Gå till huvudinnehållet
Medium_WW1359289

Living Planet Report 2024

–  Vad betyder minskande biologisk mångfald för näringslivet?

WWFs Living Planet Report 2024 vittnar om att nedgången i populationen av ryggradsdjur fortsätter. Eftersom ekonomisk verksamhet både påverkar och är beroende av naturen medför det affärsrisker för företag och finansiella aktörer. Men det går att vända trenden. Aktörer som agerar minskar inte bara sina finansiella risker utan kan också få nya affärsmöjligheter, säkra råvarutillgången och bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Den senaste upplagan av Living Planet Report visar att populationer av vilda ryggradsdjur som däggdjur, kräldjur, fiskar och fåglar i snitt minskat med 73 %. Rapporten pekar även på att ekosystem närmar sig brytpunkter, så kallade tipping points, som kan resultera i omfattande och potentiellt oåterkalleliga förändringar.

Människans ekonomiska aktivitet är den största orsaken till den negativa utvecklingen för naturen. Samtidigt som företag och finansiella aktörer påverkar naturen, är de också beroende av den – drygt hälften av världens BNP är direkt beroende av friska ekosystem.

 

 

 

 

Women,Holding,Delicious,Fresh,Vegetables

Vad orsakar förlusten av den biologiska mångfalden?

Enligt IPBES är det fem huvudsakliga orsaker till förlusten av natur.

  • Förlust av livsmiljöer på land och i hav – Orsakas till exempel av jordbruk, avverkning, urbanisering, energiproduktion och gruvdrift
  • Överutnyttjande av arter – Som ohållbart fiske, avverkning, jakt, skörd eller när arter oavsiktligt dödas, som vid bifångst
  • Invasiva arter – Exotiska arter kan konkurrera ut inhemska arter och sprida sjukdomar
  • Föroreningar – Kan försämra livsmiljöer, till exempel övergödning, olje- eller kemikalieutsläpp
  • Klimatförändringar – Klimatförändringarnas effekter driver på naturförlusten ytterligare. Arter måste anpassa sig och flytta. Deras migration, reproduktion och tillgång till mat kan störas.
©Naturepl.com Paul Williams WWF

Så kan företag drabbas

När den biologiska mångfalden minskar kan företag påverkas negativt på flera sätt. Dessa risker brukar delas in i följande fyra områden:

  • Fysiska risker – Ökade kostnader till följd av att naturens ekosystemtjänster försämras. Pollinerarbrist eller översvämningar som orsakar produktionsstopp.
  • Juridiska risker – Ökade kostnader till följd av exempelvis böter till följd av miljöpåverkan eller indragna verksamhetslicenser i skyddsvärda områden.
  • Varumärkesrisker – Kan drabba företag som uppfattas ha påverkat miljö negativt eller upplevs ha låg transparens. Kan leda till lägre försäljning och aktievärde.
  • Marknadsrisker – Ökade kostnader eller minskade intäkter när företaget inte hänger med marknadens utveckling. Exempel kan vara bristande cirkulära metoder.

Det ekonomiska systemet behöver ställas om

Det finansiella systemet har en viktig roll i att driva på omställningen. Rapporten lyfter två sätt som detta kan ske.

  • Göra hela det finansiella systemet grönare. Idag går den största delen kapital till aktiviteter som skadar miljön, istället för att gynna den.  Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) är ett initiativ som ska bidra till att styra om kapitalströmmarna. Deras rekommendationer hjälper företag och finansiella institutioner att redovisa beroende och påverkan på naturen, något som i sin tur hjälper investerare att ta in naturen i ekonomiska beslut.
  • Finansiera grönt. Vi behöver mobilisera mer resurser till det som är ”grönt”: Genom att bara styra om 7,7 procent av negativa kapitalflöden kan vi täcka finansieringsgapet för naturbaserade lösningar och leverera nyttor för natur, klimat och människa. Ett exempel är där offentligt och privat kapital samfinansierar naturvårdsprojekt.

Ska vi ha goda liv, framgångsrika företag och ett konkurrenskraftigt Sverige på sikt behöver varje enskild aktör agera och aktörer från civilsamhälle, privat och offentlig sektor samarbeta på nya sätt.

