expertis, våra verktyg och vårt globala nätverk, stödja aktörer att ta ett strategiskt och holistiskt grepp kring frågorna.
Alla företag och finansiella institutioner har påverkan på såväl klimatet som den biologiska mångfalden, även om denna påverkan ser olika ut beroende på verksamheten. Och alla aktörer kan – och bör – bidra till att minska klimatpåverkan och främja den biologiska mångfalden. Här kan WWF stödja näringslivet i var och hur det är mest effektivt att engagera sig.
Med samarbetspartners som Business for Nature, CDP och Science Based Targets för klimat och natur tar WWF även fram konkreta verktyg och driver på i maktens korridorer tillsammans med bolag: Två exempel är WWF Biodiversity Risk Filter som hjälper företag att kartlägga hotspots och prioritera åtgärder som främjar biologisk mångfald i värdekedjan och CDP-WWF Scoring Methodology som utvärderar en värdekedjas eller finansiell portföljs klimatambition. WWF engagerar sig också i Taskforce on Nature Related Disclosures (TNFD) som ska öka transparensen bland bolag och finansiella aktörer med hänsyn till risker och beroenden kopplade till naturen.
Vill du veta mer och se vad din verksamhet behöver? Kontakta foretag@wwf.se eller läs mer på wwf.se/foretag och wwf.se/ekonomi-och-finans.
INSPIRATION – SÅ HÄR KAN DU GÖRA
Stöd WWFs naturvårdsarbete
Skänk en företagsgåva och stöd vårt arbete för en levande planet. Bidra till att:
✔ Skydda hotade arter och livsmiljöer
✔ Återskapa förstörda ekosystem
✔ Minska utsläppen och mildra klimatförändringarnas
konsekvenser
Läs mer om Living Planet Report 2024
Vad rapporten innebär för samhället, vilka lösningar och åtgärder som står till buds.
Om WWFs arbete med företag
Få verktyg och tips om hur ditt företag kan ställa om. Inspireras av vad andra gör.
Om WWFs arbete med finansiella sektorn
WWF driver på för att få in naturen och klimatet i finansiella frågor. Få reda på hur, och vad du kan göra för att engagera din verksamhet.
Senast ändrad 12/12/24