Gå till huvudinnehållet
sveriges-energikallor-bioenergi-kol-varmeverk-klimat

Bioenergi

 

Bioenergi är en förnybar energikälla som framställs ur biomassa, t.ex. växter och växtdelar. Organiskt material som trä, avfall och växtrester används för att skapa energi oftast genom förbränning eller nedbrytning. Bioenergi kan används brett och användas till el, värme, matlagning, material och drivmedel m.m. Användningen är hållbar om den bidrar till minskad negativ påverkan på klimat och miljö, men den hållbara tillgången är begränsad.

Vad är bioenergi?

Bioenergi är en förnybar energikälla som framställs ur biomassa, t.ex. växter och växtdelar. Organiskt material som trä, avfall och växtrester används för att skapa energi oftast genom förbränning eller nedbrytning. Bioenergi kan används brett och användas till el, värme, matlagning, material och drivmedel m.m. Användningen är hållbar om den bidrar till minskad negativ påverkan på klimat och miljö, men den hållbara tillgången är begränsad.

Länder runt om i världen står idag inför mycket olika sammanhang och utmaningar gällande bioenergi – från att kämpa för att förbättra tillgången till mer hållbara bränslen för matlagning och uppvärmning, till komplex användning av biomassa i industriella sammanhang. Användningen av biomassa för energi omfattar ett brett spektrum av råvaror och användningsområden, exempelvis värmeproduktion i kraftvärmeverk, fjärrvärme, biodrivmedel (etanol från sockerrör, HVO från slaktrester, biodiesel från tallolja inom massaindustrin och biogas från restprodukter inom jordbruket eller hushåll), pellets från sågverksindustrin och brännved.

Många länder globalt satsar på bioenergi för att fasa ut fossila bränslen, men den hållbara tillgången är begränsad. Med en växande bioenergianvändning globalt har de skadliga effekterna på den biologiska mångfalden, rubbad kol- och näringscirkulation i odlingssystem och i vissa fall även klimatet i högre grad uppmärksammats av forskare. Det finns ett stort behov av att maximera resurseffektiviteten och öka cirkulariteten när det gäller biomassa – och att skydda och återställa kolrika naturliga ekosystem – av klimatskäl, skydd av natur och biologisk mångfald och klimatanpassning. Användningen av bioenergi behöver styras mot sektorer och områden som har svårast att hitta alternativ för utfasningen av fossila bränslen.

Biodrivmedel spelar i många internationella scenarion en roll i utfasningen av fossila bränslen inom transportsektorn, främst som en lösning i sektorer som har vårt svårt att minska utsläppen genom direkt elektrifiering, såsom lastbilstransporter, sjöfart och luftfart. Biodrivmedel kan ofta användas i befintliga motorer med liten eller ingen modifiering. Det sker en övergång från konventionella råvaror som socker och majs till mer avancerade råvaror som avfall och restprodukter, vilket är centralt för att minimera påverkan på landanvändning, matproduktion och miljöpåverkan.

credit Ola Jennersten  WWF-Sweden

Bioenergi i Sverige

Bioenergi är en central del av Sveriges energisystem och används inom elproduktion, fjärrvärme och transportsektorn. En stor del kommer från skogsbruket, där restprodukter som flis, pellets och svartlut omvandlas till energi. Även jordbruksrester och organiskt avfall används för att producera biogas och biodrivmedel, vilket gör bioenergin till en flexibel energikälla. Teknikutvecklingen har förbättrat produktionsmetoderna och bidragit till effektivare energiutvinning.

Användningen av bioenergi har ökat de senaste decennierna, och forskning pågår för att optimera markanvändning och resurseffektivitet. Bioenergin samverkar med andra energikällor och används både i storskaliga anläggningar och mindre lokala system. Diskussioner pågår om hur bioenergin kan integreras i framtidens energiförsörjning med hänsyn till tekniska, ekonomiska och miljömässiga faktorer.

Får som betar på ett fält i Sverige. © Germund Sellgren / WWF-Sweden

Bioenergi och dess miljöpåverkan

Bioenergi påverkar miljön genom hela livscykeln, från utvinning och bearbetning till slutanvändning. Förbränning av biomassa ger upphov till utsläpp, men eftersom biomassan kan återbildas genom naturliga processer skiljer sig bioenergin från fossila bränslen. Påverkan på markanvändning, vattenresurser och ekosystem varierar beroende på vilka råvaror som används och hur de utvinns.

Effektiv resursanvändning och tekniska innovationer spelar en viktig roll i bioenergins utveckling. Genom att återvinna restprodukter och förbättra produktionsmetoder kan energiutvinningen optimeras. Forskning pågår kring hur olika former av bioenergi kan samverka med andra energikällor för att möta framtida energibehov och anpassas till förändrade förutsättningar i energisystemet.

WWF vill se en balanserad och hållbar användning av bioenergi

Bioenergi är en förnybar energikälla men den hållbara tillgången är begränsad. Globalt satsar många länder och ekonomiska sektorer på bioenergi för att fasa ut fossila bränslen.

WWF förespråkar användning av biomassa i material framför förbränning. Detta för minskad klimatpåverkan och effektiv användning av resurser och energi. Det krävs åtgärder på efterfrågesidan för att minska förbrukningen och energieffektivisera inom alla sektorer. Användning av bioenergi för att ersätta fossila bränslen bör styras till de områden som har svårast att hitta alternativ (t.ex. flyg och sjöfart).

