Gå till huvudinnehållet
Genom att plantera pollenrika växter i din trädgård som blommar hela säsongen kan du underlätta pollineringen.

trädgård

Enkla tips som gynnar den biologiska mångfalden

Gynna det vilda livet med trädgårdsväxter och blommor som både du och pollinatörerna tycker om. Låt gräsmattan växa vilt eller skapa bostäder som löv- och rishögar, bihotell eller fågelholk. Eller anlägg en äng med vilda växter. Självklart undviker vi invasiva arter.

Tips för en vildare trädgård eller balkong

Sälg

Bjud på årets viktigaste frukost

När insekterna vaknar på våren måste de hitta mat. Plantera lökar av vintergäck, snödroppe, krokus och pärlhyacint. Sälg, annat vide, hassel och pil är tidigblommande träd med pollen.

tips-vinbär-768×512

Bärbuskar och örter

Vill du ha något som är gott för både dig och pollinatörerna? Njut tillsammans av röda och svarta vinbär, blåbär och blommande kryddväxter som salvia, mynta, timjan och oregano.

tips-kattfot-768×512

Testa ängsblommor

En blomsteräng något av det bästa som humlor, bin och fjärilar vet. Ängsblommor kan också planteras i blomlådor och krukor. Traditionella ängsväxter vill ha sandig, näringsfattig jord.

tips-igrlkott-768×512

Låt bli att städa trädgården

Ostädat = bostäder! Så låt trädgården vara lite ”ostädad” i hörnen. Då hjälper du de insekter som övervintrar och lägger sina ägg i exempelvis död ved, ris och kvistar, sandhögar, löv eller jord.

tips-stor-blomma-768×512

Låt det blomma från vår till höst

Satsa på växter som blommar olika tider – från tidig vår till sensommaren. Du får njuta av blomsterprakten, samtidigt som humlor, bin och fjärilar lever gott under hela säsongen.

tips-bihotell-768×512

Fixa bostäder

Pollinerande insekter kan ha svårt att hitta platser där de kan övervintra eller lägga ägg. Hjälp dem med köpta eller egenbyggda insektshotell – eller genom ved, kvistar, löv eller sandhögar i trädgården.

Bivattnare pollinering

Sätt ut vatten

Ställ ut en skål med vatten till pollinatörerna. Lägg i några stenar så att de har en plats landa på när de ska dricka och inte drunknar. Ditt vattenhål är även populärt för småfåglarna.

tips-fjäril-prästkrage-768×512

Välj pollinatörsvänliga växter

Pollinatörer tycker om växter som ger mycket nektar och pollen. En tumregel är att välja färgglada blommor som doftar gott, och gärna sådana som även växer vilt i naturen.

tips-nyckelpiga-768×512

Välj giftfritt – tänk som en insekt!

Undvik kemiska bekämpningsmedel. Välkomna nyckelpigor, som hjälper till att hålla antalet bladlöss nere. Ett insektshotell, en vedtrave eller en lövhög är uppskattade övervintringsplatser.

Enklaste tipset: Låt gräsklipparen vila

Lämna en del av gräsmattan vara oklippt. Inom kort blommar vitklöver, maskros och tusensköna. Och med dem kommer surrande humlor och bin.

balkong

Odla på balkongen

Alla kan dra sitt stå till stacken för att hjälpa till med att göra förutsättningarna för biologisk mångfald gynnsam. Balkongen ger bra möjligheter att hjälpa pollinerande insekter. Samma saker gäller som för en stor trädgård: att försöka se till att det finns pollen- och nektarrika blommor från vår till höst. Alla rotade växter vi köper levereras ju i en kruka. Det går alldeles utmärkt att ha mängder av perenner i stora krukor och blomlådor, bara fantasin begränsar (och säkerligen också storleken på balkongen).

Det går också bra att ordna med bostad för de hållevande insekterna på balkongen. Ett bihotell bjuder in både stora och små vilda bin och en och annan solitär geting (ingen av dessa är aggressiv så man kan lugnt sitta och njuta med en kopp kaffe bland bihotell och perenner)! Aktiviteten på balkongen kommer att variera beroende på var man bor, söderbalkong är bättre än en i norrläge och en balkong i närheten av parker eller ängar kommer få fler besök en mitt i betongen.

Lycka till!

Var med och gör Sverige vildare

Bjud in pollinatörerna till din trädgård – varje kvadratmeter räknas!

 

Jag vill vara med

Igelkottar

Enkla hösttips som hjälper djur och natur

Under hösten kan du hjälpa vår fantastiska natur och njuta av den på olika sätt. Fortsätt stötta våra vilda vänner och njut av skördetider genom dessa tips!

