Gå till huvudinnehållet
Grön och röd kål

Mat & jordbruk

Hållbar mat för alla

Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Med en kost mer anpassad för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva.

WWF arbetar med matfrågan på flera nivåer i Sverige. Vi arbetar för att vi ska kunna ha ett lantbruk och livsmedelssystem som är bra för miljö, klimat, människor och biologisk mångfald.

Här har vi samlat inspiration, goda råd och fakta om hur maten påverkar vår planet. Du kan också läsa om hur WWF jobbar för hållbar mat, samt testa din måltid ur ett klimatperspektiv, i Matkalkylatorn.

Klimatkalylator
MATKALKYLATORN

Ligger din måltid inom planetens klimatbudget?

WWFs Matkalkylator är ett enkelt verktyg som hjälper dig att förstå din måltids klimatpåverkan och att fatta bättre beslut för den biologiska mångfalden.

Testa dig själv

Grönsaksspett
Tips & inspiration

Vad ska jag äta?

Vilket kött ska jag välja? Vilka certifieringar ska jag titta efter? Här finner du råd för vardagen och recept som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.

Läs mer här  Receptbanken

 

One-Planet-Plate
Traktor med såmaskin i solnedgången
Tvål av palmolja, Indonesien

 

 

 

Köttguiden framsida

Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

Till guiden

vegoguiden-1024×512

Vegoguiden

Välj mer och bättre vego! Med Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.

Till guiden

Fiskguiden

Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Till guiden

Matguiden

Ladda ner appen Matguiden

Använd gärna vår app med alla WWFs tre konsumentguider samlade:
Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden.

Appen finns att ladda ner gratis både i App Store och i Google Play.

Läs mer

äppelträd-pixabay

Vår vision för hållbar mat

Hur ska vi äta i framtiden för att bidra till en levande planet? Här kan du läsa WWFs vision för hur vi äter och producerar mat i en hållbar framtid.

Läs här

Potatis i händer, Sverige
Läs mer

Hållbar Livsmedelskedja

I initiativet Hållbar Livsmedelskedja samlas ett flertal svenska livsmedelsföretag för att öka omställningstakten och samarbeta för att nå en hållbar livsmedelsproduktion och matkonsumtion i Sverige. WWFs roll är att leda, inspirera och driva på för en mer hållbar livsmedelskedja.

Brun kossa tittar, Sverige
Läs mer

Naturbeteskött i Sverige

Föreningen Naturbeteskött i Sverige arbetar för ökad produktion och konsumtion av certifierat naturbeteskött i Sverige. Föreningen fungerar även som en plattform för alla som är intresserade av naturbeteskött och naturbetesmarker – såväl lantbrukare som konsumenter och företrädare för livsmedelsindustri och handel.

skolmat-shutterstock
Läs mer

Projekt för hållbar mat

Allt från samarbeten med restauranger och matbutiker, till politiskt arbete. WWF arbetar på flera nivåer för att maten ska bli hållbar.

hero-jaguar-avskogning-1920×960

BLI PLANETFADDER

Bli månadsgivare och stöd oss i kampen för djur och natur!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 8/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 8/12, för att få kalendern till jul.
Bli Planetfadder nu

Dela gärna:

Senast ändrad 10/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se