Vad vi väljer att lägga på vår tallrik spelar en avgörande roll om vi ska klara av våra globala mål för klimatet och den biologiska mångfalden till år 2030. Forskning visar att vi måste börja leva och äta inom ramen för en planet om vi ska uppfylla de globala målen för klimat och biologisk mångfald.
Läs debattartikeln i Kristianstadsbladet och Norra Skåne.
Men vi är inte på väg i rätt riktning varken hur vi producerar eller konsumerar mat. Måltidssektorn har ett ansvar att bidra till den hållbara matrevolution som har framför oss. Det går utmärkt att servera mat som är hållbar, nyttig och mycket god.
Det är dags att göra klimat och biologisk mångfald till en prioritet inom livsmedelssektorn, för att säkerställa att vi har tillräckligt med mat för att mätta den växande befolkningen, samtidigt som vi skyddar våra ekosystem.
Företag, universitet, organisationer och kommuner - alla ni som beställer mat, ställ krav på den mat ni köper in till er verksamhet! Restauranger, skolkök, matkassar, receptsajter och eventaktörer, ni spelar en viktig roll i vår matkonsumtion och kan göra skillnad genom att anamma initiativ som WWFs One Planet Plate eller liknande initiativ.
Ett stabilt klimat och hållbara ekosystem är grunden för vårt liv på jorden. Naturen ger oss rent vatten att dricka, luft att andas och mat att äta. Mat står för en fjärdedel av en individs klimatutsläpp och jordbruket är den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mångfald. Monokulturer, användning av bekämpningsmedel och värdefull mark med stor mångfald som tagits i anspråk för odling eller fått växa igen har lett till minskad biologisk mångfald.
Detta får negativa konsekvenser, som exempelvis förorenat vatten och färre pollinatörer. Vi använder måltidskonceptet ”One Planet Plate”, ett vetenskapligt förankrat verktyg för måltider som kan bidra till omställningen att bekämpa klimatförändringar och samtidigt bevara biologisk mångfald. Verktyget ger en klimatbudget för hur mycket klimatutsläpp en måltid får ge upphov till, max 0,5 kilo koldioxidekvivalenter, och är i linje med det globala klimatmålet om max 1,5 graders uppvärmning. Varje måltid säkrar samtidigt att ingredienserna är bra val för naturen och den biologiska mångfalden.
För att klara omställningen behöver vi konsumera mindre men bättre kött och fokusera mer på gröna proteiner. Vi uppmanar alla restauranger och måltidsleverantörer att ställa tydliga inköpskrav på kött och fisk - och servera val som är bra för den biologiska mångfalden. Med ökad andel vegetariska rätter minskar utsläppen av växthusgaser och skyddar värdefulla ekosystem från skövling och överexploatering, och gör gott för den biologiska mångfalden.
Det är dags för fler att ta ansvar för att skapa en bättre framtid för vår ekonomi, samhälle och planet. Verktygen finns. Börja nu!
Gustaf Lind
Generalsekreterare, WWF
Kristina Von Oelreich
Hållbarhetschef KTH
Malin Benson
Verksamhetschef Food & Beverage Coor Sverige
Madeleine Fall
HR & hållbarhet, Nordrest
Mathias Winberg
Tf vd Gunnebo Slott och Trädgårdar
Dan Haneklint
Vd-och grundare Agendarum/Proviant
Emma Samuelsson
Vd Syster o Bror
Olga Grönvall Lund
Generalsekreterare Reformaten
Sara Seing
Kostchef Södertälje kommun och verksamhetschef MatLust Utvecklingsnod
Mikaela Rosander
Verksamhetsledare, Stiftelsen Ekocentrum
Christina Bernérus
Klimat-och hållbarhetssamordnare, Svenska Kyrkan Göteborgs stift
Anna-Mari Spaniol
Verksamhetsledare Hallands Matgille
Lova Brodin
Vd Miljömatematik
Elisabeth Broberg
Restaurangansvarig Åkulla Outdoor Resort
Helena Thelander
Verksamhetsledare Hållbar Utveckling Skåne
Catarina Arvidsson
Vd-och ägare Steninge Kuststation
Conny Bengtsson
Vd Fågelängens catering
Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson