Gå till huvudinnehållet

Välj dina förbättringar

Var med och gör skillnad! Här nedan har vi samlat 50 små och stora förbättringar du kan göra för vår enda planet. Välj förbättringarna du ska börja med eller dem du redan gör idag. Svara på tre enkla frågor nedan, så föreslår vi de förbättringar som kan passa just dig.

50 förbättringar

Förflytta dig hållbart

Försök att i så stor utsträckning som möjligt gå, cykla eller använda dig av kollektiva färdmedel. Behöver du bil? Köp helst en elbil eller annan miljöbil. Kanske finns det en bilpool nära dig som du kan ansluta dig till?

Välj tåget!

Tag tåget istället för flyget, så minskas de globala växthusutsläppen.

Skippa bilen på korta sträckor

Cykla, gå eller använd kollektivtrafiken istället för bilen på sträckor kortare än fem kilometer. Då minskar du din klimatpåverkan.

Gör din röst hörd för planeten!

Människor över hela världen vill göra sina röster hörda och kräver att världens ledare agerar nu för att ta krafttag mot klimatförändringarna och förlusten av djur och natur. Skriv på du också! Dela sedan vidare i dina sociala medier och uppmana andra att också skriva på.

Gör ett matsvinnslöfte, spara tusenlappar!

Lova dig själv och planeten att inte alls slänga mat eller dryck under en vecka. Eller en månad. Eller typ aldrig. Det slängs 37 kilo ätbar mat och dryck per person och år i Sverige samtidigt som maten står för ca 25% av hushållens klimatpåverkan. Hushållen svarar för den absolut största delen av matsvinnet (Källa: Naturvårdsverket). Testa att komponera nya rätter av resterna, kolla längre in i kylskåpet vad som döljer sig där och fundera på vad du verkligen behöver när du handlar. Hitta tips från Livsmedelsverket här.

Reparera innan du köper nytt

Teknik slängs oftast i onödan. Börja därför med att lämna in din utrustning för reparation. Det kan du dessutom numera få rutavdrag för.

Välj miljömärkt eller certifierad mat

När du väljer miljömärkt eller certifierad mat är du med och bidrar till fler produkter och tjänster som tar hänsyn till natur och miljö. Så från och med nu, välj alltid miljömärkt eller certifierat.

Välj bara bra choklad!

Choklad kan vara en riktig miljöbov. Köp bara choklad som är certifierad - KRAV, EU-ekologiskt, Fairtrade och/ eller Rainforest Alliance.

Kompostera mera!

En kompost för ditt matavfall eller trädgårdsavfall hjälper naturen att ta tillvara på näringsämnen i avfallet. Mycket bra för den biologisk mångfalden! Om du inte har tillgång till en trädgårdkompost, teckna avtal med din kommun om insamling av ditt matavfall så gör det också nytta för produktionen av biogas.

Second hand i första hand!

Köp inget nytt under 2021 så bidrar du till att minska överkonsumtionen. Bli en cirkulent istället. Gynna den cirkulära ekonomin genom att handla begagnat eller använd dig av hyrtjänster.

Bara FSC-märkt!

Köp trämöbler och pappersprodukter med FSC-märkning. FSC-märkning tar hänsyn till miljövärden och ser till att biologisk mångfald, ekologiskt värdefulla miljöer och kulturminnen skyddas.

Fika med rätt kaffe

Nästa gång du handlar kaffe eller choklad, köp KRAV, EU-ekologiskt, Rainforest Alliance eller Fairtrade-märkt så minskar du påverkan på vår enda planet.

Bryt med kycklingen

Kyckling är det köttslag som ökar mest i Sverige och kycklingarna äter mest importerad soja av alla djur. Om du äter kött, välj då svenska djur som har betat, som nöt eller lamm. Bäst är kött som är certifierat med Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV. 

Få koll på din vego!

Att äta mer vego är bra, men viss vego kan vara ännu bättre! Vegoguiden är en guide för konsumenter och matlagare som vill göra bättre val.  Hur är det egentligen med till exempel mandeln och avokadon?

