Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|03 dec, 2024

Regeringen måste ställa tuffare miljökrav på vattenkraften

Lilla Luleälven hyser ett flertal vattenkraftverk. Foto: Ola Jennersten
Många vattenkraftsanläggningar i Sverige saknar miljövillkor eller har mycket gamla villkor, skriver debattörerna.

Nu föreslår regeringen omfattande ändringar för att svensk vattenkraft ska möta moderna miljövillkor. Men förslaget går mot EU:s miljölagar och hotar våra sötvattenssystem. Det skriver företrädare för Naturskyddsföreningen, WWF, Sportfiskarna, Stiftelsen för Östersjölaxen och Älvräddarna.

Läs debattartikeln i Altinget här.

Sötvatten är helt grundläggande för livet på jorden. Friska sötvattenekosystem är inte bara viktigt för vårt välbefinnande, utan bidrar också med resurser som våra samhällen och ekonomier är helt beroende av. Det handlar om livsmedel, biologisk mångfald, energi, vattenrening och översvämningskontroll. Strömmande vatten är också livsviktigt för en mängd arter, såsom lax och öring, och spelar en central roll för hela ekosystemet.

Vattenkraft har skadat ovärderliga livsmiljöer

Under mer än ett sekel har dammar och vattenkraftverk hindrat vattenflöden i svenska älvar och åar, vilket har skadat ovärderliga livsmiljöer. I dag är 80 procent av våra vattendrag påverkade av mänsklig verksamhet, varav vattenkraften står för en stor del.

Många vattenkraftsanläggningar i Sverige saknar miljövillkor eller har mycket gamla villkor. Genom den nationella prövningen av vattenkraften skulle anläggningarna äntligen få moderna miljövillkor. Men i stället för krav som förbättrar miljön föreslår regeringen i sin promemoria Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövning omfattande förändringar och undantag i regelverken, som innebär att miljökraven skulle sänkas i många svenska vatten.

Regeringens huvudargument för att inte genomföra de omprövningar som krävs för vattenkraften är att de skulle ha för stora negativa effekter på elförsörjningen. Men nu har det visat sig att regeringen byggt sitt argument på felaktiga fakta.

Regeringen bryter mot EU-direktiv

I en rapport från Svenska kraftnät angavs att omprövningarna av miljötillstånden för vattenkraften kan leda till betydande förluster som överstiger det riktvärde som myndigheterna föreslagit. Men när Svenska kraftnäts beräkningar granskades framkom att den beräknade energiförlusten innebär en acceptabel påverkan på elproduktionen. Därmed faller en viktig del av argumentation för regeringens förslag på lagändringar.

Vi vill att processen med att förse vattenkraften med moderna miljövillkor återupptas omedelbart.

Nu har vi lämnat in våra remissvar på regeringens promemoria, och de visar att regeringens förslag bryter mot EU:s ramdirektiv för vatten, ett miljödirektiv med målet att förbättra miljön, inte försämra. I stället för att titta på hur miljöanpassningen av svenska vattenkraftverk kan förbättras och hur vi ska komma i kapp med ett enormt åtgärdsunderskott, lägger regeringen förslag på lägsta nivå och ibland även under den miniminivå som EU-rätten kräver. Detta är högst problematiskt och kan leda till kritik från EU, och i förlängningen böter.

Förslag strider mot miljöbalken

Den sänkta ambitionsnivån kommer att göra det svårt för Sverige att nå miljökvalitetsmålen. Förslagen strider även mot miljöbalken, eftersom fokus flyttas från att förse svensk vattenkraft med moderna miljövillkor till energifrågor.

De regler som gäller i dag stämmer bättre med EU-lagstiftningen än de skrivningar som regeringen föreslagit. Vi vill att processen med att förse vattenkraften med moderna miljövillkor återupptas omedelbart. Det är fullt möjligt att med moderna metoder både producera fossilfri el från vattenkraft och samtidigt säkerställa hållbara ekosystem.

Karin Lexén
Generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Gustaf Lind
Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
Sten Frohm
Generalsekreterare Sportfiskarna
Thomas Johansson
Generalsekreterare Stiftelsen för Östersjölaxen
Richard Löwall
Ordförande Älvräddarna

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 03/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se