Gå till huvudinnehållet
höst skog Guy Edwardes naturepl.com WW2176585_beskuren

Naturen och Den CirkulärA EKONOMIn

I en cirkulär ekonomi används resurser på ett mer effektivt sätt, och värdet på en resurs maximeras genom hela livscykeln. Cirkulära lösningar behövs för att minska trycket på vår planet. Men det finns saker att tänka på så att de åtgärder som vidtas verkligen gynnar naturen och klimatet. Har ditt företag koll på vilka?

För att uppnå ett hållbart samhälle behöver vi ta bättre hand om våra resurser. I den linjära ekonomin plockar vi ut resurser från naturen som sedan bearbetas, transporteras och konsumeras. Överblivet material blir avfall som oftast förbränns eller samlas i deponi.

I den cirkulära ekonomin används resurser istället om och om igen, så länge det går. Återbruk, återvinning och ökad livslängd på produkter minskar behovet av nya material och råvaror. För företag kan det leda till affärsmöjligheter som att bredda verksamheten med uthyrnings- och reparationstjänster eller genom att sälja restprodukter och spill som andra aktörer kan använda i sin produktion.

En modell för resursflöden

Cirkulära lösningar behövs för att minska trycket på klimatet och naturen och för att nå globala hållbarhetsmål. Vi måste minska vårt resursuttag och hitta alternativa lösningar till dagens fossila material. Men cirkulär ekonomi är framför allt en modell för resursflöden i samhället, där det är svårt att visa hur naturen påverkas. För att inte riskera nya problem när vi försöker lösa dagens utmaningar, behöver vi se modellen ur ett större perspektiv.

 

 

orginalfil-Earth-system-circular-economy—webb-enkel-SVE-5feb2025-(1)_AN-ER

Cirkulär ekonomi har sin grund i samhället

I den cirkulära ekonomin används resurser under så lång tid som möjligt i samhället (den gula cirkeln), genom långlivade produkter, återanvändning och återvinning av material (looparna i den gula cirkeln). När materialet inte kan användas mer blir det till sist energi eller avfall.

Den vänstra sidan av modellen representerar förnybara resurser, som trä, fibrer och mat från produktionslandskap som jord- och vattenbruk. Den högra sidan representerar icke-förnybara material från berggrunden som metaller, mineraler och fossil olja.

orginalfil-Earth-system-circular-economy_v4-SVE-feb2025-(1)_AN-(1)

Cirkulär ekonomi ur naturens perspektiv

När vi brukar naturen, som i skogs- och jordbruk, ”lånar” vi från naturens cirkulära processer för vår produktion (de gröna cirklarna). I naturen finns nämligen inget avfall, utan allt blir näring för något annat. Växter bygger ny struktur med solenergi, koldioxid och näring och när växter och djur dör, bryts de ner och bildar nya byggstenar. Därför behöver vi säkerställa att vi inte tar ut mer från naturen än vad ekosystemen kan hantera, och att näring också förs tillbaka.

När trycket ökar på företag och omvärld att hitta nya lösningar för fossila material blir det allt vanligare att söka råvaror från skogs- och jordbruket. Men så långt det går bör vi använda de resurser som redan finns i samhället (den gula cirkeln) och välja råvaruttaget från naturen med omsorg. För även uttag av ”restprodukter” från en odling, som i ekonomiska termer betraktas som spill eller avfall, sätter extra press på naturen. Det kan i sin tur leda till affärsrisker för företag.

Cirkulära lösningar behövs, men kan medföra affärsrisker

Det kan vara svårt att se hela bilden av de kretslopp som ligger utanför samhällets processer. Detta gör det också svårt att se effekterna av att flytta förnybara och näringsrika resurser från naturen in till samhället. Dagligen sker detta inom till exempel jord- och skogsbruk. Men hur mycket kan vi ta? Hur påverkar det naturens förutsättningar att skapa nya naturresurser eller mat?

När allt fler företag söker nya lösningar för produkter och komponenter av fossila material, vänds blicken ofta mot skogs- och jordbruket. Men så långt som möjligt bör vi hålla oss till de resurser och material som redan finns i samhället, och välja med omsorg vilka resurser vi tar direkt från naturen. Annars äventyras inte bara landskapets förmåga att producera nya råvaror och tjänster här och nu. På längre sikt riskerar vi även ekosystemkollapser, om vi inte lyckas ställa om till ett hållbart och  regenerativt jordbruk.

Så kan företag drabbas

För ett företag kan feltänkta lösningar leda till onödiga affärsrisker. Det kan handla om ökade råvarukostnader på grund av brist på pollinerare eller att jordar har utarmats. Ökade kostnader kan också uppstå till följd av ökade restriktioner eller krav för att bevara naturen. Även varumärket kan drabbas, till exempel genom missnöje från kunder som upplever att företaget har påverkat miljö eller lokalbefolkningar negativt.

För ett företag är det i det långa loppet ofta billigare och mer resurseffektivt att göra så rätt som möjligt från början.

Rötter-pellets

Rötter blir pellets

För ett skogsbruk kan det vara frestande att, utöver sin huvudsakliga råvara, även använda rötter, stammar och grenar för att göra träpellets och andra produkter. Men sådant ”avfall” från skogsbruket är kritiskt för skogens eget kretslopp av näring och kol. Att ta bort det stör jordmånen och kan hindra skogens förmåga att leverera ekosystemtjänster. Död ved behövs även för den biologiska mångfalden i skogen. Så hur påverkar en eventuell produktion av träpellets skogsbrukets leveransförmåga i stort?

halm hö

Halm som biprodukt

Ett jordbruk odlar vete. När företag letar efter avfallsflöden kan den halm som uppstår vid veteskörden användas som förnybar råvara till produkter i samhället. Men halmen som förs in i samhället innehåller ämnen som kol, kväve och fosfor – viktiga för jorden där den växer. Vad händer när dessa näringsämnen under lång tid hamnar i ett annat kretslopp? Hur påverkas framtida skördar, och förutsättningarna att utveckla ett långsiktigt hållbart och regenerativt jordbruk? Vem blir ansvarig för eventuella negativa effekter?

 

 

Fjärilar-Germund-Sellgren

Så kan du tänka i affärsutvecklingen

1. Gör en behovsanalys.

2. Satsa på material och råvaror som redan finns i samhället

3. Gör en analys före eventuellt uttag av råvaror

4. Se till att lösningen är både cirkulär och hållbar

KONTAKTA MIG

Dela gärna:

Senast ändrad 06/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se