Gå till huvudinnehållet

Framtidssäkra din verksamhet

Det är bara med friska ekosystem och ett stabilt klimat som samhällen och ekonomier kan blomstra. För att säkra tillgången till naturens tjänster krävs omfattande förändringar – här spelar företag en oerhört viktig roll. Och med ett ambitiöst hållbarhetsarbete kan ditt företag både hantera risker och hitta nya affärsmöjligheter.

Världen behöver ett näringsliv med verksamheter som drivs utan fossila bränslen och som aktivt bidrar till att stärka ekosystemen. Som antar mer hållbara och cirkulära produktions- och konsumtionsmönster. Här är alla företag, oavsett storlek, viktiga. Förutom att hjälpa den planet som vi alla bor på, handlar en sådan omställning också om att framtidssäkra verksamheten.

WWF arbetar för att påskynda omställningen i sektorer med stor påverkan på naturen och klimatet. Eftersom förlusten av biologisk mångfald och klimatkrisen hänger ihop –måste vi jobba med båda dessa kriser samtidigt. Friska ekosystem i vatten och på land behövs för att motverka klimatförändringarna, samtidigt som klimatförändringarna driver på kollapsen av ekosystemen.

Vad kan ditt företag göra?

Låt ditt företag vara i framkant av omställningen, genom att minimera påverkan från värdekedja och kapitalflöden och genom att inspirera och påverka beslutsfattare och branschkollegor. Ditt företag bör också aktivt bidra till att stärka ekosystemen.

Lär dig mer om WWFs arbete och hur ditt bolag kan jobba med biologisk mångfald, klimat och vatten nedan. Ta del av forskning och verktyg, och inspireras av företag som redan arbetar i spännande och långtgående partnerskap med WWF.

 

Fjärilar-Germund-Sellgren

Cirkulära lösningar

I en cirkulär ekonomi används resurserna på ett mer hållbart sätt.

INSPIRATION

hållbar livsmedelskedja
biologisk mångfald
Skog ikea
Klimat CDP
C0318T01
hållbar livsmedelskedja
biologisk mångfald
Skog ikea
Klimat CDP
C0318T01
Färdplan för livsmedelssektorn - Hållbar Livsmedelskedja

Initiativet Hållbar Livsmedelskedja skapades för att driva på omställningen i livsmedelssektorn och har idag 15 medlemmar. 2023 släppte Hållbar Livsmedelskedja en  färdplan för 2030 som täcker områden som klimat, biologisk mångfald, cirkularitet, djurvälfärd och mänskliga rättigheter. Färdplanen  har mottagits väldigt väl av både branschen och politiska beslutsfattare. Nästa steg är att genomföra konkreta åtgärder på vägen mot 2030.

Läs mer

Riskfilter för biologisk mångfald och vatten - WWF

WWF har utvecklat verktyg för att öka medvetenheten och transparensen bland företag och finansiella aktörer. Med hjälp av WWFs riskfilter kan företag kartlägga, analysera och agera på sina risker kopplade till biologisk mångfald och vatten.

Fram till 2023 hade drygt 8000 bolag använt verktyget.

Läs mer

Ansvarsfullt skogsbruk - WWF & IKEA

WWF har samarbetat med IKEA i över 20 år, bland annat kring skog. Partnerskapet har gjort skillnad genom att:

  • Förbättra skogsförvaltningen i Europa och Asien. Samarbetet har bidragit till att mer än 36 miljoner hektar* skog, motsvarande Tysklands yta, nu är FSC-certifierad.
  • Trycka på för skydd av skogar med höga naturvärden. Tre fjärdedelar av gamla skogar med höga naturvärden och arter som brunbjörn, varg, lodjur har kartlagts i Karpaterna (i Bulgarien, Rumänien, Slovakien och Ukraina) och fått skydd. Dessutom har 30 000 hektar UNESCO-skyddats.
  • Bidra till att illegal avverkning minskat i flera områden, bland annat genom att utveckla ett system i Rumänien som upptäcker illegalt trä.
Verktyg för finanssektorn - WWF & CDP

WWF och organisationen CDP har tillsammans utvecklat en metod, en slags temperaturmätare, som visar hur väl ett företags värdekedja eller en finansiell portfölj följer Parisavtalet och hur det bidrar till den globala uppvärmningen. Metoden ligger till grund för WWFs verktyg Implied Temperature Rise (ITR) som företag och finansiella institutioner kan använda för att sätta klimatmål. Metoden är också integrerad i system hos investerare och finansiella aktörer, däribland Bloomberg som dagligen når ut till +330 000 investerare. Genom metoden har klimatpåverkan blivit en del av de nyckeltal som finansiella institutioner tittar på när de gör analyser inför investeringar.

Läs mer

Regenerativ odling för natur och människa - WWF & H&M
  • Ett gemensamt partnerskapsprojekt mellan WWF och H&M i Indien kring regenerativt jordbruk. Projektet är placerat i en viktig tigerkorridor och syftar bland annat till att bevara landskapet, främja biologisk mångfald och förbättra försörjningsmöjligheterna för den lokala befolkningen.
  • Genom projektet har hittills 3000 jordbrukare börjat använda regerativa odlingsmetoder, med sikte på 6000 i slutet av 2025.
  • Redan efter andra skördesäsongen går det att se positiva effekter, som ökat antal pollinatörer, minskad förekomst av skadedjur, förbättrad markhälsa och mer kostnadseffektiva produktions- och odlingsmetoder.
  • Genom projektet kan H&M ta del av erfarenheter och lärdomar in i sin organisation på vägen mot att få till mer regenerativa produktionsmetoder i sin värdekedja.

Följ oss

Kontakta oss

foretag@wwf.se
08-624 74 00

Senast ändrad 12/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se