WWF vill se en minskad förbränning av biomassa för produktion av fjärrvärme. Det finns exempelvis stora möjligheter att på ett lönsamt sätt ersätta biomassa i fjärrvärmen med system där solvärme kombineras med säsongslager, samt storskalig användning av värmepumpar.

WWF vill att uttag av bioenergi sker hållbart, företrädelsevis via restaureringsåtgärder, som bidrar till bevarande av biologisk mångfald och ekosystemens resiliens. Utvecklingen behöver göras i linje med Sveriges miljömål och internationella åtaganden. Sverige har exempelvis idag inte en lagstiftning, övervakning och tillsyn för att säkerställa ett hållbart skogsbruk eller uttag av primära skogsbränslen. För att bidra till dessa mål arbetar WWF med att påverka regering och politiker både i Sverige och EU.

WWF vill se en prioritering av direkta utsläppsminskningar. Att rikta åtgärder mot att undvika utsläpp och öka upptaget av koldioxid i naturliga system, minimerar behovet av att fånga in koldioxid genom exempelvis bio-CCS. Koldioxidinfångning från atmosfären och i processer kommer sannolikt att behövas i viss utsträckning för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 °C, men är inte lösningen på klimatkrisen.

Bild2

Fördelar med bioenergi

  • Förnybar energikälla där biomassan kan återbildas genom naturlig tillväxt
  • Minskad användning av fossila bränslen genom biodrivmedel och biogas
  • Stabil och lagringsbar energikälla som kan användas vid behov
  • Bidrar till cirkulär ekonomi genom att utnyttja restprodukter och avfall
  • Viktig del av fjärrvärme- och elproduktionen i Sverige
Storforsen,,Wild,,Huge,Waterfall,On,Pite,River,In,Swedish,Arctic

Nackdelar med bioenergi

  • Koldioxidutsläpp vid förbränning, även om utsläppen ingår i det naturliga kretsloppet
  • Kan leda till avskogning och påverka biologisk mångfald vid ohållbart skogsbruk
  • Konkurrens om markanvändning mellan livsmedelsproduktion och energiproduktion
  • Utsläpp av partiklar och luftföroreningar vid förbränning
  • Vissa biodrivmedel har hög energiförbrukning vid produktion
hero-jaguar-avskogning-1920×960

KÄMPA MED OSS
MOT NATURKRISEN

Runt hela planeten dör djur och växter i en extrem fart. På mindre än 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 73 procent i genomsnitt*. Ofattbara 1 miljon arter är hotade**. Det enda vi inte får göra, är inget. BLI PLANETFADDER!

* Visar undersökningar av 34836 populationer hos 5 495 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2020. Källa: Living Planet Report 2024.

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
  • Få WWF Magasin och Planetrapporter
  • Bidra till en levande planet
  • Ingen uppsägningstid eller bindningstid
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
  • Få WWF Magasin och Planetrapporter
  • Bidra till en levande planet
  • Ingen uppsägningstid eller bindningstid
Bli Planetfadder nu

Frågor och svar om bioenergi

Hur fungerar bioenergi?

Bioenergi utvinns genom att organiskt material, såsom träflis, jordbruksrester eller biogas, omvandlas till energi. Detta kan ske genom förbränning i värmeverk och kraftverk för att producera el och värme, rötning av biologiskt avfall för att skapa biogas eller kemisk omvandling av växtbaserade råvaror till biodrivmedel. Energin som produceras kan användas direkt i fjärrvärmesystem, elnät eller som drivmedel för transporter. Bioenergi kan även lagras och kombineras med andra energikällor för att skapa en mer stabil energiförsörjning.

Vad används bioenergi till?

Bioenergi används för att producera el, värme och biodrivmedel. Inom el- och värmeproduktion används biobränslen som träflis, pellets och restprodukter från skogsindustrin i kraftvärmeverk och fjärrvärmeanläggningar. Biogas, som framställs genom rötning av organiskt avfall, används både för elproduktion och uppvärmning. Inom transportsektorn omvandlas biomassa till biodrivmedel som etanol, biodiesel och biogas, vilket kan ersätta fossila bränslen i fordon. Bioenergi används även inom industrin för att minska beroendet av fossila energikällor.

Hur mycket bioenergi används i Sverige?

Bioenergi är en betydande del av Sveriges energimix. År 2023 uppgick den slutliga energianvändningen i Sverige till 353,3 terawattimmar (TWh), varav biobränslen stod för nästan 93 TWh. Det innebär att bioenergi utgör en väsentlig andel av landets totala energiförbrukning. Enligt Naturvårdsverket står bioenergi för cirka 30 procent av Sveriges totala energitillförsel. Denna energi kommer främst från inhemska källor, där skogsindustrins restprodukter, såsom grenar, toppar, bark, spån och flis, utgör en stor del.

Vad är bioenergi?

Bioenergi är en förnybar energikälla som utvinns från organiskt material såsom trä, jordbruksrester och biologiskt avfall. Genom olika processer kan denna biomassa omvandlas till el, värme och biodrivmedel. Bioenergi används inom elproduktion, fjärrvärme och transportsektorn och anses vara en del av det naturliga kretsloppet eftersom biomassan kan återbildas genom växttillväxt.

Dela gärna:

Senast ändrad 01/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se