Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|16 sep, 2024

Allt fler konsumenter efterfrågar mer hållbara alternativ att äta

Rostad vitkål från Tånga Gård, kräm på persiljerot och Wrångebäcksost, stekt ostronskivling, hasselnötter & inlagd kejsarhatt
Det är dags att agera och göra både klimat och biologisk mångfald till en prioritet inom livsmedelssektorn, för att säkerställa att vi har tillräckligt med mat för att mätta den växande befolkningen, samtidigt som vi skyddar och bevarar våra ekosystem.

Biologisk mångfald måste bli en prioritet inom livsmedelssektorn. Ställ krav på maten.

Läs debattartikeln i UNT här.

Det är dags att agera och göra både klimat och biologisk mångfald till en prioritet inom livsmedelssektorn, för att säkerställa att vi har tillräckligt med mat för att mätta den växande befolkningen, samtidigt som vi skyddar och bevarar våra ekosystem. Matleverantörer och restauranger måste bidra till att bekämpa klimatförändringarna och bevara biologisk mångfald.

Företag, universitet, högskolor, organisationer, myndigheter och kommuner - alla ni som beställer mat till möten, konferenser och personalmatsalar, ställ höga krav på den mat ni köper in till er verksamhet! Restauranger, skolkök, matkassar, receptsajter, event-, och konferensaktörer, tänk på att ni spelar en viktig roll i vår matkonsumtion och kan göra skillnad genom att anamma initiativ som WWFs One Planet Plate eller liknande initiativ. Missa inte chansen att attrahera den växande grupp medvetna konsumenter som efterfrågar mer hållbara alternativ. Bidra med en positiv inverkan på planeten samtidigt som ni stärker ert varumärke och framtidssäkrar er affärsverksamhet.

Ett stabilt klimat, hållbara ekosystem och biologisk mångfald är grunden för vårt liv på jorden. Naturen ger oss rent vatten att dricka, ren luft att andas och mat att äta. Mat står för en fjärdedel av en individs klimatutsläpp och jordbruket är den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mångfald. Monokulturer, användning av bekämpningsmedel och värdefull mark med stor mångfald som tagits i anspråk för odling eller fått växa igen har lett till minskad biologisk mångfald och förlust av värdefulla ekosystem. Detta får negativa konsekvenser, som exempelvis förorenat vatten och färre pollinatörer, vilka är avgörande för matproduktionen. 

Vi använder måltidskonceptet ”One Planet Plate”, ett vetenskapligt förankrat verktyg för måltider som kan bidra till omställningen att bekämpa klimatförändringar och samtidigt bevara biologisk mångfald. Verktyget ger en klimatbudget för hur mycket klimatutsläpp en måltid får ge upphov till, max 0,5 kg koldioxidekvivalenter, och är i linje med det globala klimatmålet om max 1,5 graders uppvärmning. Varje måltid säkrar samtidigt att ingredienserna är bra val för naturen och den biologiska mångfalden.

Om varje svensk bytte ut två genomsnittliga luncher i veckan mot två One Planet Plate-luncher, skulle den utsläppsminskningen bli nästan 1,5 miljoner ton. Det motsvarar de totala utsläppen under ett år från alla som bor i en stad som Linköping med ca 180.000 invånare. Och lunchen skulle samtidigt vara gynnsam för naturen. 

För att klara omställningen behöver vi konsumera mindre men bättre kött och fokusera mer på gröna proteiner. Vi uppmanar alla restauranger och måltidsleverantörer att ställa tydliga inköpskrav på kött och fisk - och servera val som är bra för den biologiska mångfalden. Med ökad andel vegetariska rätter minskar också utsläppen av växthusgaser och skyddar värdefulla ekosystem från skövling och överexploatering, och samtidigt gör detta gott för den biologiska mångfalden. 

Vi kan göra skillnad. Det är dags för fler att ta ansvar för att skapa en bättre framtid för vår ekonomi, samhälle och planet.  Tiden är knapp. Verktygen finns. Börja nu!

Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF

Kristina Von Oelreich, hållbarhetschef KTH

Malin Benson, verksamhetschef Food & Beverage Coor Sverige

Madeleine Fall, HR & hållbarhet, Nordrest

Mathias Winberg, tf vd Gunnebo Slott och Trädgårdar

Dan Haneklint, vd & grundare Agendarum/Proviant

Emma Samuelsson, vd Syster o Bror

Olga Grönvall Lund, generalsekreterare Reformaten

Sara Seing, kostchef Södertälje kommun och verksamhetschef MatLust Utvecklingsnod

Mikaela Rosander, verksamhetsledare, Stiftelsen Ekocentrum

Christina Bernérus, klimat & hållbarhetssamordnare, Svenska Kyrkan Göteborgs stift

Anna-Mari Spaniol, verksamhetsledare Hallands Matgille

Lova Brodin, vd Miljömatematik

Elisabeth Broberg, restaurangansvarig Åkulla Outdoor Resort

Helena Thelander, verksamhetsledare Hållbar Utveckling Skåne

Catarina Arvidsson, vd & ägare Steninge Kuststation

Conny Bengtsson, vd Fågelängens catering

Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson, grundare Ecoviva matkasse

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 17/09/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se