Skogskompassen ger svar
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Centerpartiet svarar nej på samtliga av WWFs frågor i skogskompassen. Partiets kommentarer kan framstå som otydliga, eftersom C framhåller att man värnar hållbarhet, men samtidigt inte berättar hur detta kan uppnås.
Centerpartiet betonar att det krävs en balans mellan produktion och miljö och att de anser att principen ”frihet under ansvar” har varit framgångsrik när det gäller att öka miljöhänsyn. C menar att det framförallt kan göras mer med frivilligbaserade strategier och skriver att de vill utveckla de frivilliga certifieringarna av skogsbruket. Certifieringen är dock ett marknadsinstrument som ligger utanför den politiska sfärens, och därmed inget de har mandat över.
C väljer att inte stödja WWFs krav på att stoppa främmande trädslag, gödsling, dikning och stubbrytning. Detta trots att flera av metoderna har bevisat negativa miljöeffekter och direkt kan motverka möjligheterna att nå vissa miljömål.
C menar också att det skulle leda till krångel att införa straff för miljörelaterade brott mot skogsvårdslagen och väljer därför inte stödjer detta. WWF anser å andra sidan att straff är en viktig del i att det finns styrande effekt med en lag.
Att C, som vill vara alliansens gröna röst, tar avstånd från samtliga av WWFs krav i skogskompassen, anser WWF är olyckligt. En konkurrenskraftig svensk skogsnäring har allt att vinna på en ökad biologisk mångfald som också kan ge nya affärsmöjligheter på landsbygden.
Så här kan Centerpartiet utveckla sin skogspolitik:
En ökad biologisk mångfald kan lyfta svenskt skogsbruk och ge nya jobb i hela landet.. Om du funderar på att rösta på Centerpartiet – uppmuntra partiet att utveckla sin skogspolitik ytterligare. Förslagsvis genom att:
Vara öppna för att utveckla konkreta styrmedel när det kommer till att stärka den biologiska mångfalden i skogen
Uppvärdera skogens roll som mer än producent av biomassa i sin politik.
Ta hårdare tag mot intensiva skogsbruksmetoder som gödsling, dikning, främmande trädslag och stubbrytning.
Rickard Nordin, Energi- och klimatpolitisk talesperson
rickard.nordin@riksdagen.se
WWF kommenterar partiernas svar i Skogskompassen 2018.
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Igelkotten, skogsharen och björktrasten… Antalet rödlistade arter ökar. Idag är 4 746 arter i Sverige rödlistade och för nästan hälften av dem är läget så allvarligt att de klassas som hotade. Vårt arbete är viktigare än någonsin.
Senast ändrad 28/10/24