Gå till huvudinnehållet
MALAJISK MYRKOTT_Suzi Eszterhas_Wild Wonders of China_WWF

STOPPA Illegal handel

Med vilda djur och växter

BLI FADDER     Ge en gåva

WWF har sedan 1970-talet arbetat med att stoppa den illegala handeln med vilda djur och växter, vilket har gett goda resultat. Men under de senaste åren har tjuvjakten på bland annat noshörning, elefant och tiger ökat i en alarmerande takt. Handeln med hotade arter omsätter idag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. Frågan har lyfts till högsta politiska nivå och WWF kommer att fortsätta driva på beslutsfattarna att gå från ord till handling!

Marknader där många arter av djur blandas, ofta i stressade och ohygieniska förhållanden, fungerar som en grogrund för smittspridning. Marknaderna hotar också den biologiska mångfalden genom att öka efterfrågan på vilda djur.

Louise Carlsson Naturvårdsexpert
Tiger på vandring

150 tigrar beslagtas varje år i illegal handel

Handeln med tigrar och tigerdelar är ett fortsatt hot. Varje år beslagtas cirka 150 tigrar i den illegala handeln. En tydlig trend är att allt fler produkter konfiskeras från tigrar uppfödda i fångenskap. Det visar en ny rapport av organisationen TRAFFIC med stöd av WWF.
– Siffrorna visar tydligt att tjuvjakt och illegal handel inte är tillfälliga hot. Om vi inte vill se vilda tigrar utplånas under vår livstid, måste länderna genomföra och prioritera omedelbara och tidssatta åtaganden, säger Kanitha Krishnasamy, medförfattare till rapporten och chef för TRAFFIC i Sydostasien.

Läs WWFs pressmeddelande om rapporten TRAFFIC 2022
Läs mer om nätverket TRAFFIC

FÖRÄNDRING BEHÖVS – FÖR ATT MINSKA RISKEN FÖR FRAMTIDA PANDEMIER

Forskare har länge varnat om att allt fler virus riskerar att spridas från djur till människor. Utbrottet av Coronaviruset Covid-19 har återigen satt strålkastarljuset på kopplingen mellan djurmarknader och sjukdomar. En anledning till att risken för virusspridning ökar på marknaderna är att det är ohygieniska förhållanden med en stor blandning av olika djurarter, ofta stressade – som aldrig skulle träffas naturligt i det vilda. Olika virus kan då hoppa från en djurart till en annan och sedan vidare till människan.

Varje år säljs flera miljoner vildfångade fåglar, tiotusentals apor, miljontals orkidéer och ett oräkneligt antal andra djur och växter år på den internationella marknaden. De säljs som exotiska husdjur eller blir till pälsar, skor, väskor och skärp. Skelettdelar, gallblåsor, horn, betar och doftkörtlar blir ingredienser i naturmediciner och mat, eller förvandlas till smycken och prydnadsföremål. En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält med tungt beväpnade tjuvjägare som ostört kan härja i industriell skala. Även världens noshörningsarter är utsatta för tjuvjakt och illegal handel.

År 1973 kom ett antal länder överens om att handel inte får vara orsaken till att vilda djur och växter utrotas. Överenskommelsen heter CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) och kallas även för Washington-konventionen.

180 länder har skrivit under konventionen som listar cirka 5 000 hotade djurarter och drygt 29 000 hotade växtarter. Länderna lovar att i nationella lagar förbjuda handeln med de utrotningshotade arterna och att kontrollera handeln för de arter som riskerar att bli utrotade.

Mer information om den internationella handeln hittar du här:

Young tiger in a cage at a tiger farm.

Stoppa DEN ILLEGALA HANDELN!

  • Marknader med levande och döda vilda djur hotar den biologiska mångfalden
  • Fortsätter djurmarknaderna riskerar vi nya pandemier i framtiden
  • Stöd WWF och vårt arbete för att stoppa marknader med vilda djur

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Vad gör WWF?

WWF Kenya jobbar med att skydda stora däggdjur som elefant, noshörning och lejon i landskap där människor sätter stor press på arternas livsmiljöer och på djuren.
En av de senaste årens naturvårdsframgångar som lyckats är det ett resultat som sticker ut – ”Zero Poaching”. Det betyder att inget djur fallit offer för tjuvjägare. ”Zero Poaching” uppnåddes 2020 när det gäller den utrotningshotade spetsnoshörningen. 2021 tjuvsköts sex noshörningar och under 2022 års första halva är målet med noll döda klarat.
Bakom framgången ligger många års hårt arbete.Alla djur har chipmärks både i hornen och under huden. Det möjliggör att beslagtagna horn går att koppla till brottsplatsundersökningar. En satsning på att stärka både lagar och myndigheters arbete med Wildlife Crime har kraftigt försvårat smuggling av noshörningshorn ut ur landet.
Som vid all naturvård är den ekologiska leveranstiden, tiden det tar för en population att återhämta sig och växa i antal, väldigt lång hos stora däggdjur. För tio år sedan såg det väldigt tufft ut för den speciella underart av spetsnoshörning som bara finns i Kenya och norra Tanzania. Nu har vi vind i seglen för Kenyas spetsnoshörningar och detta tack vare det stöd som ges från WWF Sverige. Stödet går till parkvakter och deras utrustning som är avgörande för att minska all tjuvjakt i Afrikas unika skyddade områden.

Yussuf Wato, WWF Kenya

 

Svart noshörning, Kenya

 

Carved ivory in a shop. Windhoek, Namibia.

Bli inte en ofrivillig smugglare – tänk på detta!

Elefant med unge

Stoppa den illegala jakten på elefant och noshörning

Den illegala jakten på elefant och noshörning har ökat kraftigt de senaste åren.

WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet TRAFFIC i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige samarbetar WWF med resebranschen för att få Thailandsresenärer att inte köpa souvenirer av till exempel elfenben.

Det är inte för sent.

Tillsammans kan vi stoppa tjuvjakten!

Bli fadder

Kinesisk medicin innehållande noshörningsdelar och tigerdelar.

Köp inte våra liv

Många vilda djur- och växtarter hotas i dag av handel där souvenirer är en bidragande del. WWFs broschyr hjälper dig som reser att inte bli en ofrivillig smugglare på resan.

Ladda ner broschyren

Har du tips om illegal handel?

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14

Polisens webbsida

Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520

Tullverkets webbsida

Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även oss gärna.

info@wwf.se

Utställning: En souvenir för livet

WWF är en av initiativtagarna till den permanenta utställningen ”En souvenir för livet” på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Utställningen handlar om hur illegal handel hotar många växt- och djurarter, och om vad du kan göra för att skydda dem. Flera av föremålen är beslag från Tullverket.

Följ med familjen Liljekvist på resan

En souvenir för livet

Dela gärna:

Senast ändrad 10/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se