Gå till huvudinnehållet
Naturbete. Heifer in an autumn landscape.

Naturbaserade lösningar

Ett sätt att lösa samhällsutmaningar

Naturbaserade, och hållbara, lösningar bidrar till människors välbefinnande, biologisk mångfald och hållbar utveckling genom att skydda, återställa och hållbart förvalta ekosystemen.

För att kunna behålla en levande planet där människor och natur mår bra behövs ambitiösa åtgärder. Vi behöver fler och mer effektiva naturvårdsinsatser, samtidigt som vi systematiskt måste ta itu med de viktigaste orsakerna till förlusten av natur och biologisk mångfald. För det krävs en förändring av våra livsmedels-, energi- och finanssystem.

Vad är naturbaserade lösningar?

Naturbaserade lösningar (Nature-based Solutions, NBS) utnyttjar naturens egna processer för att hantera en rad samhällsutmaningar, inklusive klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, vattenhantering och stadsutveckling. Istället för att förlita sig enbart på tekniska eller industriella metoder, bygger naturbaserade lösningar på att skydda, återställa och förvalta ekosystem på ett hållbart sätt. Genom att utnyttja naturens funktioner kan vi lösa problem och samtidigt stärka ekosystemens resiliens och kapacitet att leverera viktiga tjänster som vi människor är beroende av. Naturbaserade lösningar spelar en viktig roll i att minska effekterna effekterna av extremväder som torka och översvämningar. Genom att bevara, återställa och skydda skogar, floder, våtmarker och kustnära mangroveskogar kan vi stärka samhällens motståndskraft och samtligt gynna både människor och natur.

Det handlar exempelvis om att skydda och plantera växter som naturligt växer i området, vilket kan minska erosion av flodstränder och därmed minska effekterna av översvämning. Vid torka är det avgörande att odla matgrödor både tål torka och kan stå emot intensiva regn och översvämningar.

Naturbaserade lösningar beräknas kunna minska de årliga utsläppen av växthusgaser med 10-19 procent. Ekosystemen förstärks liksom människors möjligheter att försörja sig. Naturbaserade lösningar bidrar också till människors välbefinnande, biologisk mångfald och hållbar utveckling genom att skydda, återställa och hållbart förvalta ekosystem.

Ett grundläggande koncept inom naturbaserade lösningar är att de samtidigt adresserar både miljömässiga och samhälleliga mål. Exempel på sådana lösningar inkluderar skogsplantering och återbeskogning, som binder koldioxid och hjälper till att motverka klimatförändringar, samt återställning av våtmarker, vilket minskar risken för översvämningar och renar vatten. I städer kan naturbaserade lösningar innebära att man skapar gröna ytor som parker och gröna tak, vilket förbättrar luftkvaliteten och bidrar till att sänka temperaturen i urbana områden under värmeböljor.

Fördelar med naturbaserade lösningar

Naturbaserade lösningar har flera tydliga fördelar jämfört med traditionella tekniska lösningar. Till att börja med är de ofta mer långsiktiga och hållbara eftersom de arbetar med naturens egen förmåga att självreglera och återhämta sig. Genom att förstärka och skydda naturliga ekosystem ökar vi deras kapacitet att stå emot miljöförändringar och samhällspåfrestningar, vilket kan leda till större resiliens i samhällen och ekosystem.

En annan viktig fördel är att naturbaserade lösningar ofta är mer kostnadseffektiva på lång sikt. Återställning av ekosystem, som våtmarker eller skogar, kan vara en relativt billig lösning som samtidigt levererar många fördelar, som koldioxidbindning, vattenrening och förbättrad biologisk mångfald. Dessutom kräver dessa lösningar ofta mindre underhåll jämfört med tekniska strukturer som dammar eller vattenreningsverk.

Flexibiliteten hos naturbaserade lösningar är också avgörande. Eftersom de bygger på lokala ekosystem och deras specifika förutsättningar kan de anpassas till olika geografiska och klimatiska förhållanden. Denna lokalanpassning gör att lösningarna fungerar effektivt i både städer och landsbygdsområden, från kustregioner som behöver skydd mot stigande havsnivåer till urbana miljöer där gröna lösningar kan hantera vattenavrinning och minska luftföroreningar.

Slutligen bidrar naturbaserade lösningar till att stärka både den biologiska mångfalden och människors livskvalitet. Genom att skydda och återställa naturen ger vi inte bara andra arter utrymme att frodas, utan skapar också hälsosamma och attraktiva livsmiljöer för människor. Städer med fler gröna ytor har visat sig främja fysisk och psykisk hälsa, minska stress och förbättra social sammanhållning.

Naturbaserade lösningar som en del av en hållbar framtid

I takt med att världen alltmer fokuserar på hållbarhet och klimatanpassning har naturbaserade lösningar blivit centrala i strategier för att skapa resilient infrastruktur och samhällen. Genom att integrera dessa lösningar i nationella och lokala planer för hållbar utveckling kan vi inte bara möta akuta miljöutmaningar, utan också bidra till en mer hållbar och inkluderande framtid. Naturbaserade lösningar är därför ett viktigt verktyg i den globala omställningen till en grönare och mer resilient värld.

