Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|13 dec, 2024

Världsnaturfonden: Välj rätt mat för vår natur!

Drought in Amazonas
Torka längs Amazonasfloden. Den mat vi äter påverkar ofta trakter långt borta.

Maten är den största orsaken bakom förlust av biologisk mångfald - smaka på det.

Läs debattartikeln i Dala-Demokraten här.

Det går en direkt linje mellan vad som ligger på tallriken till middag och vad som händer ute i både naturen och odlingslandskapet. Det betyder att din middag faktiskt kan vara anledningen till att arter går förlorade, inte bara här utan även i Amazonas.

Du kanske har läst om de bränder som rasat i Amazonas, och tänkt att det är konstigt att en fuktig regnskog brinner. Men det är torka som konsekvens av klimatförändringarna och avskogning som ligger till grund för bränderna. Och avskogningen i sin tur drivs på av bland annat sojaodlingar och boskapsuppfödning.

Här är ett exempel: Du köper en kyckling eller en bit lax till middag. Det är mat som är både god, hälsosam och enkel att laga. Men kycklingen och laxen är uppfödd på soja, som är producerad i och omkring Amazonas. När markerna i Brasilien används för att producera soja till de globala foderföretagen, i stället för att vara naturliga hem till mängder av arter, så har vi ett problem. 

Du kanske har läst om de bränder som rasat i Amazonas, och tänkt att det är konstigt att en fuktig regnskog brinner. Men det är torka som konsekvens av klimatförändringarna och avskogning som ligger till grund för bränderna. Och avskogningen i sin tur drivs på av bland annat sojaodlingar och boskapsuppfödning.

Det spelar därför mindre roll att själva kycklingen eller laxen är producerade här i närheten, om de samtidigt bär med sig ett osynligt avtryck som driver förlust av både arter och deras hem.

Men även i Sverige har vi utmaningar med hur odlingslandskapet påverkar den biologiska mångfalden. Trots att bara 7 procent av Sveriges landyta är jordbruksmark, finns det 1 600 hotade arter i odlingslandskapet enligt SverigesLantbruksuniversitet. Det betyder att vi måste jobba med vår biologiska mångfald även här.

Ska vi komma till rätta med förlusten av biologisk mångfald måste vi ändra på de bakomliggande faktorerna. Maten vi äter, hur vi framställer energi, de finansiella flödena och naturvården måste alla förändras. Någonting som både kan låta svårt och stort.

Men omställningen av just maten är en sak som många kan bidra med, flera gånger om dagen. Receptet är väl känt, här kommer ett par enkla tips:

- Släng inte mat – då har miljöpåverkan skett helt i onödan. Mellan 30 och 40 procent av all mat som produceras når aldrig magen. Låt oss hjälpas åt med att minska matsvinnet.

- Ät mindre, men bättre, kött och var försiktig med mat som till exempel kyckling och lax där soja förekommer i foder. Bättre kött kan till exempel vara kött från djur som betar i det svenska odlingslandskapet. Naturbetesmarker är våra mest artrika miljöer i Sverige.

- Ät mer växtbaserat, och välj gärna baljväxter (ärtor, bönor och linser) som är producerade i Sverige så tar vi hem affären till Sverige bönder. Det finns mer och mer att välja på i butikerna.

- Välj mer ekologiska livsmedel. På ekogårdar ökar den biologiska mångfalden och det behöver vi se mer av.

Sist men inte minst är det jätteviktigt att både företag och beslutsfattare hjälper till. Åtgärder som ska genomföras av lantbrukare i odlingslandskapet kostar pengar, och behöver ersättas antingen av politiken eller genom marknadens försorg. Vi behöver alla hjälpas åt för att vända den negativa utvecklingen för den biologiska mångfalden.

Läs gärna mer om detta i WWFs Living Planet Report.

Anna Richert - matexpert på Världsnaturfonden WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 13/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se