Gå till huvudinnehållet
Mat för kommuner

Hållbar mat i kommunen

Till målen

Vilken roll har städer och kommuner i omställningen till ett mer hållbart matsystem? På WWF är vi övertygade om att kommunerna har en stor och viktig roll som förändringsagent, och därmed också ett stort ansvar. Det gäller för den offentliga maten, men också möjligheten att påverka och inspirera övrig till mer hållbar mat som äts i övriga matmiljöer inom kommunen.

Sätt mål för maten!

Allt fler kommuner sätter mål för hållbar mat – inom en rad områden. WWF vill inspirera och utmana Sveriges kommuner att komma ännu lite längre i sitt arbete med hållbar mat och har därför tagit fram rekommendationer om mål för hållbar mat i kommunen. Materialet riktar sig till tjänstemän som arbetar med mat och hållbarhet i kommunen; exempelvis t.ex hållbarhetsstrateger, miljösamordnare, måltidschefer, måltidsutvecklare eller upphandlare. Materialet kan också med fördel användas för beslutsfattare på olika nivåer.

WWFs rekommendationer om mål för hållbar mat i kommunen är uppdelade i sex konkreta målområden. Dessa målområden presenteras tillsammans med förslag på lämpliga indikatorer och mått att följa upp. Ytterligare tre utvecklingsområden lyfts upp i materialet. Till alla områden finns tips och inspiration från kommuner och andra aktörer som agerat och kommit långt.

Vill du ha stöd eller ett samtal med WWF om att sätta mål för maten i just din kommun? Hör av dig! mat@wwf.se

Verktyg och initiativ för hållbar mat

WWF har en rad verktyg och initiativ för hållbar mat som kommunen kan använda i sitt arbete. Inspireras gärna av dem! Många av verktygen är grunden i de mål och indikatorer som finns i WWFs rekommendationer om mål för hållbar mat i kommunen. Verktygen och hur de kan användas i kommunen beskrivs nedan.

One Planet Plate

Måltidskonceptet One Planet Plate guidar din kommun till hållbara måltider för en levande planet. Det innehåller krav för bra val av biologisk mångfald och en klimatbudget som bygger på att nå klimatmålen i Parisavtalet. One Planet Plate kan användas på flera sätt: som en guide för att sätta mål för kommunens måltider, en guide i köken eller som en märkning som visar att ni tar ansvar för planetens framtid.

Sätter ni inköpsmål för klimat i kommunen? Inköpsmål i kg CO2e per kg inköpt livsmedel går att relatera till One Planet Plates klimatbudget per måltid. RISE har beräknat att ett ungefärligt riktvärde på 1,25 kg CO2e per kilo inköpt livsmedel motsvarar One Planet Plates klimatbudget.

Mer om beräkningarna finns i RISE-rapporten Hållbarhetsmål i offentliga måltider. 

Läs mer om One Planet Plate

Matguiden

WWF Matguiden

WWFs guider för hållbar mat – Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden kan vara ett stöd i kommunens strategiska beslut, användas som faktakälla för att sätta mål för inköpen – och visa invånarna på bra val av mat i köken. I appen WWF Matguiden finns alla guiderna samlade.

Läs mer och ladda ner här

Matkalkylatorn

WWFs Matkalkylator är ett enkelt och snabbt hjälpmedel för att förstå matens klimatpåverkan och få mer information om vad som är viktigt för den biologiska mångfalden. Vad påverkar mycket? Vad påverkar lite? Hur ligger min måltid till? Ett uppskattat verktyg i bland annat skolor.

Testa Matkalkylatorn här

SchoolFood4Change

Hela skolan för hållbar mat:

Hela skolan/förskolan för hållbar mat (HSHM) är en metod, eller ett förhållningssätt, för att utveckla en hållbar matkultur i och runt förskolor och skolor, tillsammans med lärare, pedagoger, föräldrar, skolledare och andra berörda parter. I begreppet hållbar inkluderar vi även de hälsomässiga aspekterna av mat. Skolor – från förskolan till gymnasieskolan – är viktiga arenor för att stärka, påskynda och utbilda om övergången till mer hållbara livsmedelssystem.

Lär er mer om hur skolor i er kommun kan använda metoden!

Läropriset:

”Läropriset” i tävlingen White Guide Jr lyfter fram skolor som integrerar mat, utbildning och kunskapsspridning på ett föredömligt sätt. Ta del av hur vinnarna i denna tävling arbetar – och anmäl gärna skolor i er kommun som är duktiga på detta!

Läs mer om Läropriset

Undervisningsmaterial för lärare och pedagoger

För att lyckas med den hållbara maten i skolan behöver hela skolan vara med på tåget – inte bara kökspersonalen! WWF erbjuder ett antal lärarhandledningar samt kompetensutveckling för pedagogisk personal i förskola och skola kring mat, städer och lärande för hållbar utveckling.

Det finns också en uppskattad Uppgiftsbank med pedagogiska övningar kopplade till grundskolans läroplan.

Läs mer om undervisningsmaterial här. 

Engagera unga genom Influence the Future – Vår stad 2030

Engagera de unga i omställningsarbetet! I Influence the Future – Vår stad 2030 – samverkar skolan och andra aktörer i kommunen kring autentiska lokala utmaningar. I konceptet utmanas eleverna i att ta fram lösningar för sin hållbara stad, till exempel konsumtion och produktion av mat.

Läs mer om Influence the Future

Bönburgare, recept Vego i världsklass

Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och träning och drevs under fem år gemensamt av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté. Här finns inspiration och kunskapspåfyllning för idrottsklubbar, skolidrotten, hem- och konsumentkunskap – alla som tränar och bryr sig om planeten! Projektet har tagit fram filmer, en folder med handfasta råd för den som tränar, vill äta bra och samtidigt göra skillnad för vår planet, en checklista för bättre mat på idrottsanläggningar liksom en uppsjö av recept som också har samlats i en kokbok.

Lär mer om Vego i världklass här

Dela gärna:

Senast ändrad 20/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se