Vad händer inom artskyddet?
I juni 2021 kom den statliga artskyddsutredningen “Skydd av arter – vårt gemensamma ansvar” med cirka 100 förslag, där WWF deltog som en av experterna. En utredning där en dom i EU-domstolen samma år, haft stort inflytande. Utredningen klargjorde tolkningen av befintliga EU-regler och underströk vikten av ett förebyggande system för artskydd. Utredningens förslag tillgodoser också markägarnas intressen genom ökad rättssäkerhet och ersättningsmöjligheter. Dessa förslag, som framkom efter år av diskussioner om artskydd i Sverige, syftar till att stärka skyddet och öka acceptansen bland markägare.
WWF är positiva till den största delen av utredningens förslag med bedömningen att det skulle stärka artskyddet, inte minst vad gäller artskyddsbrott. Artskyddsbrott kan till exempel vara att skada fridlysta arter, eller att importera, köpa eller sälja skyddade arter.
I februari 2021 kom en ny utredning, fokuserad på ersättningsrättigheter och översyn av fridlysningar. WWF uppmanar regering och riksdag att lägga fram en artskyddsproposition som stärker artskyddet. WWF befarar att nationella fridlysningsregler kommer att tas bort helt inom pågående markanvändning som skogsbruk och jordbruk. Det skulle innebära att skogsbruket inte behöver ta hänsyn till fridlysta arter. Detta trots att 70 % av Sveriges yta är skogsmark och det bedrivs skogsbruk på cirka 50 % av Sveriges yta. Skogsavverkning är också en av de två största orsakerna till att arter blir rödlistade.
Augusti 2024: En ny utredning tillsatt av regeringen ska se över fridlysningsregler och ersättning till markägare när fridlysta arter påverkar markanvändning, som skogsbruk. WWF välkomnar förslaget men varnar för att fridlysningen riskerar att försvagas. WWF uppmanar utredarna att säkerställa att rätt arter skyddas, särskilt hotade arter. Det största hotet mot arter är förlorade livsmiljöer, därför är det mycket viktigt att fortsatt ta hänsyn till nationellt fridlysta arter inom skogs- och jordbruket.