Gå till huvudinnehållet
Dimmig svensk skog

Det här kan du göra för klimatet

Du är med och skapar den hållbara framtiden. Många i Sverige är engagerade i klimatfrågan och vill göra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen mot en hållbar framtid. På denna sida kan du läsa om tips på vad du kan göra för klimatet!

Vägen till en hållbar livsstil

Klimatsmarta tips!

Med enkla medel kan du spara energi och minska dina koldioxidutsläpp. Vi kan alla hjälpas åt att hejda klimatförändringarna! Läs här vad WWF gör i klimatfrågan. Nedan finns tips på vad du kan göra.

  • Byt alla lampor till effektiva och bra LED-lampor. Ha som rutin att släcka belysning när du lämnar ett rum.
  • Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när ljuset inte behövs, dra ur mobilladdare när de inte används och stänga av apparater istället för att ha dem i standby-läge. Standby-lägen står för cirka 5 procent av ett hushålls elförbrukning idag.
  • Sänk värmen. Om du sänker temperaturen med en grad sparar du ungefär 5 procent av den energi som går till uppvärmning. Se till att inte ställa möbler så att de blockerar element och termostater.
  • Varma sommardagar minskar du behovet av energi till kyla genom att dra för gardinerna och använda solskydd för fönstren.
  • Tvätta med fylld maskin, och så ofta som möjligt i 30 eller 40 grader istället för 60 grader. Detta nästan halverar energianvändningen, och i många länder är 30-40 grader maximal temperatur för tvättmaskiner.
  • Häng upp kläderna för att torka istället för att använda torktumlare. En torktumlare använder 2-3 gånger mer energi än en tvättmaskin.
  • Spara på varmvattnet, till exempel med hjälp av snålspolande kranmunstycken. Hur ofta, hur varmt och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Om du handdiskar, undvik att diska under rinnande vatten – använd diskho och balja.
  • Med +4 grader i kylen och -18 grader i frysen förvaras maten bra och du får låg energianvändning.
  • Få koll på ditt hus! Hämta information från ditt elavtal och din elräkning. Kontrollera inomhusklimatet för att se vilka åtgärder och val för ditt hus som kan minska behovet av el, värme och varmvatten.
  • Välj elavtal från förnybar energi från vind, sol och vatten. Märkningen Bra Miljöval innebär att energibolaget även jobbar för en ständig minskning av miljöpåverkan från elproduktion.
  • Minska matsvinnet genom att planera inköpen, förvara maten rätt och ta vara på resterna. Läs mer om hur du äter planetvänlig mat.
  • Cykla och åk kollektivt, gå gärna med i en bilpool om det finns där du bor. Ska ni ha egen bil, välj el- eller biogasbil.
  • Jobba hemma någon dag i veckan om det är möjligt för dig, så undviker du onödiga transporter och ökar din produktivitet.
  • När du behöver köpa något nytt till hemmet, kolla först begagnatmarknaden. Välj gärna saker av hög kvalitet som håller länge. Ta hjälp av miljö- och energimärkningen.
  • Engagera dig i miljöfrågor och ställ krav på kommunpolitiker att vidta lokala åtgärder för att minska klimatpåverkan.

Läs mer om du skapar en hållbar livsstil

hero-jaguar-avskogning-1920×960

BLI PLANETFADDER

Bli månadsgivare och stöd oss i kampen för djur och natur!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu
Klimatkalkylatorn

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Testa dig själv här

Agera med WWF

Lär dig mer om klimatet

Cykelpendlare i stan
Det som är bra för klimatet är även bra för dig – för hälsa och välbefinnande. Som att cykla korta sträckor istället för att ta bilen. Eller att äta en mer varierad kost genom att öka mängden vegetariskt och minska på köttet.

Nyheter

MBM_Klimatskolan_E01_Logotyp_1200x900
WWFs podcast

Klimatskolan

Låt årets roligaste resa bli resan mot ett hållbart liv! Lyssna på vår poddserie Klimatskolan, där programledaren Fritte Fritzson tillsammans med olika gäster reder ut vad som händer med klimatet och vad vi – var och en av oss – kan göra åt det.

 

Lyssna på Klimatskolan

MATGUIDER-puffbild
Ladda ner till mobilen

Matguiden app

Ny app med alla WWFs tre konsumentguider samlade: Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden.
Appen finns att ladda ner både i Appstore och Google Play.

 

 

Spana in Matguiden

Ilulissat, Grönland
För lärare

Låt dina elever ta del av hur klimatet fungerar, om vår livsstil och vad som påverkar

Många barn är idag oroliga för klimatförändringen. Genom att låta dem fördjupa sig i ämnet kan vi inge hopp och grunda för en hållbar framtid. Med gemensamma krafter kan vi hejda klimatförändringen.

 

Här hittar du tips och material

Dela gärna:

Senast ändrad 11/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se