

Allt hänger ihop – blommor, pollinerande insekter och trädgårdens fåglar. Här kommer några tips på hur du enkelt bygger ett insektshotell, gynnar naturen hemma hos dig – och får ett rikare liv på köpet.
Hur bygger man ett bihotell och insektshotell?
Insektshotell kallas också ibland för bihotell. Ett insektshotell är ett uppskattat inslag i trädgården och enkelt att göra själv. Insektshotellets funktion är att erbjuda framförallt pollinerande insekter, men även andra arter, en skyddad bostad för larverna och där de kan övervintra. Genom att bygga insektshotell kan vi hjälpa de bin och pollinerande insekter som bor ovan jord. Eftersom det är enkelt att göra på egen hand, och kräver ganska liten insats från oss, är det ett roligt pyssel för barn som både engagerar i närmiljöns biologiska mångfald och hjälper pollineringen. Det som behövs är i princip håligheter som skyddar insekternas larver mot regn och rovdjur. Om man saknar möjlighet att göra ett eget insektshotell är de vanliga inslag på de flesta trädgårds- eller byggnadsmarknader.

Att själv bygga ett insektshotell är enkelt! Allt som behövs är att snöra ihop några stycken bambupinnar som är olika tjocka och ca 20 centimeter långa. Bunta ihop pinnarna med snöre och häng upp på en plats som inte är för solig och en liten bit ovanför marken. Vill man dekorera det ytterligare är det fritt fram. Se det som en vacker och nyttig installation i trädgården.
Man kan också bygga insektshotell genom att borra håligheter i gamla träbitar. Det går bra att använda träbitar av plankor och virke som har blivit över vid något bygge, gärna råspont, så djupet på insektshotellet blir cirka 15-20 cm. Hålen bör ha en håldiametern på 3-13 millimeter, som enkelt borras med en vanlig borr, och inte hela vägen igenom träbiten. Om insektshotellet ska placeras fristående på en stolpe, en trädstam eller på annat sätt saknar skydd, är det bra att bygga ett litet tak som sticker ut ovanför framsidan.

Insektshotell kan med fördel byggas och placeras ut i trädgården men går lika bra att placera på en balkong. Om ett insektshotell placeras i en trädgård kommer de pollinerande insekterna samla pollen i trädgården och pollinera där. Om insektshotellet istället placeras i en tät stad eller på en balkong kan eventuellt en brist på pollinerande växter i närområdet vara en begränsande faktor. Men om det finns gott om blommor på balkongen, eller i närheten i stan, kan det mycket väl komma att nyttjas av pollinerande insekter som letar bostad.
Om hålen blir igenmurade kan man se att de är bebodda!

Hur bygger man en fågelholk?
Genom att erbjuda en plats för fåglar att bo kan vi hjälpa till att bevara olika arter, öka mångfalden i vår omgivning och minska mängden skadliga insekter. Dessutom är det en kul aktivitet som ger oss möjlighet att lära oss mer om fåglar och deras beteenden. Ritningar och instruktioner hittar du här.
Material: Använd obehandlat trä av hög kvalitet, gärna lövträd som ek eller lönn. Träet bör vara tjockt nog för att isolera bra och hålla värmen inuti holken.
Dimensioner: Dimensionerna på holken och ingångshålet är viktiga och kan variera beroende på vilken fågelart du vill locka. Generellt sett bör ingångshålet vara placerat någorlunda högt på holken och ha en diameter som passar fågelarten.
Ingångshålet: Storleken på ingångshålet är viktig för att hålla ut oönskade djur och skydda fågelungarna. Ofta rekommenderas ett ingångshål på 25-32 mm för småfåglar som mesar och 32-38 mm för större fåglar som stare och talgoxe.
Rengöring: En öppningsbar eller avtagbar sida eller tak på holken underlättar rengöringen och underhållet av holken. Detta är viktigt för att förhindra sjukdomar och parasiter hos fåglarna.
Placering: Placera holken på en lugn och skyddad plats, gärna i närheten av träd eller buskar där fåglarna kan hitta skydd. Undvik att placera holken på platser där den kan bli utsatt för stark vind eller direkt solljus under dagen.
Fler tips som gynnar den biologiska mångfalden i trädgården
Var med och gör Sverige vildare
Bjud in pollinatörerna till din trädgård – varje kvadratmeter räknas!
Dela gärna:
Senast ändrad 21/03/25