Så säger WWF Matguiden om de vanligaste rätterna på julbordet
Sill och strömming
Välj sill/strömming som får grönt ljus i Fiskguiden, exempelvis sådan som är fiskad med flyttrål eller ringnot i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön eller i östra Engelska kanalen (höstlekande sill). Läs mer om sill i Fiskguiden.
Lutfisk
Lutfisk tillverkas av långa, och det finns i dagsläget ingen långa som får grönt ljus i Fiskguiden. Undvik, ät mindre eller välj i andra hand sådan som är märkt med ASC, MSC eller KRAV. Läs mer om långa i Fiskguiden.
Lax
Ingen sorts lax får grönt ljus i Fiskguiden. Undvik, ät mindre eller välj i andra hand sådan som är märkt med ASC, MSC eller KRAV. Läs mer om lax i Fiskguiden.
Ål
Ålen är en akut hotad art och har rött ljus i Fiskguiden. Låt bli! Ett gott, hållbart och miljövänligt alternativ som får grönt ljus i Fiskguiden är rökt Clarias, producerad i Sverige i landbaserade recirkulerande system (RAS). Läs mer om Ål i Fiskguiden.
Ansjovis (skarpsill) i exempelvis Janssons frestelse
Välj helst skarpsill fiskad med flyttrål i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och Engelska kanalen som får grönt ljus i Fiskguiden. Läs mer om skarpsill i Fiskguiden.
Köttbullar
Grönt ljus i Köttguiden för nötkött som är märkt med KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött . Även viltfärs får grönt ljus. Läs mer om nötkött och vilt i Köttguiden
Julskinka, julkorv och revbensspjäll
Grönt ljus i Köttguiden för griskött som är märkt med KRAV eller som är svenskt och EU-ekologiskt. Eller varför inte prova skinka eller revben från vildsvin? Viltkött får också grönt ljus i Köttguiden. Läs mer om griskött i Köttguiden.
Choklad och annat sött
Välj ekologisk choklad – den har grönt ljus i Vegoguiden. Kolla också om chokladen och de färdigbakade pepparkakorna innehåller palmolja certifierad med RSPO (om de innehåller palmolja). Hittar du inte info – fråga gärna i butiken.