  • Gör din trädgård djurvänlig

    Genom höststädning i trädgården och området runt ditt hus skapar du en säker plats för igelkottar och andra vilda djur. Låt löven ligga eller skapa högar som fungerar som vinterboenden för insekter och humlor. Bevara de vissnande växtstjälkarna som hem för insekter och som matkälla för fåglar. Genom att skapa en rishög av beskurna grenar ger du insekter, fåglar, groddjur och igelkottar en skyddad plats samtidigt som du främjar en frodig miljö för svampar och mossor. Denna omsorg om trädgården stödjer dess ekosystem och gynnar den lokala naturen samtidigt som den minskar potentiella faror för vilda djur.

  • Hjälp dina flygande grannar med bostad

    Bristen på gamla, döda och ihåliga träd i landskapet leder till bostadsbrist för fåglar. Sätt ut fågelholkar för att hjälpa dem. Nu är det dags att bygga stekelholkar, fågelholkar och förbereda vintermatning för våra övervintrande fåglar. Hålets storlek i holken är avgörande. Ett litet hål på 28 mm lockar blåmesar, medan 30-32 mm passar talgoxar och 45 mm är bra för starar. Tänk på att ha en liten glipa i bottenplattan för ventilation och för att låta regn rinna ut ur boet. Läs mer om hur du kan tillverka en fågelholk här.

  • Plantera för fåglarna i trädgården

    Att plantera träd och buskar som ger bär och frön under hösten och vintern kan locka fåglar till din trädgård. Detta ger fåglarna en viktig källa till föda när det blir kallare och hjälper till att stödja den lokala fågelpopulationen. Delikatesser för ”hemmafåglarna” är rönnbär, oxel och paradisäpplen.

  • Förbereda blomsterlökar inför våren

    Att plantera blomsterlökar på hösten är ett utmärkt sätt att förbereda för en färgrik och blomstrande trädgård när våren kommer. Genom att plantera vårlökarna redan nu får de längre tid på sig att rota och etablera sig och kan blomma extra fint i vår.  Blomsterlökarna planteras på ett varierande djup mellan 5-30 cm, beroende på sort. När du gör detta bidrar du också till att bevara och öka mångfalden av växter i ditt område.

  • Ät mat efter säsong

    Under höst och vinter är det bästa valet svenska grönsaker, inklusive växthusodlade varianter och baljväxter. Rotfrukter, vitkål samt frysta, inlagda, syrade och torkade grönsaker och baljväxter passar särskilt bra för att hålla din kost mångsidig under denna tid. Detta minskar behovet av långväga transporter och främjar en mer hållbar livsstil. Det stödjer också lokala jordbrukare och minskar klimatpåverkan.

  • Slå en äng

    Att slå en äng istället för att klippa gräsmattan kan skapa en mer naturlig livsmiljö och stödja pollinatörer som bin och fjärilar. Det främjar också mångfalden av växt- och djurarter i trädgården. Så här gör du för att slå en äng: Använd en lie, välj en lämplig tidpunkt, börja i ena änden, håll liebladet nära marken, ta pauser vid behov, och samla upp det avklippta gräset. Lycka till!

Agriculture landscape with a road crossing

Ekologisk odling

Ekologisk odling är en jordbruksmetod som syftar till att producera mat och andra produkter på ett hållbart och miljövänligt sätt. Denna odlingsform undviker användningen av syntetiska kemikalier som bekämpningsmedel och konstgödsel, och istället utnyttjar naturliga processer för att stärka jordens bördighet och biologiska mångfald. Genom att använda tekniker som växelbruk, kompostering och naturliga gödningsmedel skapas ett jordbruk som främjar ekosystemens balans och bevarar resurser på lång sikt.

Fördelar med ekologisk odling

Ekologisk odling erbjuder flera fördelar, både för miljön, hälsan och samhället i stort. Genom att undvika användningen av syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel, skyddas mark och vatten från skadliga kemikalier. Detta bidrar till en ökad biologisk mångfald genom att skapa naturliga livsmiljöer för insekter, fåglar och andra djurarter, vilket är avgörande för att upprätthålla ekosystemets balans.

En annan fördel med ekologisk odling är dess hälsofördelar. Eftersom inga syntetiska kemikalier används, minskar risken för att farliga rester av bekämpningsmedel finns kvar i maten, vilket kan ha positiva effekter för konsumenternas hälsa. Det ger också en säkrare arbetsmiljö för jordbrukare, som inte utsätts för skadliga kemikalier i sitt dagliga arbete.

Ekologisk odling främjar dessutom jordhälsan genom att använda naturliga metoder för att förbättra jordens bördighet, såsom växelbruk och kompostering. Detta hjälper till att bevara och förbättra jordens näringsinnehåll på lång sikt. Samtidigt bidrar den ekologiska odlingen till att minska klimatpåverkan, eftersom de energikrävande processerna bakom syntetiska gödningsmedel och bekämpningsmedel undviks.

Fler tips som gynnar den biologiska mångfalden i trädgården

Dela gärna:

Senast ändrad 27/03/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se