 

_WW1308579

Arbete med klimat & biologisk mångfald – viktigt för affären

  • Företag står bättre rustade att hantera kostnads- och varumärkesmässiga risker som kan slå mot verksamheten.
  • Enligt World Economic Forum har naturpositiva modeller affärsmöjligheter för upp till 10,1 biljoner USD/år till 2030.
  • Biologisk mångfald är källa till innovationer. Till exempel baseras nära 25 procent av våra läkemedel på ingredienser från regnskogen.
  • Var tredje konsument globalt är villig att betala mer för miljömässigt hållbara alternativ (Global Sustainability Study 2022)
Grazing,Sheep,Near,Windmills,Along,A,Dike,In,The,Netherlands

Fem viktiga åtgärder för klimat & biologisk mångfald

  1. Kartlägg verksamhetens påverkan och beroende av naturen och klimatet. Använd gärna WWFs riskfilter och TNFDs ramverk.
  2. Sätt vetenskapligt baserade mål för natur och klimat för värdekedjan/ portföljinnehavet.
  3. Minska värdekedjans negativa påverkan på naturen/ Ställ krav på företagen i portföljen. Använd cirkulära metoder där det går för att minska trycket på naturens resurser.
  4. Satsa på lösningar som bidrar positivt, som naturvårdsprojekt/ Styr om kapital till aktiviteter som går till miljöfrämjande aktiviteter, inte miljöskadliga.
  5. Påverka politiken. Engagera er i upprop via aktörer som Business for Nature.
Palmolja frukt, Indonesien

Tips på verktyg och resurser till arbetet

Så arbetar WWF med näringslivet

WWF har under lång tid samarbetat med företag och finansiella aktörer för att göra värdekedjor och hela sektorer mer hållbara. Inom områdena klimat och biologisk mångfald kan WWF, med hjälp av vår expertis, våra verktyg och vårt globala nätverk, stödja aktörer att ta ett strategiskt och holistiskt grepp kring frågorna.

Alla företag och finansiella institutioner har påverkan på såväl klimatet som den biologiska mångfalden, även om denna påverkan ser olika ut beroende på verksamheten. Och alla aktörer kan – och bör – bidra till att minska klimatpåverkan och främja den biologiska mångfalden. Här kan WWF stödja näringslivet i var och hur det är mest effektivt att engagera sig.

Med samarbetspartners som Business for Nature, CDP och Science Based Targets för klimat och natur tar WWF även fram konkreta verktyg och driver på i maktens korridorer tillsammans med bolag: Två exempel är WWF Biodiversity Risk Filter som hjälper företag att kartlägga hotspots och prioritera åtgärder som främjar biologisk mångfald i värdekedjan och CDP-WWF Scoring Methodology som utvärderar en värdekedjas eller finansiell portföljs klimatambition. WWF engagerar sig också i Taskforce on Nature Related Disclosures (TNFD) som ska öka transparensen bland bolag och finansiella aktörer med hänsyn till risker och beroenden kopplade till naturen.

Vill du veta mer och se vad din verksamhet behöver? Kontakta foretag@wwf.se eller läs mer på wwf.se/foretag och wwf.se/ekonomi-och-finans.

 

INSPIRATION – SÅ HÄR KAN DU GÖRA

C0318T01
Naturbeteskött
biologisk mångfald
Skog ikea
Klimat CDP
C0318T01
Naturbeteskött
biologisk mångfald
Skog ikea
Klimat CDP
Regenerativ odling för natur och människa - WWF & H&M
  • Partnerskapsprojekt mellan WWF och H&M i Indien kring regenerativt jordbruk. Projektet finns i en viktig tigerkorridor och ska bland annat bevara landskapet, främja biologisk mångfald och förbättra försörjningsmöjligheterna för den lokala befolkningen.
  • Genom projektet har hittills 3000 jordbrukare börjat använda regerativa odlingsmetoder, med sikte på 6000 i slutet av 2025.
  • Redan efter andra skördesäsongen ses positiva effekter som ökat antal pollinatörer, minskad förekomst av skadedjur, förbättrad markhälsa och mer kostnadseffektiva produktions- och odlingsmetoder.
  • Genom projektet kan H&M ta erfarenheter och lärdomar in i sin organisation på vägen mot att få till mer regenerativa produktionsmetoder i sin värdekedja.

