Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs den utrotningshotade fisken på flera håll – liksom hos vissa saluhallar, grossister och sushirestauranger. Det visar Världsnaturfonden WWFs ålrundringning för femte året i rad.
Av ett drygt 110-tal krogar, butiker och färjerederier i landet som WWF kontaktat uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.
– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Åltraditionen lever fortfarande kvar i bland annat Skåne och Blekinge. Ålen har tyvärr också blivit vanlig på menyn hos många sushirestauranger.
– Det är en olycklig utveckling och visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, säger Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.
Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora.
WWF uppmanar kunder och matgäster att avstå från den utrotningshotade ålen och andra rödmärkta fiskarter i WWFs konsumentguide. Att kraftigt begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar i vattendrag är andra viktiga åtgärder.
Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor och har rött ljus i WWFs fiskguide. Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 med vissa undantag. Förra året fiskades cirka 360 ton ål.
Fakta: Den mytomspunna ålen har en fascinerande biologi. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, dit den också återvänder för att fortplanta sig. Rekryteringen av ålyngel har minskat dramatiskt och beståndet har rasat till några få procent jämfört med 1970-talet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.
För frågor:
Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF, 070-105 30 57
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705 - 65 45 15
Peter Westman, naturvårdschef 076-837 80 59
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
---------------------------------------------------------------
WWFs rundringning om ålen 2014 till ett urval restauranger, hotell, rederier, butiker, saluhallar och grossister.
Här är resultatet:
NEJ- vi serverar inte/säljer inte ål:
KEDJOR OCH GROSSISTER
Axfood
Citygross
Ica
Coop
Falkenberg Seafood
Miramar
STORKÖK
Fazer
Martin & Servera
Menigo
Sodexo
RESTAURANGER OCH HOTELL
STOCKHOLMSOMRÅDET
Clarion Hotel Sign
Scandic
EAT European Asian Taste
East
Eriks Bakficka
Gondolen
Fjäderholmarnas krog
Grand Hôtel
Lux dag för dag
Långbro värdshus
Hotel Reisen
Stadshuskällaren
GruppF12
Smak
Grill
Miss Voon
Lilla Vigårda
Trattorian & Pontonen
Orangeriet
Brasserie Le Rouge & Le Bar
Ulriksdals Wärdshus
Yasuragi Hasseludden (restaurangerna)
Berns Asiatiska
Roppongi
NORRLAND
Borgagården, Borgafjäll Lappland
Hotell Vilhelmina
Restaurang Sävargården, Umeå
Restaurangen EN Trappa Upp, Luleå
Stadshuset, Sundsvall
GÖTEBORG
Gothia Towers
Restaurang Gabriel, Feskekörka
Sjömagasinet
Wasa Allé
SKÅNE
Boklunden Konferens & Restaurang
Brösarps Gästgifveri
Casino Cosmopol
Gastro, Helsingborg
Glasklart Event & Restaurang, Malmö
Grand hotell, Lund
Kullagårdens Wärdshus, Mölle
Köttbaren, Malmö
Malmö Operagrill
Restaurang Carl-Fredrik, Ängelholm
Svaneholms Slotts Gästgifveri & Festsalar, Skurup
The Lodge, Genarp
Tyringe kurhotell, Tyringe
Åhus Gästgivaregård
Årstiderna, Malmö
Ängavallen, Vellinge
Östarps Gästgivaregård, Blentarp
BLEKINGE
Gourmet Grön, Karlshamn
Restaurang Utkiken, Karlskrona
Restaurang Sjörök, Karlskrona
Restaurang Skeppsgossen, Karlskrona
Ronneby Café och matsal
Ronneby Brunn Hotel, Ronneby
Löderups strandbad
ÖLAND
Hotell Borgholm
Halltorps Gästgifveri
Hotell Skansen, Färjestaden
Stekhuset Munken
Ekerum Resort
Kaj 4
Restaurang Svea
Sea Salt Kitchen
JA - vi säljer/serverar ål:
STOCKHOLM
Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen
Göta Fisk & Delikatesser
Lisa Elmqvist, Östermalmshallen
Melanders – (i Östermalmshallen, Söderhallarna, Täby centrum, Nacka Forum restaurang och butik, Hötorgshallen och Waxholm)
SUSHIRESTAURANGER
Misato sushi
Seikoen
Pongo
Sushi Genkai
ÖLAND
Borgholms Kök & Bar
Ölands Fisk & Rökeri
Kårehamns fisk & havskök
SKÅNE
Buhres Fisk, Kivik
Herrestad Gästgivaregård, Ystad
Hotel Svea, Simrishamn
Kåseberga Fisk, Löderup
Nya Rökeriet, Simrishamn
Sankt Markus vinkällare, Malmö
Skillinge Fisk, Simrishamn
GÖTEBORG
Restaurang Kometen
Tärnans fisk
Feskarbröderna
BLEKINGE
Eriksberg, Karlshamn