Don´t shop till you drop!

Vi måste börja konsumera hållbart. Handla mer begagnat och på loppis om du behöver nya kläder, möbler eller andra prylar.

Se över ditt sparande och din pension

Be din bank/fondförvaltare att redovisa hela sin påverkan på naturen, både positiv och negativ. Gillar du inte vad du får höra? Överväg att byta.

Städa utomhus

Saker som ligger och skräpar på trottoarer, parker, stränder eller sjöar har allvarlig påverkan på både naturen och djurlivet. Börja därför ha som rutin att från och med nu alltid plocka upp minst ett föremål om dagen och lägg i en papperskorg.

Välj bort det som flygs hit

Att välja mer vego är bra, men en del vegetarisk mat bör du undvika – t.ex det som har flugits hit.

Bli lunchvegetarian

Kanske låta luncherna bli vego? Testa mer färgrikt från växtriket. Bra för klimatet och dig!

Låt brevlådan stå tom

Mindre papper genom din brevlåda gör att mindre skog går åt. Sätt upp en "ingen reklam-skylt" på dörren och börja använda e-tjänster – få räkningar, försäkringsbesked mm rakt in i din mobilapp.

Hyr rätt bil!

Kräv en miljöklassad bil då du hyr bil eller beställer en taxi. På så vis så måste både hyrbils- och taxibolagen anpassa sig. Samtidigt minskar du ditt klimatavtryck.

Källsortera mera

Sverige är ett land som källsorterar mycket, men vi kan göra ännu bättre ifrån oss. Sortera ännu mer och verka gärna för att din skola eller din arbetsplats också gör det!

Byt elavtal

87% av energin i världen kommer från fossila bränslen. Utvecklingen av förnybart pågår men behöver gå snabbare. Välj därför ett elavtal med förnybara energikällor idag!

Byt tallriksmodellen mot planetmodellen!

Laga mat inom planetens gränser. Utmana dig själv och testa minst ett nytt recept i veckan ur vår hållbara receptbank.

Börja låna, sluta köpa!

Låna av vänner eller använd uthyrningstjänster när du behöver verktyg, släpkärra, skidor och annat. Då minskar du det så kallade prylsvinnet, det vill säga prylar som köps men inte används.

Bryt med avokadon

Vid odling av avokado kan väldigt mycket vatten användas vilket kan påverka vattenresurserna i området negativt. Så försök att byta ut avokadon där du kan. Ärtgucka blir ett utmärkt alternativ till fredagstacosens guacamole.

Bli fadder!

Vad klappar ditt hjärta mest för? Välj ett fadderskap du vill supporta.

Ät mindre men bättre kött!

Nästa gång du är i butiken för att handa kött, kolla in Köttguiden för att göra det mest hållbara valet. Den finns både som app och på webben.

Ge bort miljösnälla paket

Ge bort upplevelser istället för prylar, så minskar du överkonsumtionen och risken att prylarna samlar damm.

Skaffa solpaneler

Om du har möjlighet, installera solpaneler på din fastighets tak. Då minskar du ditt klimatavtryck samtidigt som din elräkning blir mindre.

Inget flyg 2022!

Välj bort flyget under 2022 så drar du ett stort lass för att minska de globala utsläppen. Nu kommer det dessutom nattåg till kontinenten som hjälper vårt nya resande.

Välj eko!

Ekologiskt kan kosta lite mer, men är en bra investering som gynnar både dig, djuren och naturen.

Säg nej till onödiga frakter

Fria returer är aldrig gratis. Varje transport påverkar vår planet. Var noga med storleken när du handlar på nätet, så att du inte måste returnera paket i onödan. Köp hellre fler saker vid samma tillfälle för samleverans, än upprepade beställningar.

Välj rätt fisk!

Välj grönt i WWF Fiskguiden nästa gång du köper fisk, så undviker du utfiskning och hjälper fiskbestånden att fortsätta leva.

Skippa expressleverans!

Skippa expressleveranser när du näthandlar, då kan företagen samfrakta och transportera effektivt. Så tänk till lite extra när du beställer för att minska utsläppen. Är din leverans verkligen så brådskande?