Läs mer

Färdplan för livsmedelssektorn - Hållbar Livsmedelskedja

Initiativet Hållbar Livsmedelskedja skapades för att driva på omställningen i livsmedelssektorn och har idag 15 medlemmar. 2023 släppte Hållbar Livsmedelskedja en  färdplan för 2030 som täcker områden som klimat, biologisk mångfald, cirkularitet, djurvälfärd och mänskliga rättigheter. Färdplanen  har mottagits väldigt väl av både branschen och politiska beslutsfattare. Nästa steg är att genomföra konkreta åtgärder på vägen mot 2030.

Läs mer

Riskfilter för biologisk mångfald och vatten - WWF

WWF har utvecklat verktyg för att öka medvetenheten och transparensen bland företag och finansiella aktörer. Med hjälp av WWFs riskfilter kan företag kartlägga, analysera och agera på sina risker kopplade till biologisk mångfald och vatten.

Fram till 2023 hade drygt 8000 bolag använt verktyget.

Läs mer

Ansvarsfullt skogsbruk - WWF & IKEA

WWF har samarbetat med IKEA i över 20 år, bland annat kring skog. Partnerskapet har gjort skillnad genom att:

  • Förbättra skogsförvaltningen i Europa och Asien. Samarbetet har bidragit till att mer än 36 miljoner hektar* skog, motsvarande Tysklands yta, nu är FSC-certifierad.
  • Trycka på för skydd av skogar med höga naturvärden. Tre fjärdedelar av gamla skogar med höga naturvärden och arter som brunbjörn, varg, lodjur har kartlagts i Karpaterna (i Bulgarien, Rumänien, Slovakien och Ukraina) och fått skydd. Dessutom har 30 000 hektar UNESCO-skyddats.
  • Bidra till att illegal avverkning minskat i flera områden, bland annat genom att utveckla ett system i Rumänien som upptäcker illegalt trä.
Verktyg för finanssektorn - WWF & CDP

WWF och organisationen CDP har tillsammans utvecklat en metod, en slags temperaturmätare, som visar hur väl ett företags värdekedja eller en finansiell portfölj följer Parisavtalet och hur det bidrar till den globala uppvärmningen. Metoden ligger till grund för WWFs verktyg Implied Temperature Rise (ITR) som företag och finansiella institutioner kan använda för att sätta klimatmål. Metoden är också integrerad i system hos investerare och finansiella aktörer, däribland Bloomberg som dagligen når ut till +330 000 investerare. Genom metoden har klimatpåverkan blivit en del av de nyckeltal som finansiella institutioner tittar på när de gör analyser inför investeringar.

Läs mer

Hawksbill,Turtle,Red,Sea,Midwater

Stöd WWFs naturvårdsarbete

Skänk en företagsgåva och stöd vårt arbete för en levande planet. Bidra till att:
✔ Skydda hotade arter och livsmiljöer
✔ Återskapa förstörda ekosystem
✔ Minska utsläppen och mildra klimatförändringarnas
konsekvenser

Läs mer

 

h&m-klimat-företagssamarbeten

Läs mer om Living Planet Report 2024

Vad rapporten innebär för samhället, vilka lösningar och åtgärder som står till buds.

Läs mer

Jielkká-Rijmagåbbå som är fjällnära skyddad skog. Fotograf: Ola Jennersten

Om WWFs arbete med företag

Få verktyg och tips om hur ditt företag kan ställa om. Inspireras av vad andra gör.

Läs mer

Photovoltaic,Panels,Of,Solar,Power,Station,In,The,Landscape,At

Om WWFs arbete med finansiella sektorn

WWF driver på för att få in naturen och klimatet i finansiella frågor. Få reda på hur, och vad du kan göra för att engagera din verksamhet.

Läs mer

Följ oss

Kontakta oss

foretag@wwf.se
08-624 74 00

Senast ändrad 14/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se