Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|13 dec, 2021

WWF värnar om mer hållbar kyckling

Anna Richert

Replik: Stefan Ljungdahl skriver i sin ledare att ”Inga förbättringar på en gård med konventionell uppfödning av kyckling duger för WWF”. Vår roll som miljöorganisation är att trycka på för en mer hållbar livsmedelskonsumtion. WWF har vid uppdateringen av Köttguiden skärpt kriterierna för klimat och djurvälfärd, på basis av forskning. Därför hamnar vanlig svensk kyckling på rött ljus i år, men den KRAV-märkta får grönt ljus.

Debattartikel publicerad i Jordbruksaktuellt 10 december 2021.

Replik på Stefan Ljungdahls ledare "Aldrig nöjd." som publicerades i Jordbruksaktuellt nummer 22. 

Mitt i en klimatkris, på inrådan av forskare, är det naturligt att vi skärper vårt klimatkriterium. Men Köttguiden kom i själva verket till för att belysa att man inte kan titta på ett område i taget när det gäller en så pass komplicerad produktion som olika köttslag. Vår guide tar upp fem olika hållbarhetsparametrar (klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, antibiotika, djurvälfärd) när det gäller animalieproduktion. Vi väger ihop dessa för att ge en helhetsbild. I fallet kyckling så syns det tydligt i dessa bedömningar att den svenska kycklingen är ett snäpp bättre än den danska, och två snäpp bättre än övrig importerad kyckling. När det gäller nötkött så visar guiden tydligt att även om nöt får rött ljus på klimatområdet så kan det ges en gul eller grön helhetsbedömning.

Vi vill också betona att det finns kycklingproduktion i Sverige som får en bättre bedömning: Sigill klimatcertifierad kyckling samt KRAV-märkt. Vi är också övertygade om att det finns enskilda producenter som går steget längre och vill gärna se dessa lyftas genom tydlig kommunikation om mervärden.

Vi tror inte alls, som Ljungdahl påstår, att våra budskap är ur tiden. En hållbar livsmedelskonsumtion som bygger på produktion med tydliga mervärden är enda vägen framåt och något som många bönder redan jobbar efter.

Vi har en omfattande dialog med lantbrukets representanter och arbetar ofta tillsammans för en mer hållbar livsmedelsproduktion. I vissa fall är vi eniga och i andra fall inte och då är vi tydliga med det, som i det här fallet.

Gustaf Lind
Generalsekreterare WWF
Anna Richert
senior matexpert WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 13/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se