Att haven mår bra är helt avgörande för vår hälsa, matförsörjning och för miljontals jobb i världen – ja för hela mänsklighetens framtid. Bland annat så producerar haven ungefär hälften av allt syre på planeten. Välmående hav är grunden till människans välfärd och till god ekonomi.
Men haven är i kris. De marina ekosystemen är hårt pressade. Utfiskning, försurning, föroreningar och döda havsbottnar med mera innebär stora utmaningar. För att haven långsiktigt ska må bra måste vi säkerställa att vi använder dem på sätt som inte förstör dem.
WWF arbetar för en ”hållbar blå ekonomi” och att verksamheter som utgår från havet som till exempel fiske, sjötransporter, turism, fiskodling, energi och bioteknik görs på hållbara sätt. För att skapa en bred förståelse om vad som karaktäriserar en hållbar blå ekonomi har WWF genom en bred samrådsprocess utvecklat ett antal principer för detta – Principles for a Sustainable Blue Economy. Dessa innebär en tydlig definition, vägledning för styrning och policy, och ett antal nödvändiga insatser för att en hållbar blå ekonomi ska bli verklighet.
Världens länder har redan kommit överens om att säkra levande hav till år 2030, ta ansvar för havens framtid för att uppnå FNs globala utvecklingsmål om haven. Målet för hav och marina resurser kallas SDG 14 och antogs år 2015 tillsammans med de övriga 16 globala målen. Principerna för hållbar blå ekonomi ska kunna hjälpa till i arbetet för att uppnå SDG 14.
Under hösten 2018 lanserades även ett antal principer riktade till den finansiella sektorn – The Sustainable Blue Economy Finance Principles. Dessa principer ska hjälpa till att säkerställa att investeringar inte skadar den marina miljön och är framtagna i samarbete mellan EU-kommissionen, Europeiska Investeringsbanken (EIB), World Resources Institute (WRI) och WWF. Tanken är också att kunna påvisa hur lönsamhet kan gå hand i hand med miljömässig och social hållbarhet. Fler rapporter finns på WWFs internationella webbplats