Köp bara den mat du tänker äta

Visste du att en tredjedel av all mat slängs? Börja med att planera dina matinköp och handla bara det du behöver och som du kommer att äta upp. ​

Var kräsen med köttet!

Om du vill äta nötkött, tänk då mindre men bättre och välj kött från djur som betat på ängar och hagar. Titta efter KRAV och Svenskt Sigill naturbeteskött när du handlar. Då skapar du förutsättning för ökad biologisk mångfald.

Byt ut riset mot potatis

Eko-potatis har 30 ggr lägre klimatpåverkan än ris. Dessutom bidrar du till den biologiska mångfalden.

Dubbla din vego!

Vegetarisk mat är bra för dig, miljön och klimatet, så ät dubbelt så mycket vegetariskt – om du inte redan är vegetarian förstås.

Återanvänd din plast

Det är viktigast att minska på att köpa nya plastprodukter, speciellt engångsartiklar för att minska nyproduktionen av plast – speciellt sådan som inte går att återvinna. Har du redan plastartiklar, är det bäst att återanvända den så långt det är möjligt. Glassboxen blir matlåda och plastpåsen hänger med till affären gång på gång.

Återvinn alla dina batterier, även de dolda!

Kom ihåg att återvinna även de batterier som finns i leksaker och teknikprylar! Tungmetaller såsom bly, kvicksilver och kadmium från batterier ger allvarliga skador på miljön.

Justera termostaten & möblera energisnålt

Spara energi genom att justera din termostat, varmare på vintern och kallare på sommaren. Möblera även så att elementen inte blockeras av en soffa eller säng, så sprids värmen bättre.

Pollinatörsvännen

Cirka 1/3 av maten vi äter har pollinerats av humlor och bin. Plantera pollen- och nektarrika växter som pärlhyacint, krokus, lungört, prästkrage eller en kryddväxt så blir pollinatörerna glada.

Låt gräsmattan växa!

Lämna cirka 10 kvadratmeter av din gräsmatta oklippt över sommaren så att blomväxterna får blomma. Det är toppen för den biologiska mångfalden i din trädgård!

Bygg eller köp ett insektshotell!

Det finns knappt 300 olika slags bin och humlor i Sverige. 46 av dem är hotade och riskerar att försvinna från landet. En anledning är brist på bra boplatser — hjälp insekterna med ett insektshotell!

Skaffa eller bygg en holk

Många fåglar, djur och insekter som lever i ihåliga träd har problem att hitta bohål p.g.a. att vi människor städar bort för mycket ihåliga träd i naturen. Om du har en fastighet, sätt upp en holk på din tomt, eller flera om du har möjlighet!

Take away locket!

Strunta i lock, sugrör och annan plast när du tar en take-away-kaffe, läsk eller lunch så minskas påverkan på miljön.

Skippa tumlaren

Torktumlaren slukar för mycket energi och ännu värre är det med torkskåpet. Hängtorka din tvätt så ofta du kan så mår både kläder och planeten bättre.

Sätt lock på kastrullen

Sätt lock på kastrullen då du kokar upp vatten, så använder du 75% mindre energi. Du kan också spara energi på att inte koka upp mer än du behöver.

Bara kiss, bajs och toapapper i toan

Tänk så här: bara toapapper hör hemma i toan. Resten hör hemma i papperskorgen eller sorteras. Skräp, kemikalier och mediciner mår ingen bra av att få ut i avloppsvattnet.

Du har valt 0 förbättringar. Du är snart klar!

Fyll i uppgifterna nedan, så får du en bekräftelse på dina förbättringar och utskick om hur förändringsresan i Sverige går.

 

Testa nya plattformen Agera! Där kan du enkelt hålla koll hur det går med dina egna uppdrag
och se hur det går för andra som också agerar. I din profil kan du skapa en personifierad bild
med roliga tillbehör som du får fler av allt eftersom du utför uppdragen.

Dela gärna:

Senast ändrad 31/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se