Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 dec, 2014|Pressmaterial

Ålen mer sällsynt på julbordet – men kvar på sushimenyn

Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs den utrotningshotade fisken på flera håll – liksom hos vissa saluhallar, grossister och sushirestauranger.  Det visar Världsnaturfonden WWFs ålrundringning för femte året i rad.

Av ett drygt 110-tal krogar, butiker och färjerederier i landet som WWF kontaktat uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.

– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Åltraditionen lever fortfarande kvar i bland annat Skåne och Blekinge. Ålen har tyvärr också blivit vanlig på menyn hos många sushirestauranger.

– Det är en olycklig utveckling och visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, säger Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.

Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora.

WWF uppmanar kunder och matgäster att avstå från den utrotningshotade ålen och andra rödmärkta fiskarter i WWFs konsumentguide. Att kraftigt begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar i vattendrag är andra viktiga åtgärder.

Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor och har rött ljus i WWFs fiskguide. Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 med vissa undantag. Förra året fiskades cirka 360 ton ål.

Fakta: Den mytomspunna ålen har en fascinerande biologi. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, dit den också återvänder för att fortplanta sig. Rekryteringen av ålyngel har minskat dramatiskt och beståndet har rasat till några få procent jämfört med 1970-talet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.

För frågor:

Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF, 070-105 30 57

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705 - 65 45 15  

Peter Westman, naturvårdschef 076-837 80 59

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

---------------------------------------------------------------

WWFs rundringning om ålen 2014 till ett urval restauranger, hotell, rederier, butiker, saluhallar och grossister. 
Här är resultatet:

NEJ- vi serverar inte/säljer inte ål:

KEDJOR OCH GROSSISTER
Axfood
Citygross
Ica
Coop
Falkenberg Seafood
Miramar

STORKÖK
Fazer
Martin & Servera
Menigo
Sodexo   
 


RESTAURANGER OCH HOTELL

STOCKHOLMSOMRÅDET
Clarion Hotel Sign
Scandic

EAT European Asian Taste
East
Eriks Bakficka
Gondolen

Fjäderholmarnas krog
Grand Hôtel
Lux dag för dag
Långbro värdshus
Hotel Reisen
Stadshuskällaren
GruppF12
Smak
Grill
Miss Voon
Lilla Vigårda
Trattorian & Pontonen
Orangeriet
Brasserie Le Rouge & Le Bar
Ulriksdals Wärdshus
Yasuragi Hasseludden (restaurangerna)
Berns Asiatiska
Roppongi

NORRLAND

Borgagården, Borgafjäll Lappland
Hotell Vilhelmina
Restaurang Sävargården, Umeå  
Restaurangen EN Trappa Upp, Luleå    
Stadshuset, Sundsvall                                      
                                      

GÖTEBORG
Gothia Towers
Restaurang Gabriel, Feskekörka
Sjömagasinet
Wasa Allé

SKÅNE

Boklunden Konferens & Restaurang
Brösarps Gästgifveri
Casino Cosmopol
Gastro, Helsingborg
Glasklart Event & Restaurang, Malmö
Grand hotell, Lund
Kullagårdens Wärdshus, Mölle
Köttbaren, Malmö
Malmö Operagrill
Restaurang Carl-Fredrik, Ängelholm
Svaneholms Slotts Gästgifveri & Festsalar, Skurup
The Lodge, Genarp
Tyringe kurhotell, Tyringe
Åhus Gästgivaregård
Årstiderna, Malmö
Ängavallen, Vellinge
Östarps Gästgivaregård, Blentarp

BLEKINGE
Gourmet Grön, Karlshamn
Restaurang Utkiken, Karlskrona
Restaurang Sjörök, Karlskrona
Restaurang Skeppsgossen, Karlskrona
Ronneby Café och matsal
Ronneby Brunn Hotel, Ronneby
Löderups strandbad

ÖLAND

Hotell Borgholm
Halltorps Gästgifveri
Hotell Skansen, Färjestaden
Stekhuset Munken
Ekerum Resort
Kaj 4
Restaurang Svea
Sea Salt Kitchen

JA - vi säljer/serverar ål:
 

STOCKHOLM

Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen
Göta Fisk & Delikatesser
Lisa Elmqvist, Östermalmshallen                                                                                                           

Melanders – (i Östermalmshallen, Söderhallarna, Täby centrum, Nacka Forum restaurang och butik, Hötorgshallen och Waxholm)

SUSHIRESTAURANGER

Misato sushi    
Seikoen
Pongo  
Sushi Genkai 

ÖLAND
Borgholms Kök & Bar
Ölands Fisk & Rökeri
Kårehamns fisk & havskök

SKÅNE

Buhres Fisk, Kivik
Herrestad Gästgivaregård, Ystad
Hotel Svea, Simrishamn
Kåseberga Fisk, Löderup
Nya Rökeriet, Simrishamn
Sankt Markus vinkällare, Malmö
Skillinge Fisk, Simrishamn 
 

GÖTEBORG
Restaurang Kometen
Tärnans fisk
Feskarbröderna

BLEKINGE
Eriksberg, Karlshamn

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se