Gå till huvudinnehållet
Pangasius hypophthalmus_mer vitt

Pangasiusmal, Hajmal

Pangasius hypopthalmus

Hajmalen känns igen på dess känselspröt – skäggtömmar – som finns nära munnen. De är utrustade med smaklökar och malen använder sig av dem när den fångar fisk i mörkt och grumligt vatten.

Pangasius kallas även för hajmal och härstammar från Mekongflodens vattensystem i Sydostasien där den vandrar mellan olika områden och vattennivåer. Hajmalen är en allätare. Vissa arter av hajmal kan bli upp till tre meter långa. Liksom tilapia odlas hajmalen i stora delar av Asien där odlingarna orsakar negativa miljöeffekter. För att förändra situationen har många hajmalsodlingar nu antagit utmaningen att bli miljöcertifierade. Den odlade hajmalen exporteras i stor mängd till Europa.

Förekomst

Malar lever i sötvatten och finns på alla kontinenter utom Antarktis.

Fångstmetoder

Traditionellt odlades hajmal i jorddammar men det har blivit allt vanligare med flytande nätkassar direkt i floderna.

WWFs råd

Undvik - (ät max 3-4 gånger per år)

  • Odlad i dammar i Vietnam

Låt bli

  • Odlad i dammar eller öppna kassar i Thailand
  • Odlad i öppna kassar i Vietnam

Dela gärna:

Senast ändrad 05/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se