Gå till huvudinnehållet

Nyheter|20 jul, 2018

Samarbete kring blommande zoner gynnar pollinerare

Åkerhumla på perserklöver

Bee Urban, Hushållningssällskapet och Världsnaturfonden WWF har tillsammans med intresserade lantbrukare anlagt totalt 50 hektar blommande zoner på åkrar runt om i Sverige i år. Satsningen ingår i Bee Urbans projekt Blommor för bin.


Före och efter sådd. Foto: Bee Urban

Bee Urban, Hushållningssällskapet och Världsnaturfonden WWF, har tillsammans med intresserade lantbrukare, anlagt totalt 50 hektar blommande zoner på åkrar runt om i Sverige i år. Satsningen ingår i Bee Urbans projekt Blommor för bin.

Under det senaste året har det rapporterats om hur pollinerande insekter minskat i antal i landskap med stor andel åkermark – åkerlandskapet. Dessa pollinerare är mycket viktiga för produktionen av mat och bidrar till att öka skördarna på åkrarna. Att gynna den biologiska mångfalden i form av pollinerare gynnar med andra ord även oss människor.

– Det är glädjande att situationen för pollinerare börjat uppmärksammas, men för att vända trenden för den biologiska mångfalden behöver konkreta åtgärder göras och det samarbete vi startat bidrar med just det, säger Tobias Nilsson, projektledare för Bee Urbans projekt Blommor för bin.

Tillsammans har Världsnaturfonden WWF, Hushållningssällskapet och Bee Urban etablerat ett samarbete så att lantbrukare kan anlägga blommande zoner i åkerlandskapet för att gynna pollinerande insekter.

– Vi har fått ett enormt gensvar från de lantbrukare vi har haft kontakt med och det är många som vill vara med och anlägga blommande zoner för att gynna pollinerare, säger Line Strand på Hushållningssällskapet.

Totalt har 73 lantbrukare nappat på erbjudandet att mot gratis utsäde för ett halv hektar anlägga så kallad bifodergröda på sina marker. Både ettåriga och fleråriga blandningar har såtts och många lantbrukare har också valt att komplettera med ytterligare frön för ännu mer blommande zoner.

– Tack vare vårt samarbete kommer det i år att anläggas blommande zoner som motsvarar en 9 mil lång och sex meter bred remsa. Det visar att det finns ett stort intresse bland lantbrukare, men också hur viktigt det är med rådgivning och samarbete mellan olika aktörer, säger Jan Wärnbäck naturvård- och jordbruksexpert på WWF.

För ytterligare information kontakta:

Jan Wärnbäck, naturvård- och jordbruksexpert WWF, Telefon: 08-624 74 49, E-post: jan.warnback@wwf.se

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, Telefon: 0735-862622 E-post: nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se