BIFFEN – uppgradera dina matvanor
Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat – för då är både du, klimatet och den biologiska mångfalden vinnare!
När klimatförändringarna fortsätter att öka och den biologiska mångfalden drastiskt dalar, måste vi sätta fokus på att ta hand om vårt enda hem – vår planet. Earth Hour handlar om att inspirera människor att agera för planeten, och sprida kunskap om klimatet och den biologiska mångfalden. Där kan ni som kommun göra en viktig insats.
Utöver att uppmana invånarna att släcka lampan under själva Earth Hour-timmen, deltar många av Sveriges kommuner i kampanjen genom relaterade aktiviteter under hela Earth Hour-veckan eller Earth Hour-helgen. WWF förser er med kampanjmaterial och ett fint utbud av aktivitetsförslag som ni är fria att använda.
Tack till alla som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Här hittar du material som banners, nedräknare att sätta på webben, logotyper och affischer som användes under Earth Hour 2024. Nytt kampanjmaterial kommer inför Earth Hour 2025!
Gå på digital Earth Hour-tipspromenad tillsammans med WWF och Korpen! Ta tillfället i akt och uppmuntra kommuninvånarna till att lära sig om klimat och biologisk mångfald samtidigt som de får motion. En aktivitet som gör gott för både kroppen och planeten! Tipspromenaden är gratis och allt du behöver för att delta är en mobiltelefon. På Korpens webbsida hittar du även WWFs tidigare tipspromenader.
Välkommen till WWFs ”Tillsammans ställer vi om”, ett lärande och aktiveringsmaterial särskilt utformat för dig som leder, samordnar eller främjar hållbar utveckling i en kommun, skola eller företag. Materialet består av fyra filmer, ett frågebatteri och tips. Syftet är att främja dialog och underlätta agerande i den omställning som krävs.
WWF har tagit fram ett stort antal kunskapsquiz som kan erbjudas kommuninvånare. Använd gärna våra quiz för att öka medborgarnas kunskap om arter och klimat, och inspirera dem att agera för en hållbar planet. Tillsammans är vi världens chans! Ni hittar alla våra quiz på plattformen Panda Planet.
Här nedan listas några av de aktiviteter som kommuner har engagerat tidigare år, blandat med några tips från oss på WWF.
Flertalet kommuner har visat sitt deltagande genom att anordna fackeltåg, eller genom att dela ut ljus till sina invånare och uppmana till släckning under Earth hour.
Kanske kan man sätta mer fokus på hållbar mat under Earth week. Öppna upp för att skolbarnen ska få mer motivation att be om mer hållbar mat även hemma. Inför årets Earth Hour har WWF tagit fram en meny som klarar One Planet Plates hårda kriterier – att äta inom ramen för en planet. Menyn är ett perfekt verktyg för att skapa hållbara vanor hos barnen och eleverna. Och alla rätterna uppfyller både kraven på näringsinnehåll, samtidigt som de har ett lågt snittpris (10:50 kr). Sprid gärna menyn på skolan, och njut av planetsmarta och goda måltider i skolan. Ladda ner menyn här.
I både kommun och skolor kan tipspromenader anordnas för att öka kunskapen och tankebanorna kring klimat hos gamla som unga. En rolig aktivitet för barnen, men även för familjer som går den tillsammans. Kanske kan även lokala butiker och restauranger vara med som promenadstopp. Vi har sammanställt tipsfrågor (med svarsformulär och facit) för nedladdning för åldrarna förskola, låg- och mellanstadiet samt högstadiet och gymnasieskolan.
Låt barnen gå in i rollen som klimatdetektiver! Se om de kan hitta tre aspekter i sin familjs vardag där de är klimatsmarta och sedan redovisa det på ett roligt sätt för sina föräldrar eller på förskolan. Läs mer om leken Klimatdetektiverna.
Påverka lokala restauranger och butiker att sätta fokus på ekologiska produkter, samt att minska på matsvinnet.
Var med i våra 13 förbättringar för Sveriges kommuner för att minska utsläppen av växthusgaser.
Se våra förbättringar till Sveriges kommuner
Håll seminarier på till exempel kulturhuset, där olika miljöaspekter tas upp som just din kommun fokuserar på.
