Gå till huvudinnehållet
Cop16 WWFs ungdomsdelegater

Allt du behöver veta om COP16

År 2022, vid COP15 i Montreal, antog världens länder det nya globala ramverket, inom konventionen för biologisk mångfald, med det övergripande målet att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till år 2030.

I oktober 2024 var nästa stora FN-möte om biologisk mångfald – COP16 i Colombia. Fokus var då på genomförandet och att säkra de förutsättningar som behövs i form av t.ex. finansiering och uppföljning.

Förhandlingarna i Colombia avbröts abrupt efter att mötet dragit ut på tiden och det inte fanns tillräckligt många delegater kvar i rummet för att fatta beslut.. Därför tas förhandlingarna upp nu igen 25-27 februari 2025 vid FN:s FAO huvudkvarter i Rom, Italien. Det blir alltså ett Cop16.2.

COP 16.2

COP 16.2 kommer att fokusera på kritiska områden som lämnats olösta efter den första delen av COP16. De tre huvudpunkterna på agendan är:

  • Att enas om en resursmobiliseringsstrategi och en finansieringsmekanism.
  • Att enas om mekanismer för planering, uppföljning av rapportering och granskning.
  • Samarbete med andra internationella konventioner och organisationer.
  • Läs mer om WWFs huvudbudskap till COP16.2 i vårt Positions Paper.

Vad är COP16?

COP16 är det 16:e partsmötet om inom FNs konvention om biologisk mångfald (CBD). Det hölls i Cali, Colombia, i oktober 2024 och fortsätter i Rom 25-27 februari 2025 (COP 16.2).

Vad händer under COP16/COP16.2?

Beslutet om det nya globala ramverket för biologisk mångfald vid COP15, med målet att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030, var en mycket viktig milstolpe för det globala miljöarbetet. Men det räcker inte att anta globala mål, de måste också genomföras.

COP16, i Colombia med dess fortsättning i Rom (COP16.2), är det första mötet efter att det nya globala ramverket för biologisk mångfald antogs av nästan 200 länder i Montreal 2022. Det är därför viktigt att sätta fokus på genomförandet och de förutsättningar som behövs i form av t.ex. finansiering och uppföljning.

Alla länder har åtagit sig att ta fram nationella strategier och handlingsplaner inför COP16. Men många länder har inte presenterat sina planer i tid, däribland Sverige. COP16 måste se till att detta arbete sätter fart.

För att upprätthålla momentum och göra det möjligt att nå målen är det också helt avgörande att länderna mobiliserar de resurser som krävs, inte minst till utvecklingsländer. COP 16 behöver anta en tydlig och heltäckande resursmobiliseringsstrategi för 2025-2030 och en långsiktig finansieringsmekanism som möter allas behov.  Mötet behöver även färdigställa och anta ett robust uppföljningsramverk och en process för global översyn för att kunna utvärdera om målen faktiskt nås.

Vad är WWFs huvudbudskap till COP16?

Under COP16 krävs stort politiskt ledarskap för att påskynda arbetet med att genomföra det globala ramverket. Vid COP16 måste världens ledare:

  • Påskynda arbetet med att ta fram och genomföra ambitiösa nationella planer för biologisk mångfald
  • Enas om ett uppföljningsramverk och processer för utvärdering av om målen nås
  • Anta en finansieringsmekanism och säkra tillräcklig finansiering för genomförande
  • Integrera arbetet med klimat och natur genom mer samordnade lösningar och åtgärder
  • Säkra ett rättighetsperspektiv i genomförandet

Läs mer om WWFs huvudbudskap till COP16 i vårt Expectations Paper.

Läs mer om WWFs huvudbudskap till COP16.2

Vad är WWFs roll?

WWFs roll i förhandlingarna är att komma med kunskap, erfarenhet och inflytande. WWF bidrar med en stor bredd av naturvårdsexpertis från årtionden av naturvårdsarbete och lokala partnerskap över hela världen.

Inför en COP arbetar WWF tillsammans med våra partners för att fastställa starka ståndpunkter i de frågor som ska förhandlas. Under COP driver vi på för ambitiösa mål och åtaganden samt konkreta åtgärder för att uppnå överenskomna mål. Efter varje COP arbetar vi med regeringar och andra aktörer för att stärka genomförandet.

Luis Barreto_WWF UK

Vad vill WWF att Sverige ska göra?

WWF Sverige förväntar sig att Sverige fullföljer sina globala åtaganden fullt ut. WWF vill se att Svergie blir föregångsland i arbetet med genomförandet.

Alla länder ska som sagt presentera sina planer för genomförande av det globala ramverket inför COP16, men Sverige har ännu inte presenterat någon plan. Det duger inte! Det anges i budget-proppen att de ska göras under 2025. Nu måste det ske!

Sverige måste påskynda arbetet med att ta fram sin nationella strategi och handlingsplan för hur man ska leva upp till ramverket för biologisk mångfald. Den måste vara ambitiös och omfatta alla delar i det globala ramverket, bland annat:

  • Ett övergripande nationellt mål om att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald i Sverige till 2030.
  • Ökade naturvårdsinsatser t.ex. nationella mål och åtgärder för att skydda 30% av Sveriges natur till 2030 och att öka restaurering av skadad natur i linje med EUs restaureringslag.
  • Insatser för att hantera drivkrafterna bakom förlusten.

Sverige måsta även säkra tillräcklig finansiering – både för att möjliggöra genomförande på hemmaplan och för att vara en stark givare globalt och visa det i konkreta initiativ.

Skriv under vårt krav till den svenska regeringen

Stoppa förlusten av värdefull natur – agera nu!

Trots att Sverige och världens länder år 2022 enades om att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030, går regeringens politik i motsatt riktning.

Vi kräver omedelbar handling från Sveriges regering och riksdag för att stoppa förlusten av biologisk mångfald!

Skriv under nu!

Svenskt skogsbruk, foto Marcus Westberg/WWF

Kontakta oss

Läs mer

Sidan är granskad av mig

Åsa Ranung

Åsa RanungSenior policyrådgivare

Naturvårdsbiolog med marin inriktning. Mitt fokus är påverkansarbete på olika nivåer, framför allt kopplat till biologisk mångfald internationellt.

Mer om mig

Dela gärna:

Senast ändrad 18/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se