Viktiga områden att ställa om

gronsaker-foto-marti.jpg

Maten och livsmedelssystemet

Det globala livsmedelssystemet är en stor orsak till förlusten av biologisk mångfald. Över 80 procent av alla hotade fågel- och däggdjursarter på land hotas av habitatförlust som orsakas av jordbruket. Överfisket påverkar de marina ekosystemen. Förlusten av vilda djur och växter hotar även själva matproduktionen, till exempel minskar pollinatörerna som är viktiga för jordbruket. En tredjedel av all mat som vi äter är beroende av pollinering. Mångfalden av grödor går ned, vilket gör jordbruket mer sårbart för skadedjur och extremväder.

För att vända trenden behövs en omställning av livsmedelssystemet med fokus på:

    • Naturpositiv produktion.
    • Näringsrik och hälsosam kost för alla.
    • Minskning av livsmedelsförluster och matsvinn.
    • Ekonomiskt stöd och god förvaltning av hållbara livsmedelssystem.
    • Samordnade globala åtgärder anpassade till lokala förhållanden för att nå målen och säkra en hållbar framtid.

Läs mer om WWFs arbete med mat och jordbruk

solenergi-shutterstock-1024×683 (1)

Energisystemet

Det sätt som vi producerar och konsumerar energi på är den främsta orsaken till klimatförändringarna. Vi måste snabbt övergå från fossila bränslen till förnybar energi för att halvera utsläppen av växthusgaser till 2030 och hålla 1,5ºC-målet inom räckhåll. En grundläggande omställning av energisystemet är nödvändig för att begränsa uppvärmningen till 1,5°C och undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna. Vi måste gå längre än lokala och nationella mål för att övergå från fossila bränslen till förnybar energi.

En bredare omvandling av det globala energisystemet krävs, som inte bara minskar utsläppen snabbare, utan också vänder trenden med förlust av biologisk mångfald och är rättvis för alla:

    • Snabbare omvandling.
    • En grönare omställning.
    • En mer rättvis omställning.

Läs mer om hur WWF arbetar för en grönare omställning

Grön finans

Gröna finanser

Vi måste styra om finanserna, minska skadliga aktiviteter och subventioner så att hållbara affärsmodeller gynnas som stärker natur, klimat och hållbar utveckling.

Mer än hälften av världens BNP är beroende av naturens tjänster. Såväl människor som företag behöver tillgång till vatten, pollinering, matförsörjning, och ren luft. Men de ekonomiska systemen värderar inte naturen korrekt. Skadliga subventioner och finansiering uppgår till cirka 7 biljoner USD per år, vilket motsvarar cirka 72 000 biljoner kronor.

Åtgärder som krävs är att öka positiva finansiella flöden för naturbaserade lösningar.

För att minska miljöpåverkan från livsmedelsproduktionen, förbättra kosten och minska livsmedelsförluster och matsvinn krävs stora investeringar.

Läs mer om WWFs arbete kring finans och näringsliv

Ångermanälven från ovan

Naturvård

Trots nedgången i populationerna av vilda djur och växter finns positiva exempel på att naturen kommit tillbaka tack vare bevarandeinsatser. Men enstaka framgångar räcker inte. Insatserna måste ta hänsyn till människors rättigheter och behov för att lyckas långsiktigt.

Läs mer om naturrestaurering

Hållbara lösningar för en levande planet

För att kunna behålla en levande planet där människor och natur mår bra behövs ambitiösa åtgärder. Vi behöver fler och mer effektiva naturvårdsinsatser, samtidigt som vi tar itu med de viktigaste drivkrafterna till förlusten av natur och biologisk mångfald. För det krävs en omställning av våra livsmedels-, energi- och finanssystem. Hur vi agerar de kommande 5 åren har avgörande betydelse för vår framtid.

Satsa på naturvård med goda resultat

Trots den alarmerande storleksminskningen av vilda djurpopulationer som visas i Living Planet Index har många populationer ändå stabiliserats eller till och med ökat till följd av naturvårdsinsatser. Men enstaka framgångar och att bara bromsa nedgången av naturen räcker inte. Läs här om flera goda exempel på lyckad naturvård, som WWF är med och driver, för både människa och natur.

Läs fler historier om lyckad naturvård för människa och natur

Goda resultat – spöknätsexpedition

Ny teknik hjälper WWF hitta skadliga fiskenät på villovägar i Östersjön

 

Läs hela historien

Patson Moyo

Elefanter, bin och människor – en historia om samexistens

 

Läs hela historien

Får får tillgång till stor strandäng kopiera

Efter oljeutsläppet – nya strandängar återställs

 

Läs hela historien

Återskapande av våtmarker, strandängar och undervattensmiljöer i Östersjön

Här återskapar WWF våtmarker, strandängar och undervattensmiljöer i Östersjön.

 

Läs hela historien

Fler exempel på WWFs projekt med naturvård

hero-jaguar-avskogning-1920×960

BLI PLANETFADDER

Bli månadsgivare och stöd oss i kampen för djur och natur!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Dela gärna:

Senast ändrad 09/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se