Be lokala konstnärer att ställa ut och samla in pengar, eller utmana dem att sätta ett klimatfokus på utställningen.
Släpp roliga vegetariska recept i lokaltidningen och utmana invånarna att testa mer vego under Earth week. Få inspiration till planetsmarta måltider.
De flesta kommuner har någon form av lokaltidning där man kan annonsera aktiviteter eller uppmaningar till sina medborgare. Här kan till exempel en insändare om klimatfrågan läggas in tillsammans med en uppmaning att bli Isbjörnsfadder hos oss, eller att uppmana till släckning under Earth hour.
Utmana kollegorna och medborgarna att lösa korsord med klimattema. Det är både roligt och lärorikt. Vi har sammanställt två versioner av korsord, ett för barn och ett för vuxna. Här finns korsorden för nedladdning.
Har du egna tips på roliga aktiviteter får du gärna tipsa oss och dina grannkommuner, eller kanske till och med utmana dem i din kommuns klimatarbete. Ni kommer garanterat att lyfta varandra och att ha roligt under tiden.
För att på bästa sätt kunna sprida engagemanget och budskapet vidare vill vi på WWF gärna ta del av era evenemang och aktiviteter genom foton och filmer. Skicka ert material till earthhour@wwf.se.
Observera att ni samtidigt godkänner att WWF får rätt att globalt använda och sprida allt material som skickas in.
Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat – för då är både du, klimatet och den biologiska mångfalden vinnare!
Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar elräkningen. Det här är en utmaning som passar även barnen.
Fråga efter investeringar som inte bidrar till den globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden. Då visar du att det finns efterfrågan på gröna sparalternativ!
Välj klimatsmartare transportsätt när det är möjligt – som elbil, kollektivtrafik, tåg och cykel. Många av oss har alternativ och möjligheten att tänka till.
Minska din belastning på jordklotet genom att dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elektronikprodukter.
Lidköpings kommun hade aktiviteter under hela Earth Week, med bland annat sagostunder, miljömingel, pyssel och ungdomsaktiviteter på sockerbruket. Man tog hjälp av lokala museet, konstgalleriet och biblioteket för att nå ut brett och visa sitt klimatengagemang.
Säffle kommun hade sin ”Energihusvagn” ute under fredagen (dagen innan Earth Hour) och svarade på frågor och spred kunskap om klimatfrågan bland medborgarna.
Helsingborg Kommun delade ut stearinljus till dem som kunde tänka sig att göra en god förbättring i sin vardag. Förbättringarna knyter an till WWFs fem B:n. Kommunen arrangerade även ett Earth Hour-fackeltåg som tidigare år har haft närmare 300 deltagare.
Upplands Väsby anordnade en temavecka med klimatsmarta aktiviteter utifrån årets Earth Hour-tema bilen, biffen, bostaden och börsen. Väsbyborna kunde avsmaka ett matbord med klimatsmart mat, cykla ihop till sin egen smoothie, byta till sig leksaker, lyssna till föreläsningar, delta i tävlingar och få energirådgivning. Kollektivtrafikåkare fick gratis kaffe och kommunens egna mangafigurer Anzu och Zack (se illustrationen av Nina von Rüdiger) var på plats i Väsby centrum för att lansera en seriestripp om matsvinn och betydelsen av att minimera sitt avfall. Dessutom kunde Väsbyborna chatta med politiker kring olika miljöfrågor.
Växjö hade en miljövecka, Earth Week , med bland annat miljökabaré för barn, tipspromenad, öppet hus på energibolaget, föreläsningar och en mängd andra aktiviteter i samarbete med lokala företag och organisationer. På Earth Hour-dagen delades pris ut för Växjös gröna gärning.
Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Kolla in våra frågor och svar om Earth Hour eller kontakta oss på earthhour@wwf.se.
Inför Earth Hour skickar vi ut nyhetsbrev med inspiration, information och uppdateringar inför årets kampanj. Vill du ta emot nyhetsbrevet? Kontakta earthhour@wwf.se för att stå med på sändlistan.
Senast ändrad 11/12/24