Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|19 mar, 2025

Kraftsamling för en hållbar svensk livsmedelskedja

livsmedelsbutik
Livsmedelsföretagen och andra menar att de under många år arbetat med och ställt om till ökad hållbarhet. Men kraven ökar och arbetet behöver intensifieras. Foto: Getty Images

Vi vill nu uppmana regering, riksdag och myndigheter att aktivt stötta oss i den hållbara utvecklingen samt uppmana till mer samverkan i alla led, längs hela kedjan och över politiska gränser, skriver ledande företrädare från branschen.

Läs debattartikeln i Dagens Industri från 250319 här.


En omställning av matsystemet är nödvändig om vi människor ska ha fortsatt säker tillgång på god och hälsosam mat. En framtida hållbar livsmedelskedja har många mervärden och är bland annat fossilfri, bidrar till ökad biologisk mångfald, en levande landsbygd och arbetsfällen. Vi, som avsändare av den här artikeln, vill se en svensk livsmedelskedja växa fram, som står stadig och kan förse oss med mat såväl i fredstid som i kristid.

Inom initiativet Hållbar Livsmedelskedja finns ett unikt samarbete mellan några av Sveriges största livsmedelsföretag som leds av Världsnaturfonden WWF. År 2023 enades vi företag som deltar i initiativet om en gemensam färdplan ”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja”. Den innehåller mål inom bland annat klimat, biologisk mångfald, resurseffektivitet, djurvälfärd och mänskliga rättigheter.

Vi har under många år arbetat med och ställt om till ökad hållbarhet. Men kraven ökar och arbetet behöver intensifieras. Omställningstakten driver fram nya och mer effektiva sätt att arbeta på. Det kräver investeringar i ny teknik, produktutveckling, systemstöd och i vissa fall initialt ökade driftskostnader. Vi vill nu uppmana regering, riksdag och myndigheter att aktivt stötta oss i den hållbara utvecklingen samt uppmana till mer samverkan i alla led, längs hela kedjan och över politiska gränser. Vi vill se:

1. En hållbar livsmedelsstrategi som omfattar hela livsmedelskedjan
Det behövs en strategi som skapar långsiktiga, rättvisa och goda förutsättningar att arbeta för ökad hållbarhet för alla aktörer, oavsett var i kedjan de befinner sig. Det är viktigt att lagar och regler främjar, eller åtminstone inte missgynnar, de som kommit långt i hållbarhetsarbetet, för att sporra samtliga aktörer att öka ansträngningarna och skapa sunda konkurrensförutsättningar.

Vi vill se en kommande svensk livsmedelsstrategi som är ambitiös och skapar goda villkor för hållbar produktion, konsumtion och export av livsmedel. Vi vill se konkreta åtgärdsförslag som bidrar till att livsmedelskedjan kan möta utmaningen, samtidigt som dess resiliens och konkurrenskraft stärks.

2. Stöd till klimat- och naturomställning
För att uppnå en hållbar livsmedelskedja behöver Sverige öka förutsättningarna för sektorn att minska klimatutsläppen och stärka den biologiska mångfalden i linje med FNs Parisavtal och Kunming-Montreal ramverket. Värme, torka, bränder och översvämningar ödelägger skördar och skapar brist på vissa råvaror vilket har lett till ökade råvarupriser och högre konsumentpriser.

Omställningen är nödvändig- men inte gratis-och kräver investeringar i till exempel ny kompetens, effektiv teknik, fossilfria insatsvaror och innovation. Det gäller hela livsmedelskedjan, från primärproduktionen till butikerna och restaurangerna. Vi behöver en politik som kan driva klimatomställning, finansiera klimatanpassning och stärka den biologiska mångfalden.

3. Ökad kunskap och dialog
Det behövs nya strukturer, beteenden och tankesätt för att ställa om matsystemet så att det blir än mer hållbart. För att lyckas krävs ett vidgat perspektiv och ett tydligt gemensamt ledarskap och vi uppmanar nu därför politiker, myndigheter och näringsliv till kraftsamling och samverkan. Vi behöver lära av varandra och vi behöver prata mer med varandra. Det är särskilt angeläget nu när världen präglas av stora osäkerheter. Vi vet att en omställning är möjlig när vi gör den tillsammans.

Cecilia Kocken, vd Arla
Anders Torell, tf vd Coop Sverige
Mats Liedholm, vd Fazer Sverige
Eric Lundberg, vd Ica Sverige
Jonas Lindell, vd Lantmännen Unibake Sverige
Martin Thilander, vd Lantmännen Cerealia Sverige
Jakob Josefsson, vd Lidl Sverige
Fredrik Nilsson, vd Löfbergs Sverige
Irene Waldemarson, vd Martin & Servera Restauranghandel
Jonas Köhler, vd Menigo
Henrik Julin, vd Orkla Foods Sverige
Lars Appelqvist, vd Scan Sverige
Jonas Tunestål, vd Scandi Standard
Anders Johansson, vd Polarbröd
Jonas Idström, vd Unilever Sverige
Gustaf Lind, Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 19/03/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se